Till höger Carola Lemne, styrelseordförande för Internationella Engelska skolan som inte vet vilka ägarna är.

Skolinspektionen letar med ljus och lykta efter ägarna till Internationella Engelska skolan

Internationella Engelska skolan (IES) är landets största privata skolkoncern med över 28 000 elever.

Enligt regelverket ska en skola som byter ägare anmäla detta till Skolinspektionen. Det ingår nämligen i Skolinspektionens uppdrag att bedöma om de som äger fristående skolor har kompetens och lämplighet att bedriva skolverksamhet.

När grundaren av IES, Barbara Bergström, för ett tag sedan sålde av merparten av sitt ägande har det blivit minst sagt rörigt. Man vet inte längre vilka fysiska personer som nu är huvudägare till skolan. Och vet man inte vilka ägarna är, kan man inte bedöma deras kompetens och lämplighet.

Tänka sig att ett kommunistvälde tillåter privata skolor i vinstintresse.

I slutet av förra året såldes skolan till den Luxemburg-baserade fonden “Paradigm Capital”. Nu försöker Skolinspektionen identifiera de utländska huvudägarna av fonden.

Man har hittat en snårig djungel av företag: “Fox Family Investment Holding LLC”, Paradigm Capital Value Fund SIVAC” och “Ramatuelle Holdings”.

Skolinspektionens försök till organisationsskiss över Internationella Engelska skolan. Tyvärr smått och lite suddigt

Men vilka äger dessa olika företag? Man har hittat spår som leder till en mexikansk företagare som är verksam inom naturgas, en brittisk fondförvaltare och en direktör i Luxemburg som gjort pengar på tyska biltvättar.

Hit leder spåren där ägare till IES kan finnas. Luxemburg, Mexiko, Storbritannien och USA

Huruvida de har kunskap och kompetens att bedriva skolverksamhet i Sverige står nog skrivet i stjärnorna

Inte heller Carola Lemne, som är styrelseordförande för IES vet vilka som är ägare till skolan:

Jag känner inte dem, jag vet inget om dem. De är inte det minsta involverade i den dagliga driften av Engelska skolan. Det har inte funnits någon anledning för mig att träffa dem eller ha med dem att göra”, säger Carola Lemne, som är styrelseordförande för IES, till Aftonbladet.

Som extra information kan nämnas att Carola Lemne tidigare var vd för Svensk Näringsliv och gjorde sig “berömd” genom sitt uttalande om familjens thailändska hembiträde:
Hon kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden”.

Gunilla Svanstorp (S), ordförande i riksdagens utbildningsutskott är kritisk:

Aftonbladets granskning visar tyvärr att samhället varken har kunskap eller kontroll över vilka intressen som äger och har inflytande över landets skolor. Och tyvärr fortsätter högerkonservativa partier hålla friskolekoncernerna bakom ryggen och försvara deras vinstjakt”, säger Gunilla Svanstorp.

I en kommentar tillbakavisar moderaterna detta påstående: “I vår budget har vi avsatt 50 miljoner extra till Skolinspektionen för att man ska kunna fullfölja sitt uppdrag”.

Detta blir pinsamt. Här har vi privata skolkoncerner där ägarna tjänar hundratals miljoner kronor genom att våra skattepengar avsedda för skolan genom någon förunderlig metamorfos förvandlas till vinster som hamnar i privata fickor.

Vi har ägare som fifflar och gömmer sig i skatteparadis.

Sedan ska vi skattebetalare betala ytterligare en massa pengar för att Skolinspektionen ska tvingas leka detektiver och försöka spåra upp ägarna.

Lyckas Skolinspektionen med detta kanske vi i alla fall får veta i vems fickor våra skattepengar hamnar.

2020 gjorde engelska skolan en vinst på 200 miljoner kronor.

Året före var vinsten 254 miljoner kronor.

“Amerikanska riskkapitalister tjänade en miljard på Engelska skolan”. Rubrik SVT Nyheter 20 december 2020.

Vi kommenterar inte siffror, men det har varit en bra investering för oss”, säger TA-chefen Birker Bahnsen till SVT.

Den intjänade miljarden innebär enligt SVT att TA Associates fått igen tre gånger de pengar man satsade 2012 då man köpte 75 procent av koncernen från grundaren Barbara Bergström.

Ska vi ha det så här?

Rolf Waltersson

You May Also Like