Bildskapare: ELG21 / Pixabay.

Kärnkraft, krig och tondöva politiker

Gay Glans:

Nej, Ulf Kristersson! Nej, Johan Pehrson och absolut nej Ebba Busch och Jimmie Åkesson − det finns ingen säker kärnkraft. Varken kortsiktigt eller långsiktigt. Att hävda annat är ansvarslös politisk tondövhet.

Regeringspartierna siktar på att göra kärnkraften, som länge varit en omstridd fråga i EU, till en het valfråga den 9 juni. De vill att EU ska bistå med stora belopp till aktörer som bygger ny och “säker” kärnkraft. Liberalerna vill dessutom att EU ska ges möjlighet att förbjuda länder att avveckla “fungerande och säkra” kärnkraftverk.

Om Tidögänget inte förmår blicka så långt bakåt i tiden som till Three Mile Island-olyckan 1979 eller Tjernobyl 1986, borde de åtminstone ha registrerat vad som har hänt de senaste åren i det man krigsretoriskt definierar som vårt närområde? Kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzjas har befunnit sig i ett permanent allvarligt säkerhetsläge till följd av kriget. Med sina sex reaktorer har Europas största kärnkraftverk utsatts för farligt nära beskjutning av ryssarna. Flera av verkets hjälpsystem har skadats. El- och vattenförsörjningen har varit allvarligt hotad, inte minst i samband med dammhaveriet i Cherson-regionen 2023.

FN:s Internationella atomenergiorgan (IAEA) har vid ett flertal tillfällen larmat om ett förtvivlat säkerhetsläge vid Zaporizjzja. Med andra ord har det inte saknats allvarliga varningssignaler, som kärnkraftsförespråkarna har bemött som om de är tröttsamma rop på vargen. Om ens det.

Trots allvaret är Zaporizjzja ändå bara ytterligare ett argument för varför kärnkraften inte är eller kan bli säker. 2011 drabbades Fukushima i Japan av ett haveri vars effekter man fortfarande kämpar med. Att kärnkraftsvurmarna inte ser ett samband mellan kärnkraften och deras eget upprepade mantra om det förändrade omvärldsläget, är märkligt. För vad om inte risk för ett framtida krig och terrorangrepp, varslade Kristersson i sitt tal till nationen; att vi svenskar måste vara beredda att med vapen i hand, med risk för eget liv, försvara Sverige? Om det nu finns risk för ett framtida ryskt anfallskrig; på vilka grunder skattar Tidögänget i så fall kärnkraften som säker?

Övriga säkerhetsproblem med kärnkraften, som att långtidsförvaringen inte är säkrad, existerar inte i Tidögängets tankevärld. Har man problem med att blicka 45 år bakåt i tiden till Three Mile Island − olyckan, lär man ha ännu svårare att blicka minst hundratusen år framåt i tiden. Vad som gäller för dem är skygglapparna på − kärnkraften är säker, punkt slut.

Trots att regeringen varnar för ett allvarligt försämrat säkerhetsläge, exkluderar de kärnkraften ur sin analys. Men de har grymt fel, kärnkraften är allt annat än säker. I synnerhet inte under kapitalismen, som under dess historia har skapat antagonistiska motsättningar i världsmåttstock som har resulterat i krig. I mindre och stora krig. I gigantiska krig.

Det är vår uppgift att sätta stopp för både krig och kärnkraft.

Gay Glans

Tidigare artiklar av Gay Glans i eFOLKET:

Inte ett öre, inte en hen till militarismen! – 1 maj 2024

Gay Glans, medlem i Svenska Freds: Mina barnbarn är ingen kanonmat! – 24 mars 2024

You May Also Like