Manifestation mot privatiseringar och nedskärningar

Torsdagen den 21 november var det dags för en ny manifestation mot bostadsprivatiseringarna och nedskärningarna i Eskilstuna. Klockan 12 var återigen ett 150-tal samlats vid Arbetets Ära framför Stadshuset.

Nathalie Söderberg inledde. “Det verkar som att kommunledningen vill byta ut befolkningen” menade Söderberg. Man bygger för höginkomsttagare och vill med regelverk förhindra dom som går på försörjningsstöd och sjukbidrag från … Läs mer

Läs mer

Ljusmanifestation till minne av kristallnatten 9 november 1938

Lördag 9 november hölls ett möte och en ljusmanifestation på Fristadstorget i Eskilstuna till minne av offren från kristallnatten i nazityskland 1938. Initiativtagare till manifestation var Ung Vänster.

I ett gråkallt och regnigt Eskilstuna samlades en liten, men beslutsam och engagerad, skara för att lyssna på tal.

Maja Möller från Ung Vänster berättade om kristallnatten och de våldsamma progromerna riktade … Läs mer

Läs mer

Unga från 160 länder manifesterade för klimatet

Från Svalbard till Antarktis

Unga från 160 länder manifesterade för klimatet den 20 september. Kanske den största manifestationen någonsin, är ett av de omdömen som FridaysForFutures aktioner inför FN:s klimatmöte får.

I Australien deltog 300 000. I New York 250 000. I London och Berlin 100 000. Minst fyra miljoner människor över hela världen deltog.

I Eskilstuna började eleverna från … Läs mer

Läs mer

Manifestation som är värd att påminna om

Idag, den 8 september, är det exakt ett år sedan den stora antinazistiska och antirasistiska manifestationen på Fristadstorget i Eskilstuna. Det var i samband med valrörelsen, och det samlades mycket folk på torget för att lyssna på en rad talare. Stämningen bland de talrika deltagarna i manifestationen var allvarlig, sammanbiten och beslutsam.

Under det senaste året har vi sett mängder … Läs mer

Läs mer

Ett stort antal personer slöt upp på Fristadstorget på “Förskoleupproret #pressat läge”

Ett stort antal personer slöt upp på Fristadstorget på lördagen 26 maj i den manifestation som organiserats av “Förskoleupproret #pressat läge”. Kanske 500, kanske ännu fler, det är svårt att uppskatta exakt. Men det var den största mobiliseringen i Eskilstuna på mycket länge. Organisatörerna har gjort ett bra jobb. Många hade hörsammat uppmaningen att bära något i orange färg vilket … Läs mer

Läs mer

Manifestation i protest mot Turkiet och dess ledare Erdogan som nu genomför militära angrepp i Afrin

I måndags kväll genomförde kurdiska föreningen i Eskilstuna en manifestation på Fristadstorget, där man protesterade mot Turkiet och dess ledare Erdogan som nu genomför militära angrepp i Afrin, som är ett kurddominerat område i norra Irak. Måltavla för de turkiska terrorbombningarna är civila som dödas i mycket stor omfattning.

Den turkiska offensiven går ut på att driva bort den kurdiska … Läs mer

Läs mer

Assistansmanifestation

Den 3 december genomfördes manifestationer och demonstrationer för att försvara de funktionshindrades rättighet till personlig assistans och andra delar av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) i en rad svenska städer. Bakgrunden är de försämringar som genomdrivits och som bland annat lett till att 9 av 10 sökande nekats assistans.

I Eskilstuna samlades på Fristadstorget ett hundratal … Läs mer

Läs mer

Manifestation för de asylsökande ungdomarna

Den 26 oktober, i kylslaget väder, samlades fyra ideella föreningar till manifestation under parollen ”Låt ungdomarna stanna i Eskilstuna!”. Med ”ungdomarna” menades alla asylsökande ungdomar i Eskilstuna.

Manifestationen ägde rum utanför Eskilstuna stadshus. Varför just denna plats? Jo, därför att manifestationen riktades till de som under denna dag samlades till möte inne i stadshuset – kommunfullmäktiges ledamöter. Och varför skulle … Läs mer

Läs mer

Tillsammans för Eskilstuna mot profitjakt i välfärden

I Eskilstuna har kommunstyrets tre partier, socialdemokraterna, moderaterna och centern av beslutat att privatisera fyra hemtjänstdistrikt. Det är det multinationella bolaget Attendo som fått uppdraget. Av kommunfullmäktiges partier har endast Vänsterpartiet reserverat sig mot beslutet.

Denna hemtjänstbolagisering var en av utgångspunkterna för ett protestmöte på Fristadstorget i lördags. Det var Tillsammans för Eskilstuna, som är en del av det … Läs mer

Läs mer

Kraftfull protestaktion mot försämringar för funktionshindrade

Många Eskilstuna-bor hörsammade under lördagen uppropet från RBU (Rörelsehindrade barn och ungdomar) och samlingen framför stadshuset blev en kraftfull protestyttring mot nedskärningar riktade mot funktionshindrade i Sverige.

Den direkta bakgrunden är de beslut från Försäkringskassan som lett till nedskärningar av funktionshindrades assistanstimmar. Försäkringskassans nya praxis har i sin tur sin bakgrund i ett så kallat regleringsbrev från regeringen. I detta … Läs mer

Läs mer

Manifestation mot kriget i Syrien

Tillsammans för Eskilstuna anordnade idag en manifestation mot kriget i Syrien. Manifestationen startade med ett demonstrationståg från stadsbiblioteket till fristadstorget. Flera talare var inbjudna till manifestationen, flertalet bodde eller hade tidigare bott i Aleppo. De gav sin syn på situationen i Aleppo. Manifestationen anordnades på grund av de ökande bombningarna i Aleppo.

Insänt av: John KalvehedLäs mer

Läs mer

Manifestation i Eskilstuna för vården

Hundratals Eskilstuna-bor manifesterade på Fristadstorget i söndags stöd för kraven på resursförstärkningar och förbättringar inom vården.

Manifestationen var en del av en landsomfattande kampanj, med parollen ”En annan vård är möjlig”. Och den 4 september klockan 14.00 organiserades på närmare 30 platser runt om i landet demonstrationer och möten.

Bakom kampanjen har stått vårdanställda på olika orter, och … Läs mer

Läs mer

Red front for Syria

På Kristi himmelfärdsdag anordnades i Eskilstuna en manifestation under parollen ”Red front for Syria”. Antalet deltagare uppskattades till strax över hundratalet. Manifestationens tes var riktad mot det blodiga och utdragna kriget i Syrien. Fyra tal på tre olika språk hölls: svenska, engelska och arabiska. Samtliga talare betonade vikten av en fredlig utveckling och lät uppmärksamma den mängd människoliv som skördats … Läs mer

Läs mer