Ny undersökning: Sverige är ett av den rika världens mest ojämlika länder

Sverige befäster sin position som ett av den rika världens mest ojämlika land – Nytt rekord i antalet dollarmiljardärer – samtidigt som köerna till soppköken blir längre.

En ny lista från tidningen … Läs mer “Ny undersökning: Sverige är ett av den rika världens mest ojämlika länder”

Read more

Utbildning om jämlikhet är ”samhällsfarlig vänstervridning” – Är nu förbjudet i Alabama

En ny lag har undertecknats av Alabamas guvernör Kay Ivey. Lagen innebär att det nu blir förbjudet att undervisa om mångfald, jämlikhet och inkludering. Lagen gäller både skolor och universitet.

Lagen är … Läs mer “Utbildning om jämlikhet är ”samhällsfarlig vänstervridning” – Är nu förbjudet i Alabama”

Read more

FN-rapport slår fast att nedväxt i förbrukningen av naturresurser är en akut nödvändighet

Från politiska och ekonomiska makthavare framställs ekonomisk tillväxt som ett självklart och oerhört viktigt mål. Om BNP under ett år växt med låt oss säga bara en procent ses detta som bekymmersamt, … Läs mer “FN-rapport slår fast att nedväxt i förbrukningen av naturresurser är en akut nödvändighet”

Read more

Det här med den höjda brytpunkten för statlig skatt

Insändarskribenten Anna Olsson tycks mena att minskning av skillnader i disponibla inkomster (inkomster efter skatt, nettoinkomster) ska, då skattepolitik används, ske genom tydliga politiskt motiverade beslut, och inte genom att till exempel Läs mer “Det här med den höjda brytpunkten för statlig skatt”

Read more

Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?

Är att landa på månen – i dessa tider av ökande svält, dricksvattenbrist, klimathot och accelererande massutrotning av vår jords livsformer – ett framsteg för mänskligheten?

Nu har Indien lyckats med det! … Läs mer “Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?”

Read more

Också för klimatet och miljön: Radikal jämlikhet en nödvändighet

Stockholmare boende i stadsdelen Östermalm orsakar per individ tio gånger större utsläpp av växthusgaser jämfört med de boende i stadsdelen Rinkeby.

Det visar en undersökning som i morse redovisades i P1-programmet Gomorron … Läs mer “Också för klimatet och miljön: Radikal jämlikhet en nödvändighet”

Read more

Ojämlikhet och illamående i Sveriges skolor

Emma Lundströms artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

Den svenska skolan befinner sig i fritt fall. Den senaste tidens omfattande protester mot nedskärningarna kommer inte ur intet. De är … Läs mer “Ojämlikhet och illamående i Sveriges skolor”

Read more

Norebrink om klasskamp – jämlikhet ­ – ojämlikhet – hierarki

Reflektioner från Hans Norebrink, göteborgare och vänsterpartist

1. Vi människor är sociala sällskapliga flockvarelser av naturen och evolutionen. Vi har ett djupt kollektivt djurarv av socialitet, “vår-egen-gruppkänsla”, ojämlikhet, rangordning, “vi-och-dom-tänkande”, social … Läs mer “Norebrink om klasskamp – jämlikhet ­ – ojämlikhet – hierarki”

Read more

Individuell maxgräns för de mest välbeställdas inkomster en nödvändighet

Få människor förnekar idag att användandet av fossila bränslen utgör ett hot mot klimatet och mänsklighetens livsvillkor. Ändå beräknas utsläppen av koldioxid globalt fram till 2030 öka med cirka tio procent. För … Läs mer “Individuell maxgräns för de mest välbeställdas inkomster en nödvändighet”

Read more

Lite menlöst och meningslöst skvaller från den fina världen – det brittiska kungahuset

Jag har tidigare i skepnad av “eFOLKETS kungliga hovnarr” skrivit om chocken i det brittiska kungahuset när prins Harry och prinsessan Meghan, hertiginna av Sussex, beslutade att lämna det brittiska kungahuset..

De … Läs mer “Lite menlöst och meningslöst skvaller från den fina världen – det brittiska kungahuset”

Read more