Den tre våningar höga väggmålningen Gränslösa drömmar. Foto: Rolf Waltersson.

Offentlig konst i Eskilstuna – Gränslösa drömmar

Eskilstunas färskaste offentliga konstverk “Gränslösa drömmar” är så ny att färgen inte hunnit torka inför invigningen torsdag 17 juni.

Många kom för att vara med vid invigningen av det nya offentliga konstverket. Foto: Rolf Waltersson.

Det är en jättestor väggmålning, tre våningar hög, på gaveln till Nyforsgatan 28, som ligger intill centrum i stadsdelen Nyfors.

Motivet är en natthimmel över Nyfors där man ser en flicka sittande på en jättehög trave med böcker. Över henne svävar musiken ut i den svarta rymden. Man ser en enögd bläckfisk som skriver i en bok. Där finns luftballonger och många andra fantasifulla detaljer.

Så här beskriver konstnären Hue Huyng sin målning:

Jag vill att min målning ska trollbinda och ta med betraktaren till en fantasivärld där allt är möjligt.

Hue Huynh, skaparen av Gränslösa drömmar. Foto: Rolf Waltersson.

Hue Huyung är uppväxt i Nyfors och har i sin barndom lekt mycket i just den lekpark som finns i anslutning till väggmålningen.

Hon beskriver sitt Nyfors som en stadsdel präglad av stor värme och gemenskap där människor från många olika kulturer möts.

Inspirationen till motivet har växt fram när hon sett fotografier och teckningar som boende i Nyfors lämnat in på temat “Mitt Nyfors”. Många Nyforsbor, inte minst ungdomar, har varit deltagande i detta projekt.

Bakgrunden till projektet bygger på ett samarbete mellan Ung Fritid, Eskilstuna kommun och Eskilstuna konstmuseum och bostadsrättsföreningen Floretten 7, som upplåtit sin husfasad till denna imponerande fasadmålning.

Vid invigningen av konstverket deltog, förutom en stor skara entusiastiska åskådare, Marie Svensson (S), ordförande för Kultur- och Fritidsnämnden, konstnären själv Hue Huynh och Maria Hallberg, enhetschef för Eskilstuna konstmuseum.

Kultur- och Fritidsnämndens ordförande Marie Svensson, konstnären Huue Huynh och Maria Hallberg Eskilstuna Konstmuseum. Foto: Rolf Waltersson.

Rolf Waltersson

You May Also Like