Feminism och kapitalism med Nina Björk

Finns det splittringar inom feminismen? Står den feministiska kampen inför ytterligare motsättningar och hinder utöver dom som ingår i kampen mot det patriarkala samhället? För svar vänder vi oss till Nina Björk som den 20 november föreläste på ABF i Eskilstuna.

Nina Björk slog med sin bok “Under det rosa täcket” (1996) igenom med dunder och brak på den feministiska … Läs mer

Läs mer

Många arrangemang i Eskilstuna den 8 mars

Ett bedrövligt väder hindrade inte att många slöt upp på de aktiviteter som organiserades på Kvinnodagen, 8 mars.

Den som kunde fick ta sej mellan de olika lokalerna. ABF-huset, Contrast, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket och Konstmuseet.

Dokumentären om Moa Martinson som visades på förmiddagen på ABF fick mycket beröm av deltagare som eFOLKET talade med. Liksom Antikvarie Sanna Nyholts föreläsning om Kristina … Läs mer

Läs mer

Efter ett kort avbrott fortsätter nu det internationella mansåret

Vi har nu firat 8 mars, den internationella kvinnodagen. Ordningen kan, från och med denna månads nionde dag, förmodas återgå till det “normala”.

Jag tittar lite i backspegeln för att se hur det sett ut med “könskvoteringen” ur ett historiskt perspektiv. Jag har hållit mig till landshövdingarna i Sörmland och till de högsta makthavarna inom lokalpolitiken i Eskilstuna.

Tittar vi … Läs mer

Läs mer

8 mars-röj: Fi@t, Cecilia med flera på Västra Porten

Internationella kvinnodagen den 8 mars, klockan 20.00 drar Eskilstunas soul- och bluesdrottning Cecilia Ringkvist igång på Västra Porten (vid nya arenan på Norr). Bland övriga medverkande musiker finns bland annat jordnära och ruggigt svängiga Fi@t! Vars medlemmar är, från vänster på gruppbilden, Tom Holmlund, Gunilla Pyk, Marit Barre och Mia Skagerlind.

 

 … Läs mer

Läs mer

Internationella kvinnodagen 8 mars i Eskilstuna

Eskilstuna kommun uppmärksammar kvinnors villkor i samhället för att bidra till ökad jämställdhet och fortsätta vara Sveriges mest jämställda kommun.

Vi uppmärksammar internationella kvinnodagen med föreläsningar, föreställningar, filmvisning, boktips, goda exempel och utställning.

• Frukost från Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning. Lisa Friberg, ordförande i jämställdhetsberedningen, presenterar den rapport som beredningen lämnat till kommunstyrelsen. Tid: 8.00–9.00, Plats: ABF-huset, Kungsgatan 14

• Filmvisning … Läs mer

Läs mer

Krönika: Vem är jag att tala om det här för er?

Jag hade först tänkt skriva ett reportage om intersektionell postkolonial feminism runt om i världen – hur synen på den ser ut idag i feministiska kretsar. Men i min upprymdhet så kom jag på mig själv, med att nästan upprepa det jag redan läst så många gånger – Jag tänker inte skriva om detta ur ett vi-och-dom-perspektiv, för vem är … Läs mer

Läs mer

Krav till 8 mars och alla andra dagar på väg mot en mänsklig värld

“Och en dag ska barnen säga:
tack, mödrar, det gjorde ni bra.
Ja, en dag ska barnen säga:
denna mänskliga värld vill vi ha.”

Orden i denna vackra sång från slutet av 1960-talet kommer åter i mitt huvud när jag tänker på att det är 8 mars, den internationella kvinnodagen, nu på torsdag.

Jag tänker på mina döttrar, mina bonusdöttrar … Läs mer

Läs mer

Folk och kultur: Visor på ackord

Tina Wilhelmsson bjöd på en fantastisk resa under första dagen av Folk och kultur. Hennes show utgick från konstverket ASEA-strömmen i Västerås. Tina berättar om hur kvinnorna som var med och byggde upp den svenska industrin från 1940- till 1970-talet fick kämpa, dels för att få toaletter men även mot sexuella övergrepp.

ASEA-strömmen är en 12 meter lång skulptur som … Läs mer

Läs mer