Foto: Fridays For Future Lund.

Tord Björk: Blir Vänsterpartiet för rasism och krig?

Den rasistiska totalrenoveringen av Vänsterpartiet tycks vara på väg. Medan partiet vill att Ukraina ska förses med all svensk vapenexport blir minsta lilla antydan om att palestinierna har rätt att försvara sig hånat eller leder till att partiledningen utesluter dig. Det är ett hån mot hundra år av en politik mot västvärldens kolonialism, plundring, svält och förgiftning som haft stort gensvar hos alla folkrörelser.

För folkrörelser finns ingen annan antirasism än den som riktar sig mot både vardagsrasism och statsrasism.

Därför kan det som händer nu med Vänsterpartiet bli lika historiskt som när Joschka Fischer förvandlade fredspartiet Die Grünen till EUs mest aggressiva imperialistiska parti. Det skedde med det falska argumentet att annars banade partiet vägen för ett nytt Auschwitz. Banden till det enande av freds- och miljörörelsen som antikärnkafts- och antikärnvapenrörelsen skapat kapades. Kvar blev förvirrade partier och det rasistiska Tyskland där protester mot folkmordet i Gaza stryps.

Nu prövar Vänsterpartiet samma väg, och kapar banden med fredsrörelsen och miljörörelsen. I NATO-chefens anda, där fred bara kommer med hjälp av vapen, sluter man upp bakom den vita västvärldens försvar; medan de med fel hudfärg ska lämnas åt sitt öde.

Förräderiet mot globala Syd grundlades genom Vänsterpartiets uppslutning bakom bakgrundsanalysen för NATO-ansökan. Den särskiljer europeisk säkerhetsordning från den internationella.

Rasismen blir uttrycklig när analysen samtidigt säger att Ryssland är ett särskilt fall av fara inte bara för Europa utan också utanför Europas gränser. Det står ”Den ryska ledningen har visat att den är beredd att använda militärt våld för att nå sina politiska mål i länder även längre bort från Ryssland, som exempelvis i Syrien”.

Detta som om inte rika västliga demokratier är beredda till att göra samma sak, och gjort det i större skala. Den rasistiska cynismen är här skriande. Vi ska ansluta oss till den rika världens militära allians som skrivit in i sin strategi att den anser sig ha rätt att betrakta hela världen som sin intressesfär och gör det gång på gång med militärt våld därför att Ryssland i mindre skala och mer senkommet gjort samma sak.

Vänsterpartiet skrev under bakgrundsanalysen utan protester på samma sätt som man nu skriver under på försvarsberedningens extrema upprustningskrav.

I analysen och i kraven om massiv upprustning som kommer att göra en rättvis klimatomställning och fungerande sjukvård och skola omöjlig sluter partiet i allt väsentligt upp bakom en folkrörelsefientlig politik. Fikonlövet att lite lagom diskret vara emot NATO-medlemskapet kan inte dölja att det reella innehållet i partiledningens politik är att förorda mer vapen för att försvara den vita världen medan den globala folkmajoriteten ska lämnas åt sitt öde.

Den politiken får sitt tydliga uttryck samma dag som DCA avtalet om att öppna alla viktiga militärbaser i landet för USAs militär som fritt ska kunna verka utanför våra egna lagar och i hela landet behandlades i riksdagen.

Dadgostar nämnde samma dag under öppnandet av partikongressen inget om detta historiska skifte i svensk politik som är till och med allvarligare än NATO medlemskapet.

Håller folkrörelserna på att förlora den typ av parti som både socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet var för inte länge sedan. Partier som stod upp mot västlig imperialism och apartheid. En helt ny politisk generation håller på att växa fram som inte tillåter ett sådant svek mot antirasismen och den globala folkmajoriteten.

Tord Björk

You May Also Like