Gerda på Näshultasjön 2018. Foto: Rolf Waltersson.

S/S Gerda – Sveriges äldsta ångslup

Många Eskilstunabor, och andra, har sett henne tuffa runt på vattnen runt Eskilstuna. I Eskilstunaån, på Näshultasjön och på Mälarens vatten runt Torshälla.

Ibland gör hon längre resor. Till exempel augusti 2015 då man kunde se henne vid Stockholms ström.

Ångslupen Gerda byggdes 1865 på Lindholmens varv i Göteborg. Hon levererades till Stockholms Ångslups AB där hon gick i persontrafik på Stockholms ström mellan Slussen och Djurgården.

1894 såldes Gerda till brukspatron Carl Hugo Skjöldebrand som var ägare till Hanebergs säteri, som ligger vid sydvästra delen av Näshultasjön. Gerda, som döptes om till Haneberg, sattes i trafik på Näshulasjön.

När kyrkbåtarna slutade fara på Näshultasjön, kom den emellertid att trafikeras på annat sätt. År 1894 muddrades smalsundet upp mellan Bälgviken och Näshultasjön för att man skulle kunna föra gods och persontrafik sjöledes till Bälgvikens station. Det skedde genom en liten ångslup, Gerda, som gått i trafik i Stockholm mellan Slussen och Djurgården. Den döptes om och kallades Haneberg efter den gård som inköpte farkosten. Den gick i trafik fram till 1931, och står nu uppställd vid Haneberg, kanske i väntan på att få bli turistbåt på den vackra Näshultasjön”.

—Ur Husby Rekarne kommun (1965), sidan 88.

Som sagt, 1931 togs Gerda ur trafik och blev liggande vid Näshultasjön ända fram till 1978 då den köptes av Eskilstuna museer.

I början av 1990-talet påbörjades ett omfattande renoveringsarbete. Hon återfick sitt ursprungliga namn, Gerda. 1996 blev hon klar att sättas i trafik igen.

Renoveringen av Gerda ingick i ett så kallat ALU-projekt (Arbetslivsutveckling). Bakom hela det här räddningsarbetet av ångslupen Gerda ligger också den ideella föreningen “Föreningen Ångslupen Gerda”, som också har hand om de rundturer man kan åka med Gerda. Just nu genomför man rundturer på Näshultasjön.

Gerda har kapacitet för 40 passagerare. Men i dessa pandemitider tar man endast 15 passagerare per tur.

För den som vill ta en tur med den unika ångslupen Gerda finns tillfälle 4 juli och 18 juli. Klockan 13 och klockan 15.

Gerda avgår från ångbåtsbryggan vid Bälgviken, som ligger knappt 2 mil söder om Eskilstuna.

Några fakta om Gerda:

  • Längd: 13,98 meter.
  • Bredd: 3,32 meter.
  • Vikt: 9 ton.
  • Djupgående: 1,07 meter
  • Maskin: Encylindrig ångmaskin. 8,4 hk
  • Hastighet: 4-7 knop
  • Bränsle: 3 säckar prima björkved per timme.
  • Vattenförbrukning för ångan: Ca 100 liter per timme.
  • Besättning: Behörig befälhavare, Behörig maskinist ånga, eldare, matros

Den som vill fördjupa sig mer i Gerdas historia och se fler bilder på Gerda kan gå in på Facebook: s/s Gerda Sveriges äldsta ångslup.

För den som inte vet vad “s/s” betyder – det står för steam ship (ångbåt)

Slup i beteckningen “ångslup”. Slup är en (liten) segelbåt. Ångslup blir då en liten ångbåt.

Rolf Waltersson

You May Also Like