Kampanjbild från Skiftet.

Januariavtalet – Den ömma punkten ingen vill tala om

Just nu handlar debatten mest om punkt 44 i januariavtalet gällande “fri hyressättning i nyproduktionen”.

Det finns en punkt som faktiskt är rätt okej. Det är punkt 70:

“Vapenexporten: De fyra partierna principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår. Regeringen ska pröva ärenden utifrån gällande lagstiftning”.

Jag skriver att punkt 70 är “rätt okej” för den har sina brister. Varför bara kriget i Jemen? Och den sista meningen att “ärenden ska prövas utifrån gällande lagstiftning”. Det borde väl vara självklart att man ska följa lagen. Eller litar ni inte på att lagen följs när det gäller vapenexport och att ni därför lägger till denna “brasklapp”?

I och för sig borde den här punkten inte behöva finnas i något avtal, för om jag fattat saken rätt så får inte svenska vapen säljas till diktaturer. Inte heller till länder som befinner sig i krig, såväl diktaturer som demokratier, eller som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

25 juni 2018 skriver SVT Nyheter under rubriken; “Wallström: Förbjudet sälja vapen till länder som krigar”.

Tidigare idag tog EU:s utrikesministermöte i Luxemburg upp kriget i Jemen och den allt svårare humanitära krisen där. När SVT Nyheters Rolf Fredriksson frågade utrikesminister Margot Wallström om hon kunde vara säker på att svenska vapen inte används i Jemen svarade hon:

“Jag utgår från att alla som har inflytande över vapenexporten tillämpar den lagstiftning som finns. Det är mycket tydligt att man inte får sälja vapen till länder som är i krig och krigssituationer”.

Om nu dåvarande utrikesminister Margot Wallström har rätt, och det tror jag hon har, att det är “förbjudet att sälja vapen till länder som krigar”, så skulle inte punkt 70 i januariavtalet behövas. Det blir liksom “tårta på tårta” att förbjuda något som redan är förbjudet.

Men nu finns punkt 70. Då undrar jag varför ingen i vare sig regeringen S, MP eller C och L tar upp frågan om svenska vapen som bevisligen används i kriget i Jemen.

Bland alla de vapen som används kan nämnas Saabs avancerade radarsystem Global eye som köpts av både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Det har skrivits och visats bilder hur många gånger som helst som avslöjar att svenska vapen säljs till länder som deltar i Jemenkriget.

Vi har läst rapporter från Svenska Freds, Rädda Barnen och många andra som är väl insatta.

Saken är solklar – svenska vapen har sålts till länder som krigar i Jemen. Och man fortsätter sälja vapen till länder som krigar i Jemen.

Varför vill ingen “hedra” punkt 70 i januariavtalet? Nyamko Sabuni (L) som med emfas upprepar gång på gång som en drucken papegoja hur viktigt det är att “hedra januariavtalet”.

Jag ställer en öppen fråga till de som står bakom januariavtalet som undertecknades 18 januari 2018. Jag vill fråga statsminister Stefan Löfven (S), Miljöpartiets båda språkrör Per Bolund och Märta Stenevi, partiledare Annie Lööf (C) och partiledare Nyamko Sabuni (L):

Varför “hedrar” ni inte punkt 70 i januariavtalet genom att stoppa svensk vapenexport till de länder/diktaturer som krigar i Jemen?

eFOLKET tar tacksamt emot era svar.

PS. Sedan kriget i Jemen bröt ut 2015 har det skrivit många inlägg här i eFOLKET. Här är några av dem:

Rolf Waltersson

Skulpturen Non Violence av Carl Fredrik Reutersvärd. Stockholm mellan Hötorget-Sergels torg. Foto. Rolf Waltersson.

You May Also Like