FOTO: Tony parsons / Pixabay.

Överklassens bisarra lyxkonsumtion är ohållbar

Ibland kan en kort nyhetsnotis leda in läsarens tankar i  banor som notisens författare antagligen inte hade som mål för sin text. Jag har här som exempel en kort artikel skriven av Simon Norberg på Aftonbladet Sport.

Den har som rubrik : “Kenny Bräck säger upp sej från McLaren”.

Den nu 57-årige f.d. racerföraren har de senaste åtta åren arbetat med att provköra sportbilar åt McLaren. Orsaken till att han säger upp sej vill han inte gå inpå. Men om jobbet säger han att det handlat om att förfina köregenskaper och att ta fram racingbilar åt miljardärer. ”Leksaker för de rika. Formel – 1-motorer med V-10or.”

Modellerna kostar runt 30 miljoner kronor.

Vi får alltså här en liten glimt av hur den extrema överklassens konsumtion kan se ut. Den konsumtion som är en tung post bland sådant som driver fram växthusgaserna och rovdriften på råvaror.

Nyss kom en rapport som visade på att den rikaste procenten av Sveriges befolkning står för tio gånger mer klimatskadliga utsläpp än vad de med de lägsta inkomsterna står för.

Det pekar på att när vi ska ta itu med klimatkrisen och rovdriften så måste blickarna först riktas mot de mycket välbeställdas parasitära konsumtion. Omställningen till en hållbar produktion och konsumtion måste också vara en social omdaning.

Mänskligheten kan inte längre acceptera den absurda ojämlikheten. De besuttna rullar sej i rikedomar som dessutom inte alls är resultat av deras egna arbetsinsatser utan av att de tillskansar sej det mervärde som jordklotets arbetare har skapat. Den ekologiska omställningen måste gå hand i hand med att vi vänligt men bestämt befriar de rika från det bisarra överflöd som de nu med sådan barnslig och skamlös förtjusning roffar åt sej.

Pensionerad metallare i Eskilstuna

You May Also Like