Oljebluffarna synade – i såväl Saudiarabien som USA

Mycket tyder på att det finns betydligt mindre oljereserver i värden som är möjligt att exploatera än man tidigare har trott. Ett positivt besked för klimatet, ett negativt för tillväxtromantikerna.

Det franska reklamfria magasinet Medieparts artikel om Saudiarabiens statliga oljebolag Aramco visar att Saudiarabiens oljetillgångar förmodligen är mycket överdrivna, se Aramcos börsintroduktion spårar ur – Slutet för saudisk oljedominans.… Läs mer

Läs mer

Aramcos börsintroduktion spårar ur – Slutet för saudisk oljedominans

Det var tänkt att bli det verkliga beviset på att man är en del av den globala ekonomin: Aramco, det största oljebolaget i världen, det saudiska kungarikets kronjuvel, skulle delvis säljas ut till utländska intressen. I slutändan blev hela operationen reserverad för enbart saudier på grund av bristande intresse utifrån. Riyad …
Läs mer

Saudiarabien producerar ingen olja – Oljan producerades för miljontals år sedan

Dagens Nyheter rapporterade häromdagen att Saudiarabiens oljeproduktion skulle vara tillbaka om tre veckor i full kapacitet.

I artikeln talas det om Saudiarabiens oljeproduktion minst fem gånger. Men Saudiarabien producerar ingen olja alls. Den olja som finns under sanddynorna i den arabiska öknen producerades för miljontals år sedan.

Det var för ungefär 600 miljoner år sedan som oljan började produceras … Läs mer

Läs mer

Första Världskriget och kampen om oljan – Blev Rudolf Diesel krigets första offer?

I början av 1900-talet började koltillgångarna sina i två av Europas ledande nationer, Storbritannien och Tyskland med följd av att priserna också ökade. Samtidigt ökade efterfrågan på flytande bränsle till bensin- och dieselmotorer. Kolet var dock fortfarande det viktigaste bränslet framför allt för uppvärmning av hus och för elproduktion och även för järnvägstransporter.

De brittiska gruvarbetarna, som tack vare sin … Läs mer

Läs mer

Kampen om Irans olja och fossilgas – En historisk bakgrund till USA:s aggression

Redan drygt två år innan andra världskriget var slut hade USA börjat förbereda sig på hur landets skulle kunna kontrollera energiförsörjningen i världen efter kriget.

Under kriget hade USA försett de allierade styrkorna med 90 procent av deras drivmedel, en stor del av oljan kom hade dock hämtats från Venezuela, där de USA-amerikanska bolagen var verksamma.

Mexiko hade till USA:s … Läs mer

Läs mer

Don Quijote i Vita huset, del 1 – Opec och Ryssland kör över Trump

För knappt två veckor sedan, den 20 september, krävde USA president Donald Trump att de oljeproducerande länderna i kartellen Opec borde sänka priserna på råoljan.

På twitter skrev han så här:

“Vi har skyddat länderna i Mellanöstern, de skulle inte var säkra särskilt länge utan oss, och de fortsätter att trycka på för högre och högre oljepriser! Det kommer vi Läs mer

Läs mer

Högt spel om oljan

Om USA anfaller Iran drabbas Europa

Ett militärt angrep från USA mot Iran skulle inte bara få ohyggliga konsekvenser i Iran och omgivande länder utan också indirekt drabba Europa. Oljepriset är nämligen känsligt för internationella konflikter som drabbar oljeproducerande länder.

USA är naturligtvis inte beredd att stödja de iranier som nu protesterar mot mullornas diktatur, bristen på yttrande och pressfrihet … Läs mer

Läs mer

Olja och ekonomi

Milstolpar i Norge och USA

För drygt en vecka sedan, 20 september, skrev Dagens Nyheter att ”norsk oljefond passerar 1 biljon dollar”, vilket enligt ett uttalande från Ynge Slyngstad, chef för Norges banks investeringsavdelningar innebar en milstolpe i fondens historia.

För några veckors sedan passerades också en gräns i USA, landets statsskuld passerade 20 biljoner dollar. Alltså ett 20 gånger … Läs mer

Läs mer

Kampen om världens naturgas- och oljereserver

Ledarkommentar – Hans Hjälte; 2017-07-19

USA har ett överskott av naturgas som man kan exportera, däremot är man beroenden av att importera olja. Så kallade fracking, det vill säga horisontell borrning och spräckning av berg har gett USA en ökning både av gas- och oljeutvinningen, men det är en dyr metod och ger ingen vinst med dagens oljepris under 50 … Läs mer

Läs mer