Bildskapare: hansbenn / Pixabay.

Nu blir det klappjakt på varg – årets licensjakt drar igång

Den 2 januari 2024 inleds årets licensjakt på varg. Sammanlagt 36 vargar ska skjutas. Jakten pågår som längst fram till 15 februari.

Det är i Värmland 6 vargar, Västmanland 6 vargar, Örebro 12 vargar, Västra Götaland 6 vargar och Södermanland 6 vargar som respektive Länsstyrelse beslutat om licensjakten på totalt 36 vargar.

Det kan jämföras med förra årets licensjakt, 2023, då uppdraget var 75 vargar. Men bara 57 blev skjutna.

Hittills har 2 755 jägare registrerat sig i Naturvårdsverkets jägarregister:

Av de är 306 utländska troféjägare som kommer hit och jagar våra svenska fridlysta och starkt hotade vargar. Sverige bryter regelverket år efter år, och EU tittar tyst på trots att de startade ett överträdelseärende mot Sverige januari 2011 angående vår vargjakt”, skriver Charlotte Swanstein, som är hundpsykolog och kan mycket om vargen och vargjakt. (se lästips)

Man beräknar är att det finns cirka 400 vargar i Sverige, men man vet inte med säkerhet. Det betyder att licensjakten på 36 vargar innebär en avskjutning på runt 10 procent. 10 procent av en vargstam som är starkt hotad och dessutom inavlad på grund av att stammen är liten.

Med tanke på att vargen är brunstig och parar sig februari-mars, finns dessutom stor risk att varghonor som skjuts under licensjakten är dräktiga eftersom licensjakten få pågå fram till 15 februari. Det vanliga är att vargen föder 5-6 valpar. En skjuten dräktig hona innebär då att man egentligen tagit död på 6-7 vargar.

Även EU är kritiskt till den svenska (licens)jakten på varg. (se lästips från Naturskyddsföreningen)

Man ska också ha klart för sig skillnaden mellan licensjakt och skyddsjakt. Skyddsjakt handlar om att skjuta enskilda vargar som kommer “för nära” människan och som dödar tamboskap, till exempel får.

Licensjakt handlar om att “reducera” stammen därför att man tycker att den är för stor. “Man” är ofta intresseorganisationer, bland annat Svenska Jägareförbundet. Enligt Jägareförbundet är “tilldelningen på 36 vargar alldeles för liten”, enligt förbundsordförande Peter Eriksson, (se lästips)

Även tjuvjakten är ett hot mot vargen, liksom mot övriga rovdjur som björn, lo och järv.

Och när licensjakten lockar stora mängder troféjägare från Tyskland, Nederländerna, Polen, Danmark och andra länder, då är det inget annat än ren “nöjesjakt”.

Rolf Waltersson

Lästips:

Jakt på varg – Naturvårdsverket 22 december 2023

Jakten på varg 2024 – Svenska Jägareförbundet

Så blir licensjakten på varg 2024 – Svensk Jakt. 29 december 2023

EU måste granska den svenska vargjakten – Naturskyddsföreningen. 1 mars 2021

Inavel & vargjakt – hur hänger det ihop? – Rovdjurscentret De 5 Stora

Lex Jakt om vargens rätt på väg till makthavare – Djurens röst i Sverige – DRIS. 26 maj 2010

Rovdjurscentret De 5 Stora – eFOLKET. 28 augusti 2023.

You May Also Like