Vera Norea tar cirkusen in i musiken. Foto: Olle Melkered

Vera Norea – konst, musik och cirkus

Vera Norea, lägg det namnet på minnet. Till vardags spelar hon i det hyllade punkbandet Hårdgnissel men idag släpper hon sitt debutsoloalbum Carnival Dreams. Ett album där hennes konstnärliga ådra fått fritt spelrum. Årets bästa rockalbum säger jag trots att bara halva året har gått.

20-åriga Vera är född i Sundsvall och har sedan 2015 spelat i bandet Hårdgnissel med två hyllade album i bagaget, nu släpper hon sitt eget debutalbum Carnival Dreams på skivbolaget Second Class Kids Records. Det här är ett konceptalbum som handlar om ett hemsökt tivoli vilket speglar sig väldigt mycket i musiken, Vera benämner själv sin musik bland annat som tivoli/cirkus-rock.

Teckning av Vera Norea

Det hela började med en avsaknad av musik som var mer än bara musik och istället för att fortsätta leta bestämde sig Vera för att göra det själv, hon ville göra musiken mer konstnärlig eftersom konst är något hon gillar i alla former. Ett band som har haft stor betydelse är My Chemical Romance eftersom de har jobbat mycket med just konceptalbum och utan deras låt ”Mama” skulle förmodligen inte Carnival Dreams existera. Det har varit en lång process med skivan, första låtarna skrevs 2018 och efter att ha ändrat flera låtar ett antal gånger är Vera äntligen helt nöjd.

Influenserna kommer dock från många olika håll, men det ska gärna vara dramatiska akter med allt ifrån Queen till Disneyskurkar och deras låtar samt så kallad Dark Cabaret. Det är nog på grund av alla olika inspirationskällor som gör Veras musik så originell. Cirkusdelen i musiken är dock inte helt nytt för Vera, redan på Hårdgnissels första album från 2017 kan man ana det i låten Sjukskriv mig från samhället som dessutom innehåller textraden ”…jag har ett tivoli i mitt huvud”

Texterna på Carnival Dreams är långt ifrån sorgfria, Vera beskriver sig själv som både dramatisk och kreativ och när det möter tonårskänslor och psykisk ohälsa resulterar det i hennes nattsvarta texter. Här finns det ett annat djup i jämförelse med de texter hon skriver till Hårdgnissel. Hon kan ösa på med deppiga metaforer och behöver inte förenkla och förtydliga.

När Coronaröken har lagt sig hoppas Vera på att kunna ge sig ut och spela sina låtar live och hon siktar högt på gott och ont. Det gör att hon satsar mer på sin grej men också att hon kan bli otroligt besviken när det inte går som hon tänkt sig. Vera vet att det låter lite arrogant men känner själv att hon har skrivit ett riktigt bra album och nu hoppas hon att det kommer att nå tillräckligt många lyssnare. Musikmarknaden är så stor och domineras av skivbolag där musiken blir en produkt istället för konst. Det ligger väldigt mycket jobb bakom Carnival Dreams så det vore synd om ingen lyssnade på den säger hon.

Avslutningsvis kommer hon med ett lugnande besked till alla som gillar Hårdgnissel. Bandet håller på med nya låtar och det finns inga tankar på att lägga ner. Så länge det finns saker att vara arga på kommer Hårdgnissel att existera och så som världen ser ut idag kommer de knappast att sluta vara arga på väldigt länge.

Skivan finns från och med idag att streama på de vanliga tjänsterna. Den går även att beställa från Second Class Kids Records webbshop.

You May Also Like