Bildskapare: MidwestOutdoors / Pixabay.

Skog och musik på Beckalin i Eskilstuna

Skogen och hotet mot den var temat för kvällen på Salong Beckalin på Köpmangatan skottdagen 29 februari.

Bakom Beckalin står Rebecka Melin, och verksamheten handlar bland annat om clowneri, regiuppdrag, teater/dramapedagogik, text och kulturarrangemang i samarbete med andra. Några hon samarbetar med är musikerna Tuomo Haapala och Marie Selander. Som dessutom kombinerar sin musikaliska verksamhet med ett djupt och gediget samhällsengagemang.

Många känner nog till Tuomo som medlem i den fria improvisationsgruppen ISKRA (1970-1992) och Marie som en av medlemmarna i det klassiska rockbandet Nursery Rhymes, (1964-1967). Marie var också medlem i FNL-gruppernas Freedom Singers.

Både Tuomo och Marie var medlemmar i folkmusikgruppen Vargavinter (1976-1980) och paret har ett långt musikaliskt samarbete bakom sej. Folkmusik, jazz, rock och låtar, dom är minst sagt mångfasetterade.

Denna kväll presenterade dom Kristina Bäck, aktivist från föreningen Skydda Skogen. Det handlade inte om ett traditionellt föredrag utan om ett samtal mellan Kristina, Marie, Tuomo och publiken. Men kvällen började med musik. Tuomo med näverlur och Marie med kulning. Det fortsatte med Marie på dragspel, gitarr och sång. Tuomo på sågad hängbjörk(!), flöjt från Ecuador, sång och givetvis kontrabas. Allt med skogstema!

Marie, Kristina och Tuomo. Foto: PW.

Kristina berättade om erfarenheter från sin organiserade aktivism för att bevara skog och arter. Hur bolag och företag hela tiden söker exploateringsmöjligheter och hur de politiska instanserna följer med eller inte kan sätta emot.

Tuomo pekade också på hur styrkeförhållandet mellan privata bolag och samhället förskjutits till bolagens fördel. Föreningen Skydda Skogen gör regelbundet art-inventeringar och har till exempel kunnat konstatera hur både flora och fauna hotas. När man visat på att arter av orkidéer hotas om avverkning genomförs kan det hända att företagen spara små “öar” av skogen, men att resten kalhuggs. Just Sverige är ett land där kalhygge dominerar, medan andra länder är betydligt försiktigare. Det finns ju alternativ, Kristina nämnde plockhuggning.

På Hedlandet utanför Eskilstuna har tjäderspelsplatserna ödelagts till stor del.

Hedlandet. Sveaskog. Foto: M. Lander.

Kristina tog också upp frågan om vindkraftverk. Hon poängterade att hon tycker att vindkraft är bra men menade att placering av, och storlek på kraftverken, ofta blir problematiskt. Hon efterlyste lokalisering som minimerar störningseffekten. Många grannar i Hedlandet där hon är bosatt har skrivit på protestlistor.

Också det i veckan genomröstade EU-direktivet att restaurera förstörd natur kom upp. Här sker ju en polarisering där Tidölagets partier plus centern går emot. Så här skriver Kristina Bäck på Skydda Skogens hemsida:

EU-parlamentet har i veckan röstat igenom lagen om storskalig naturrestaurering. Nu återstår bara att ministerrådet formellt godkänner den. Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner röstade emot restaureringslagförslaget. Hon är “djupt oroad över lagens konsekvenser för de gröna näringarna och äganderätten”. Sverige har stretat emot restaureringslagen länge. Detta trots att det borde vara en självklarhet att återställa förstörd natur.”

Vi kan alltså se hur centerpartiets profilering av sej självt som “ett grönt parti” knappast klarar ett test i verkligheten. Kristina var övertygad om att den nuvarande regeringen kommer att försöka förhindra naturrestaureringen.

Att markägarna själva ska göra inventeringar och ta ansvaret som den nuvarande regeringen vill är enligt Kristina något som helt enkelt inte händer.

Publiken verkade ense om att kvällens möte varit informativt och nyttigt. Konstateras kan också att lokalen var fullsatt.

Tuomo och Marie informerade om nästa möte. Den 28 mars kan vi få lyssna på musik från Syrien. Hiba Kalou sjunger till gitarr-ackompanjemang av Elias Keizi. Undertecknad som hörde dem på avslutningen av utställningen om kvinnliga musiker i Eskilstuna på stadsmuseet kan varmt rekommendera ett besök på Beckalin den 28 mars.

Peter Widén

You May Also Like