Staten, kyrkan och myndigheter måste erkänna de historiska övergreppen

15 november överlämnade sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset sin slutrapport till regeringen. Jag har skrivit om det här tidigare i ett inlägg här i eFOLKET. (se lästips)

I samband … Läs mer “Staten, kyrkan och myndigheter måste erkänna de historiska övergreppen”

Read more

Bortglömda minoriteter i Sverige – Hur många vet vad det här är för flagga?

I debatten om minoriteter i Sverige som genom historien behandlats illa av staten, myndigheter och kyrkan handlar det mest om samerna.

Samerna har också, till viss del, fått upprättelse för den förföljelse … Läs mer “Bortglömda minoriteter i Sverige – Hur många vet vad det här är för flagga?”

Read more

USA-ägda serverhallar slukar el och svenska skattepengar

Sveriges Radio kunde idag (1:a september 2022) rapportera om att Riksrevisionen uttrycker hård kritik mot hur regeringen gett massiva elskatterabatter till tech-jättarnas elslukande serverhallar. Dessutom är rabatterna begränsade till de största bolagen. … Läs mer “USA-ägda serverhallar slukar el och svenska skattepengar”

Read more

Jimmie Åkesson: “Varför ska vi ha nyhetssändningar på arabiska och kurdiska?”

Jag slölyssnade på P1 och dagens partiledardebatt i riksdagen. Inget nytt under solen. I stort sett upprepning av allt som sagts tidigare.

Snuttekorta replikväxlingar ger heller inte utrymme till fördjupning. Det bäddar … Läs mer “Jimmie Åkesson: “Varför ska vi ha nyhetssändningar på arabiska och kurdiska?””

Read more

1921-2021 – Hundra år av demokrati – En sanning med modifikation

När Magdalena Andersson valdes till statsminister 24 november stod alla partiledare på rad för att fira detta historiska vingslag.

Hundra år efter att vi fick kvinnlig rösträtt och demokrati fick Sverige också … Läs mer “1921-2021 – Hundra år av demokrati – En sanning med modifikation”

Read more

Vi vill ha jordgubbar till midsommar – Hur ser villkoren ut för bärplockarna?

“Svårt att kontrollera villkoren för bärplockare” är rubriken på en artikel i Kommunalarbetaren.

“De svenska jordgubbarna du äter kan ha plockats av någon som får 60 kronor i timmen, eller lurats på … Läs mer “Vi vill ha jordgubbar till midsommar – Hur ser villkoren ut för bärplockarna?”

Read more

Annie Lööf: “Du ljuger! Du ljuger! Varför ljuger du Nooshi Dadgostar?”

Jag lyssnade till riksdagsdebatten torsdag 9 juni, där Nooshi Dadgostar (V) starkt kritiserade förslaget om införande av marknadshyror. Eller “fri hyressättning i nyproduktionen”, som det heter.

Ett systemskifte som i sin förlängning … Läs mer “Annie Lööf: “Du ljuger! Du ljuger! Varför ljuger du Nooshi Dadgostar?””

Read more

Sämst i klassen – Sverige har störst andel fattigpensionärer bland de Nordiska länderna

Jag har skrivit flera gånger om de usla pensioner som många har i Sverige. Att cirka 300 000 lever som “fattigpensionärer” i ett av världens rikaste länder.

Mitt senaste inlägg var 16 … Läs mer “Sämst i klassen – Sverige har störst andel fattigpensionärer bland de Nordiska länderna”

Read more

Lite menlöst och meningslöst skvaller från den fina världen – det brittiska kungahuset

Jag har tidigare i skepnad av “eFOLKETS kungliga hovnarr” skrivit om chocken i det brittiska kungahuset när prins Harry och prinsessan Meghan, hertiginna av Sussex, beslutade att lämna det brittiska kungahuset..

De … Läs mer “Lite menlöst och meningslöst skvaller från den fina världen – det brittiska kungahuset”

Read more

De rika länderna tränger sig före i kön när vaccin mot covid-19 ska fördelas

“Covidvaccinen delar upp världen i A-lag och B-lag. Nio av tio invånare i världens fattiga länder har ingen chans att bli vaccinerade mot corona nästa år (2021, min anmärkning). Rika länder som Läs mer “De rika länderna tränger sig före i kön när vaccin mot covid-19 ska fördelas”

Read more

Segregerade människor och segregerade områden det inte talas så mycket om

Det talas och skrivs mycket om olika bostadsområdenråden där människor lever isolerade från det övriga samhället och nästan aldrig kommer i kontakt med “vanligt folk”. Några av dessa områden är Djurgården, Djursholm, … Läs mer “Segregerade människor och segregerade områden det inte talas så mycket om”

Read more