Sädesärla. Foto: Rolf Waltersson.

Fallande lövet – Och andra flygkonster

Jag har tidigare visat bilder jag tagit av fågellivet vid Ekeby våtmark här i Eskilstuna. Bland annat en elegant flyguppvisning som en häger gjorde högt över mitt huvud.

De här bilderna, som jag tog för några år sedan, är lite speciell. Sädesärlan gjorde en märklig flyguppvisning ovanför mitt huvud på bara några meters avstånd.

Den stod stilla i luften genom att ryttla. Alltså flaxa med vingarna, ungefär som “på stället marsch”.

Man brukar se fiskjusen göra så när den siktar in sig på ett byte för att sedan störtdyka med hög fart ner i vattnet.

Sedan föll sädesärlan som en sten rakt ner någon eller ett par meter. Därefter for den upp igen.

Detta pågick några gånger. Ner – Upp – Ner – Upp.

Jag slängde upp kameran för att försöka ta några bilder. Men det var inte lätt för det gick väldigt fort. Min kamerautrustning är dessutom inte av den dyrare och “proffsiga” modellen, vilket innebär att autofokusen ibland har lite svårt att hinna med.

Efteråt, när jag tittar på mina bilder, ser jag att sädesärlan fäller ihop sina vingar tätt mot kroppen när den faller ned.

Jag vet inte hur tydligt det framgår av dessa bilder. Men för mig som såg det med egna ögon ser det mycket lustigt ut.

Det verkade inte heller vara nått slags anfall mot mig. Ibland kan ju fåglar anfalla med störtdykningar om de har ungar i närheten.

Och sädesärlan hade bo under en tegelpanna på taket till den byggnad Ornitologiska klubben har som nån slags klubbstuga vid våtmarken. Och det här inträffade ganska nära detta klubbhus.

Rolf Waltersson

You May Also Like