När jag var liten var nöjesutbudet inte lika omfattande som nu. Till exempel fanns inte TV.
Bland de förlustelser som stod till buds fanns bland annat de tecknade serierna i olika … Läs mer “91:an Karlsson”
en Folklig, Lokal och Kosmopolitisk Eskilstuna-Tidning
När jag var liten var nöjesutbudet inte lika omfattande som nu. Till exempel fanns inte TV.
Bland de förlustelser som stod till buds fanns bland annat de tecknade serierna i olika … Läs mer “91:an Karlsson”
Idag, 25 mars, är det både Jungfru Marie bebådelsedag och Våffeldagen.
Sedan 600-talet har man i många kristna länder firat Marie bebådelsedag 25 mars – den dag det under inträffade då … Läs mer “Från konstgjord befruktning – till våfflor med sylt och grädde. Steget är inte så långt som man kan tro”
Recensent: HANS ÖSTENSSON
Med boken Svart Historia – Slaveri-rekonstruktion-återförslavning har Peter Widen åstadkommit en mycket läsvärd och faktaspäckad bok om amerikansk historia från 1700-talet till idag. Detaljrikt tecknar han en historia … Läs mer “Recension av nyutkommen bok om USA:s svarta historia”
I en spännande och lättläst bok, Att uppfinna världen, ställer Katrine Marcal frågan om lösandet av de problem mänskligheten nu står inför skulle gynnas av en större dos “kvinnligt tänkande”. Vad … Läs mer “Är det kvinnligt tänkande som är lösningen på dagens problem?”
Det var 1844 under Nationalromantiken (slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet) som Rickard Dybeck skrev texten till nationalsången. Det var Nationalromantikens tid med nya strömningar då känslor var viktigare … Läs mer ““Du tronar på minnen från fornstora da´r, då äradt ditt namn flög öfver jorden””
HANS NOREBRINK
Styckegodsande lastfartyget m/s (motorship) Travancore “föddes”/byggdes 139 meter lång på Götaverken 1944 eller 1957 (beroende på var man tittar på nätet – kanske fanns det två båtar med samma … Läs mer “Hamnar i krig”
HANS NOREBRINK
Jag bodde under tonåren i det lilla tråkiga och frireligiösa skogssamhället Skillingaryd. Inte undra på att jag längtade bort. Än tristare blev det när jag 1970 påbörjade lumparåret som … Läs mer “Sjömansliv och ekvatordop”
Christer Bergström, den internationellt kände författaren om Andra Världskriget har med boken Bortrivna sidor ur historien, åstadkommit en imponerande bok som i tolv faktaspäckade kapitel beskriver historiska händelser som han menar … Läs mer “Historien i nytt sken”
Jag hittade en bok på Röda Korsets loppis för ett några år sedan. En mycket elegant bok. Läderomslag färgat i mörkgrönt, guld och kopparfärg med vackert fantasifullt mönster i relief. Även … Läs mer “Ibland får man problem av att veta för mycket – När det är “fel” Bengt Berg.”
Den svenska filosofen Martin Hägglund har väckt stort uppseende i världen.
Han är en “livstidsprofessor” vid Yale i USA. Den enorma uppmärksamhet hans nya bok “Vårt enda liv” väcker inte minst … Läs mer “Om att förstå Marx – Reflexioner om Martin Hägglunds bok Vårt enda liv”
“Sittande tvärnackhackning” och andra gymnastiska övningar som botar gonorré.
Jag lyssnar på “Spanarna” – ett oskyldigt och smålustigt program i Sveriges Radio, P1.
I senaste avsnittet var Per Naroskin, psykolog, psykoterapeut, … Läs mer “Lite smått och gott om kvacksalveri – både förr och nu”
Jag är barnsligt förtjust i gamla veckotidningar. Eftersom jag är född 1944, blir jag extra nöjd om jag hittar tidningar från 1940-talet. Men även tidningar från 50- och 60-talet får duga.… Läs mer “När Friherrinnan släpper väder”
När behoven idag åter tränger sig på att förstå även kvinnoförtryckets rot i privategendomen och kapitalismens existentiella hot mot jordens ekologiska system måste 200-årsjubileet av Friedrich Engels födelse den 28 november … Läs mer “28 november 2020 – Friedrich Engels 200 år”
För några år sedan var jag en sväng till Stockholm. Jag hade inget speciellt ärende. Tänkte bara strosa runt lite på måfå.
Jag råkade gå förbi Riddarhuset. Blev lite nyfiken så … Läs mer “Arte et Marte – Konst och Krig”
Idag är årsdagen av Kristallnatten mellan 9 november och 10 november 1938. Det var en av staten och nazistpartiet organiserad landsomfattande pogrom, och kulmen på år av upptrappade trakasserier mot judar … Läs mer “Kristallnatten – 9 november 1938 i nazityskland”
“Le Monde Diplomatique en Español, LMDE” fyller 25 år
Nuestras batallas. översättning Eva Björklund
1. För 25 år sedan, i november 1995, gav vi ut första “Le Monde Diplomatique en Español”, … Läs mer “9/11 – Våra strider, Ignacio Ramonet November 2020”
Jag sitter och bläddrar i några gamla kartböcker.
Den ena är “Bergvalls Skolatlas”, från 1926. En sliten kartbok jag har kvar efter min mamma som använde den när hon gick i … Läs mer “När en (kart)bild säger mer än tusen ord”
Ett foto med oändliga rader av sängar. Smala gångar mellan raderna och man endast anar att längst bort i fotot finns det sjukvårdspersonal. Det finns en uppgivenhet i fotot, att det … Läs mer “Krönika: Ett foto”
Natten mot den 3:e mars 1940 smög sig attentatsmännen i skydd av mörkret in på den kommunistiska tidningen Norrskensflammans tryckeri i Luleå. De var klädda i militära uniformer. Det var tre … Läs mer “80 år sedan attentatet och mordbranden mot Norrskensflamman”
“Segraren skriver historien”, heter det. Därför händer det titt som tätt att gamla “sanningar” avslöjas som lögner och att historien måste skrivas om.
Eller att … Läs mer “Amerikanska trupper befriade Auschwitz. När historien skrivs om”
Den 10 oktober är den internationella dagen mot dödsstraff. I år är det 40 år sedan Amnesty International började arbeta mot dödsstraffet. Det beslutades vid en internationell konferens i Stockholm.
Genom historiens gång har imperier uppstått. Och de har rasat samman.
Till exempel har vi haft Mongoliska kejsardömet under 1200- och 1300-talet där Djingis Khan såg erövring som sin livsuppgift.
En av Sveriges mest unika runristningar finns i Eskilstuna. Det är Sigurdsristningen som är huggen i en berghäll på Ramsundsberget nära Sundbyholm för ungefär 1000 år sedan.
Motivet på ristningen är … Läs mer “Historien om en handikappramp där man körde över de handikappade”
Många av er har nog sett de korta programmen på SVT som hette “Svart på vitt”. Det var en programserie som gjordes av historikern Hans Villius och journalisten Olle Häger.
I samband med grävningsarbete för den nya cykelbanan mellan Ärsta och Sundbyholm i Eskilstuna hittades en gammal runsten i en åker. Det var i mitten av augusti i år. Det var … Läs mer “Den gamla runstenen har hittat hem”
I år är det 100 år sedan den fruktade “spanska sjukan” svepte som en farsot över världen. “Spanska sjukan” var en en influensa, förmodligen orsakad av ett fågelvirus, som ofta ledde … Läs mer “100 år sedan “spanska sjukan” svepte över världen”
Efter valet den 9 september 2018 kan mycket vara annorlunda i Sverige. Ett möjligt resultat av valet kan bli att SD får ett mycket stort inflytande över regeringspolitiken.
Men, vadå? säger … Läs mer “Anders Fraurud om: SD och demokratins upphävande”
Det sägs att ju äldre man blir desto mera tittar man i backspegeln. Man funderar över hur samhället såg ut när man var liten. Man funderar över hur det såg ut … Läs mer “Om statare och den vita piskan”
eFOLKET möter Elin Eriksson, arkivarie med inriktning samtidsdokumentation och Anna Götzlinger, stadsantikvarie, som arbetar på Eskilstuna stadsmuseum för att lyssna på utdrag ur Eskilstunas kvinnohistoria.
Elin: Vad menar vi när vi … Läs mer “Samtal om Eskilstunas dåtida kvinnor”
1 phenyl-2-metylamino-propan-hydroclorid är formeln för den drog som hade en avgörande inverkan på nazismens framgångar i andra världskriget. Det är metamfetamin som massproducerades i miljontals doser, 35 … Läs mer “Norman Ohler: Droger i tredje riket. Det dopade blixtkriget. (Fischer & Co 2016)”