Foto: dennisflarsen / Pixabay.

Grundstötta fartyget Marco Polo som läcker olja drevs med förbjuden tjockolja

Fartyget Marco Polo som gått på grund i Pukaviksbukten i Blekinge skärgård har läck ut stora mängder olja. Olja som nu inte bara förorenar stränderna utan allvarligt skadar och fåglar och annat djur- och växtliv.

Vi har sett de tragiska bilderna på svanar som är nerkletade med den tjocka och klibbiga oljan.

Det kommer att ta lång tid och krävas stora arbetsinsatser för att samla in så mycket som möjligt av oljan.

Risken är också att olja sjunker till botten i det kalla vattnet där den ställer till ännu mera förödelse.

Nu har det kommit fram att Marco Polo drevs av förbjuden tjockolja. Men att man fått dispens (av vem?) att använda denna förbjudna och rikt svavelhaltiga olja.

Den här trögflytande tjockoljan som innehåller mycket svavel, förbjöds för internationell sjöfart 2020 av FN:s internationella sjöfartsorganisation, IMO.

Marco Polo hade fått dispens att använda förbjudna olja med motiveringen att man har en reningsteknik, skrubbning, som är omdiskuterad och ifrågasatt. (se lästips)

Men det handla inte bara om de höga svavelutsläppen som förstör luften. Det handlar också om konsekvenserna om/när det händer olyckor och det blir oljeutsläpp.

Jag läser att Världsnaturfonden, WWF, har skänkt en kvarts miljon kronor för att stödja de lokala krafter som nu sliter med att begränsa skadorna från oljekatastrofen i Blekinge.

Bland annat väntar ett stort jobb med att fånga in fåglar och tvätta bort oljan, sanera området och återställa kusterna så gott det går.

Många fåglar är så svårt nerkletade med den trögflytande oljan att det barmhärtigaste är att avliva dem så att de inte behöver gå en plågsam död tillmötes.

Med hänsyn till vad tjockoljan ställer till med när den läcker ut i vatten, säger Ida-Maja Hassellöv, professor i maritima studier på Chalmers:

Det här bränslet är det allra värsta man kan tänka sig.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like