Slåss Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen mot något som inte finns? – Som Don Quijote som slogs mot väderkvarnar

Striden mot marknadshyror har nu gått så långt att Stefan Löfven kastat in handduken efter förlusten i misstroendeomröstningen. Nu väntar talmansrundor. Om det misslyckas blir det extraval inom 3 månader.

I debatten höjs röster om att Vänsterpartiet ser spöken på ljusa dan. Det finns inget färdigt förslag om “fri hyressättning i nyproduktionen”.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin skriver … Läs mer “Slåss Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen mot något som inte finns? – Som Don Quijote som slogs mot väderkvarnar”

Read more

Vinst för Smålandslagen

Igår tisdag den 29 juni kördes det två matcher i elitserien i speedway.
Västervik tog emot Rospiggarna hemma och Masarna mötte Lejonen hemma i Avesta. Strålande väder.

I Västervik var materialet på banan bra och det bjöd på många fina omkörningar och tajta fajter. Smålandslaget drog det längsta strået och vann mot Rospiggarna.
Resultat: Västervik  50 – Rospiggarna  … Läs mer “Vinst för Smålandslagen”

Read more

Musiktips – Nytt i juni 2021

Pom Pom Squad – Death of a cheerleader

Detta Brooklynband startade som ett soloprojekt, det var sångerskan Mia Berrin som drog igång det 2015, tre år senare hade Pom Pom Squad växt till en kvartett och nu är deras första fullängdare ute. De beskriver sig själva som ”Quiet Grrrl Punk” och figurerar någonstans mellan den alternativa rocken och … Läs mer “Musiktips – Nytt i juni 2021”

Read more

Peps Persson är död

“Per Åke Tommy ‘Peps’ Persson, född 20 december 1946 i Klippans församling i Kristianstads län, död 27 juni 2021 i Vittsjö distrikt i Skåne, var en svensk sångare, gitarrist, munspelare och låtskrivare”. Wikipedia.

Peps första band “Pop Penders” startade han 1962 tillsammans med tre kamrater från Tjörnarp.

Därefter har han samarbetat med flera olika band, och han har … Läs mer “Peps Persson är död”

Read more

Brutala övergrepp mot ursprungsbefolkningen i Kanada

Mönstret upprepar sig. I land efter land kommer sanningen fram. En brutal sanning som visar hur kolonisatörer systematiskt utrotat ursprungsbefolkningen. Man har tagit deras land. Man har utfört direkta mord. Och man har med olika metoder försökt omvända dem till västerländskt och kristet tänkande.

Nu är det Kanada som hamnat i blåsväder. För en dryg månad sedan hittades … Läs mer “Brutala övergrepp mot ursprungsbefolkningen i Kanada”

Read more

Skolinspektionen letar med ljus och lykta efter ägarna till Internationella Engelska skolan

Internationella Engelska skolan (IES) är landets största privata skolkoncern med över 28 000 elever.

Enligt regelverket ska en skola som byter ägare anmäla detta till Skolinspektionen. Det ingår nämligen i Skolinspektionens uppdrag att bedöma om de som äger fristående skolor har kompetens och lämplighet att bedriva skolverksamhet.

När grundaren av IES, Barbara Bergström, för ett tag sedan sålde … Läs mer “Skolinspektionen letar med ljus och lykta efter ägarna till Internationella Engelska skolan”

Read more

184 länder röstade mot USA till stöd för Kuba!

Bidenregeringens blockadpolitik mot Kuba totalt isolerad i FN!

Onsdag 23:e juni, 29:e gången sedan 1992, fördömde FN:s generalförsamling USA:s ekonomiska och finansiella blockad mot Kuba. 184 länder stödde Kubas resolution mot blockaden. USA och Israel röstade mot och tre länder lade ned sina röster, Colombia, Ukraina och Förenade Arabemiraten. Brasilien deltog inte i omröstningen.

USA:s blockad handlar inte … Läs mer “184 länder röstade mot USA till stöd för Kuba!”

Read more

Vi vill ha jordgubbar till midsommar – Hur ser villkoren ut för bärplockarna?

“Svårt att kontrollera villkoren för bärplockare” är rubriken på en artikel i Kommunalarbetaren.

“De svenska jordgubbarna du äter kan ha plockats av någon som får 60 kronor i timmen, eller lurats på lönen helt och hållet”.

Drygt 4000 bärplockare och skördearbetare kom till Sverige från länder utanför EU förra året. Många kom från länder som Thailand, Ukraina och … Läs mer “Vi vill ha jordgubbar till midsommar – Hur ser villkoren ut för bärplockarna?”

Read more

Januariavtalet – Den ömma punkten ingen vill tala om

Just nu handlar debatten mest om punkt 44 i januariavtalet gällande “fri hyressättning i nyproduktionen”.

Det finns en punkt som faktiskt är rätt okej. Det är punkt 70:

“Vapenexporten: De fyra partierna principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”.Läs mer “Januariavtalet – Den ömma punkten ingen vill tala om”

Read more

Dansen runt majstången – På fel dag

25 juni firar vi midsommar, vilket betyder att vi firar årets längsta dag. Det blir fest, blomsterkrans i håret, sju blommor under huvudkudden, sill och färskpotatis och Janssons frestelse – och kanske en svängom runt majstången. Små grodorna, små grodorna… som vid dansen runt granen även i juletider, då vi också äter sill och potatis och Janssons frestelse… Läs mer “Dansen runt majstången – På fel dag”

Read more

S/S Gerda – Sveriges äldsta ångslup

Många Eskilstunabor, och andra, har sett henne tuffa runt på vattnen runt Eskilstuna. I Eskilstunaån, på Näshultasjön och på Mälarens vatten runt Torshälla.

Ibland gör hon längre resor. Till exempel augusti 2015 då man kunde se henne vid Stockholms ström.

Ångslupen Gerda byggdes 1865 på Lindholmens varv i Göteborg. Hon levererades till Stockholms Ångslups AB där hon gick … Läs mer “S/S Gerda – Sveriges äldsta ångslup”

Read more

Fallande lövet – Och andra flygkonster

Jag har tidigare visat bilder jag tagit av fågellivet vid Ekeby våtmark här i Eskilstuna. Bland annat en elegant flyguppvisning som en häger gjorde högt över mitt huvud.

De här bilderna, som jag tog för några år sedan, är lite speciell. Sädesärlan gjorde en märklig flyguppvisning ovanför mitt huvud på bara några meters avstånd.

Den stod stilla i … Läs mer “Fallande lövet – Och andra flygkonster”

Read more

En olycka kommer sällan ensam

Inte nog med att vi sedan en tid lever i en pandemi som lagt sordin på stämningen.

I Eurovision Song Contest kom Tusse bara på 14:e plats trots att han hade bästa låten. Man måste på goda grunder misstänka att valet var manipulerat, precis som presidentvalet i USA där Donald Trump blev bestulen på sin seger.

På tal … Läs mer “En olycka kommer sällan ensam”

Read more

Aftonbladets ledarsida tappar fattningen

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg verkar att ha helt tappat fattningen på grund av att Vänsterpartiet står vid sitt ord.

Vänsterpartiet släppte fram en regering vars politik byggde på en i stort sett högerliberal överenskommelse som Socialdemokraterna och Miljöpartiet tvingades gå med på för att kunna regera. Det var kravet som Centerpartiet och Liberalerna ställde för att samarbeta … Läs mer “Aftonbladets ledarsida tappar fattningen”

Read more

Väldigt jämn match i Motala

Igår tisdag den 22 juni tog Piraterna emot Eskilstuna Smederna på hemmaplan i Motala.

Ett Smed-lag som var lite försvagat på grund av Gleb Chugunov skadade sig i en match i Polen på måndagskvällen. Så man fick köra R/R (riders replacement) för honom. Troligen är han tillbaka tills på torsdag nästa vecka när Smederna körs sin nästa match.… Läs mer “Väldigt jämn match i Motala”

Read more

Det politiska läget i Latinamerika – Ett matchreferat

Insändarskribent: Zoltan Tiroler

Ingen har väl missat att det är fotboll som gäller just nu. EM i Europa och Copa America på andra sidan Atlanten. Vi vill inte vara sämre utan hakar på.

Nedan matchreferat av de för närvarande hårdaste matcherna i Latinamerika. Håll till godo!

Högerspelarna slår med våld, desperat och ojuste ifrån sig, hårt ansatta från … Läs mer “Det politiska läget i Latinamerika – Ett matchreferat”

Read more

Sjuttisju – Bajenhjärta på grön vinyl

Efter att ha komponerat Hammarbylåtar i 15 år har nu Bajenmusikern Micke Sjuttisju släppt sin första skiva på vinyl. Skivan består av 14 låtar och kan ses som en ”best of” då låtarna är hämtade från hela karriären. Det är det nystartade skivbolaget BD Records som gett ut skivan.

Den nya skivan Bajenhjärta innehåller låtar från den första … Läs mer “Sjuttisju – Bajenhjärta på grön vinyl”

Read more

Fastighetsägarna jublar. Hyresgästföreningen protesterar – Vilka slutsatser kan man dra av det?

2103 tog Fastighetsägarna fram sitt program: “Färdplan för långsiktig reformering av den svenska hyresmarknaden”.

Inriktningen är solklar:

  • Reformsteg 1: Avtalsfrihet för nyproduktionen.
  • Reformsteg 2: Avtalsfrihet vid ledigbliven lägenhet.
  • Reformsteg 3: Ny hyra för befintliga kontrakt.

I ett inlägg i tidningen Fastighetsnytt 14 januari 2014 under rubriken “Reformera hyresmarknaden i takt med utbyggnaden”, skriver dåvarande Vd för Fastighetsägarna … Läs mer “Fastighetsägarna jublar. Hyresgästföreningen protesterar – Vilka slutsatser kan man dra av det?”

Read more

Många fattigpensionärer i Blekinge

Sveriges Radio P4 Blekinge har i ett antal inslag kartlagt antalet fattigpensionärer i Blekinge. Man har också i ett par inslag visat hur svårt det är att klara sig under 12 000 kronor i månaden, som är gränsen för “låg ekonomisk standard” enligt EU:s fattigdomströskel.

Kartläggningen visar att andelen fattigpensionärer är störst i Olofström och Sölvesborg där 39 … Läs mer “Många fattigpensionärer i Blekinge”

Read more

Stoppa marknadshyror – en attack på arbetarklassen

“Det finns inget förslag om marknadshyror och dessutom kommer de bara att införas i nybyggnation.” S-MP-regeringens försök att slingar sig ur den utredning den själv tillsatt väcker löje – och vrede. Utredningen om fri hyressättning i nyproduktion öppnar dammluckorna för marknadshyra i hela beståndet, om det råder inget tvivel, både hos Centern som gläds åt saken och i … Läs mer “Stoppa marknadshyror – en attack på arbetarklassen”

Read more

Striden om en skylt riskerar att bli plakatpolitik

Sedan “urminnes tider” har skylten varit uppspikad på Kjula skola som ligger i Eskilstuna kommun. Nu har det blåst upp till strid om denna skylt.

Striden började för drygt en vecka sedan genom en insändare i Eskilstuna-Kuriren där skribenten tycker att skylten är otidsenlig, och dessutom bryter mot skollagen som säger att den svenska skolan ska vara icke-konfessionell.… Läs mer “Striden om en skylt riskerar att bli plakatpolitik”

Read more

Var går gränsen för S?

Finns det någon gräns för hur mycket liberal marknadsfundamentalism vi Socialdemokrater är beredda att acceptera? För Vänsterpartiet så går gränsen uppenbarligen vid marknadshyror. 

Segrar som vi låtit marknadsliberalismen vinna hitintills i Sverige är bland annat borttagen värn- och förmögenhetsskatt. Avskaffandet av arvs- och gåvoskatt samt slopandet av fastighetsskatt.  Vi har accepterat en sämre Försäkringskassa som inte längre skyddar … Läs mer “Var går gränsen för S?”

Read more

Det är oredan som är demokrati

Så hände detta – som Stefan Löfven redan visste – skulle hända. Likt en otrogen make leker han förvånad över att hans handlingar plötsligt fick en konsekvens. Och likt en otrogen make måste han nu ljuga för att inte tappa masken.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar förverkligade på torsdagen (17 juni) det över två år gamla löften om att … Läs mer “Det är oredan som är demokrati”

Read more

Offentlig konst i Eskilstuna – Gränslösa drömmar

Eskilstunas färskaste offentliga konstverk “Gränslösa drömmar” är så ny att färgen inte hunnit torka inför invigningen torsdag 17 juni.

Det är en jättestor väggmålning, tre våningar hög, på gaveln till Nyforsgatan 28, som ligger intill centrum i stadsdelen Nyfors.

Motivet är en natthimmel över Nyfors där man ser en flicka sittande på en jättehög trave med böcker. Över … Läs mer “Offentlig konst i Eskilstuna – Gränslösa drömmar”

Read more

Lokal musikhistoria: Chronic Decay (1985-1994)

Jeff Hausel är tillbaka med ännu ett stycke lokal musikhistoria. Den här gången har han tagit ett snack med Chronic Decay som var aktiva under nio kaosartade år mellan 1985-1994. Sätt er till rätta för här kommer den långa storyn om bandet som beskrivs som “alkometal i 190 kmh”.

Foton: Chronic Decay och Jeff Hausel

Chronic Decay (tidigare … Läs mer “Lokal musikhistoria: Chronic Decay (1985-1994)”

Read more

Vera Norea – konst, musik och cirkus

Vera Norea, lägg det namnet på minnet. Till vardags spelar hon i det hyllade punkbandet Hårdgnissel men idag släpper hon sitt debutsoloalbum Carnival Dreams. Ett album där hennes konstnärliga ådra fått fritt spelrum. Årets bästa rockalbum säger jag trots att bara halva året har gått.

20-åriga Vera är född i Sundsvall och har sedan 2015 spelat i bandet … Läs mer “Vera Norea – konst, musik och cirkus”

Read more

Anna Whitlock – stred för kvinnornas rösträtt

Anna Whitlock föddes 1852 i Stockholm och avled 1930 på Djursholm.

Hennes föräldrar tillhörde Finska församlingen i Stockholm. Hennes far var grosshandlare, och uppväxtmiljön kan sägas ha varit högborgerlig . Modern Sophie var en framgångsrik affärskvinna och även engagerad i den tidiga rösträttskampen.  Anna Whitlock följde i sin mors fotspår och kom att bli en av de mest … Läs mer “Anna Whitlock – stred för kvinnornas rösträtt”

Read more

Omedelbart efter avslöjandet att USA:s spionorganisation NSA avlyssnar svenska politiker och militärindustri genomförs ännu en krigsövning mellan Sverige-USA

Pressmeddelanden från Försvarsmakten 7 juni och 10 juni berättar om den pågående militära flygövningen ACE 21 (Arctic Challange Exercise). En övning som pågår 7-18 juni.

“Samordnad sjömålsstrid med amerikanska bombplan”, är rubriken på pressmeddelandet 10 juni:

“Fientliga mål på Östersjön ska bekämpas. En styrka med fartyg, helikoptrar och flygplan sätt ihop för att tillsammans med en lastbilsbaserad Läs mer “Omedelbart efter avslöjandet att USA:s spionorganisation NSA avlyssnar svenska politiker och militärindustri genomförs ännu en krigsövning mellan Sverige-USA”

Read more