Det politiska läget i Latinamerika – Ett matchreferat

Insändarskribent: Zoltan Tiroler

Ingen har väl missat att det är fotboll som gäller just nu. EM i Europa och Copa America på andra sidan Atlanten. Vi vill inte vara sämre utan hakar på.

Nedan matchreferat av de för närvarande hårdaste matcherna i Latinamerika. Håll till godo!

Högerspelarna slår med våld, desperat och ojuste ifrån sig, hårt ansatta från vänster. Men då huvuddomaren, från stormakten i norr, inte bara är partisk utan mycket aktiv och drivande, har vänstern svårt att hävda sig i det ojämlika spelet. Högerspelarna har gjort sig kända för att aldrig godkänna något domslut som går dem emot, utan ropar omedelbart “foul!” Ja, när de tror att de ska förlora kan de till och med ropa “foul” redan innan matchen startat. Det har gällt i Venezuela, det har gällt i Bolivia och kommer med största sannolikhet också att gälla i höstens match i Nicaragua, där högerns djupt splittrade och impopulära lag inte har en chans mot titelinnehavarna. Där har högern med den vanliga uppbackningen från överdomaren redan börjat hojta om fusk.

I Peru försöker höger-höger-höger yttern Fujimori ogiltigförklara det nyligen avgivna domslutet, där hon och hennes maffiaband förlorade matchen. Motståndarens lagkapten Pedro Castillo manar till lugn. Det är anmärkningsvärt att Fujimori-sidan förlorat, med tanke på det totala övertag den har vad gäller resurser och synlighet. De köpte såväl spelare som domare, men förlorade i alla fall. Nu kräver de omspel. Och skriker, som sagt, “foul!” Ett helt koppel jurister obstruerar och överklagar den förlorade matchen. Domarna har lovat att kolla allt igen och igen, medan överklagandena från armén av jurister sköljer in. Anmälningarna har redan visat sig vara ren bluff. Fujimori skickar också in maffialagets beväpnade huliganer för att hota och trakassera såväl motståndarna som domarna och påverka utgången. Ja, Fujimori tvekar inte att uppmana landets militär att lägga sig i spelet. Domarna som granskat matchen i veckotal verkar vika ner sig för trycket och säger nu att det kan ta ytterligare flera veckor innan de avgör det redan avgjorda spelet. Samtidigt växer ilskan hos det segrande laget som riskerar att berövas den dyrköpta segern. Och en kupp från militären mot resultatet är nu en överhängande risk.

I Colombia har en anstormning utan like från vänster nu pågått oförtröttligt i en och en halv månad. Högern slår våldsamt ifrån sig. Fredliga spelare från vänstern har inte bara förnedrats, utan burits ut på bår eller helt enkelt försvunnit. Men trycket från vänstern fortsätter. Just nu omgrupperar de sina styrkor för att försöka minska skadorna och förbereda en ny anstormning. Samtidigt eliminerar högern systematiskt vänsterspelare. Alldeles för ofta elimineras de för alltid rent fysiskt. Det är förstås mot reglerna, men huvuddomaren ser mellan sina vitt utspretade fingrar, vilket han gjort mycket länge, mer blind än seende, enligt devisen “det jag inte vill se, det ser jag inte”.

Kuba har länge slagit ur underläge mot en totalt överlägsen motståndare. Visserligen inte inne på planen, där motståndarlaget är en hopplös skara, köpta av överdomaren och knappast skulle platsa ens i division sju. Men överdomaren har inte bara bakbundit det kubanska laget utan också tagit ett kraftigt strupgrepp på dem. Planen lutar kraftigt uppåt till kubanernas nackdel. Spelarnas träningsmöjligheter och kaloriintag begränsas och saboteras. De psykas ständigt och är utsatta för omfattande fusk och fulspel. Trots det har kubanerna lyckats förvånansvärt bra och inte knäckts. Nu har motståndaren satt in sitt tunga artilleri och kubanerna går på knäna, men visar trots det inga tendenser till att ge upp. Det är ett mycket tufft läge, men deras hejarklack är stor och finns överallt i världen. Den spelar en viktig och aktiv roll för att hålla modet uppe.

I Chile har reglerna länge otillbörligt gynnat det rika överklasslaget. Långvariga och massiva krav har tvingat fram en möjlig omskrivning av reglerna, som skulle kunna skapa ökad rättvisa. Det återstår dock en hård kamp för att lagen ska spela på lika villkor. Högern slår ifrån sig mot det massiva trycket med sitt vanliga anfallsspel som är oerhört brutalt och lämnar en lång rad motspelare liggande på marken. Rött kort är påkallat flera gånger om, men domaren tecknar bara att spelet ska fortsätta.

I Haiti pågår en stenhård kamp, osynlig i våra medier, mellan ett överlägset och titelinnehavande överklasslag och den fattiga klubben “folkets majoritet”. Liknande är läget i Brasilien, Honduras, Guatemala och El Salvador, för att nämna några av de länder där de barfota vänsterlagen gör vad de kan för att utmana de vita rikemansgossarna.

Trenden är dock att vänstern nu börjar flytta fram sina positioner. Högern är trängd och pressas ner mot sin planhalva. Deras missnöjde mentor och huvuddomare måste stötta sina lag mer och mer. De tvekar inte att ta till våld när resultaten går dem emot. Med tanke på styrkeförhållandena kan det ta tid innan vänstern besegrat högern, men långsiktigt talar det mesta för att huvuddomaren ska stängas av på livstid för sitt fullkomligt vidriga, våldsamma och osportsliga agerande.

Zoltan Tiroler 210622

HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen Kanyler till Kuba, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

SOLIDARITET! GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN!

Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

You May Also Like