Kjell Andersson tipsar om en författare i mellankrigstidens Europa

Moses Joseph Roth kom till världen 1894 och dog, utmattad, sjuklig och nerbruten, 1939.

Han växte upp i ett judiskt hem i den lilla gränsstaden Brody som vid den tiden låg vid … Läs mer “Kjell Andersson tipsar om en författare i mellankrigstidens Europa”

Read more

Kjell Andersson tipsar om en skönlitterär författare som nagelfar Europas kolonialism

Amitav Ghosh föddes 1956 i den indiska staden Calcutta och han har även varit bosatt i Sri Lanka och i Bangladesh. Han har en akademisk utbildning i socialantropologi och har studerat detta … Läs mer “Kjell Andersson tipsar om en skönlitterär författare som nagelfar Europas kolonialism”

Read more

Kjell Andersson om den nyligen avlidne albanske författaren Ismail Kadare

Den över hela världen lästa och uppskattade albanske författaren Ismai Kadare avled 1 juli, i Tirana. Han blev 88 år.

Ismail Kadare föddes i Albanien 1936, i den lilla bergsstaden Gjirokastra (albanskt … Läs mer “Kjell Andersson om den nyligen avlidne albanske författaren Ismail Kadare”

Read more

Kjell Andersson om författaren och antinazisten Kurt Tucholsky (1890-1935)

Kurt Tucholsky föddes och växte upp i en tyskjudisk bankirfamilj i Berlin. Han blev sedan en av de mest lästa och kända antimilitaristiska och antinazistiska författarna under 1920- och 30-talet. På grund … Läs mer “Kjell Andersson om författaren och antinazisten Kurt Tucholsky (1890-1935)”

Read more

Kolonialismens skönlitterära skildrare Maryce Condé har avlidit

Den andra april avled den karibiska författarinnan Maryce Condé, 90 år gammal. Född 1934 växte Marise Liliane Appoline Boucolon upp på den karibiska ön Guadaloupe. Redan vid sexton års ålder bestämde hon … Läs mer “Kolonialismens skönlitterära skildrare Maryce Condé har avlidit”

Read more

Om den mexikanske författaren Carlos Fuentes och romanen När luften är klarast

Carlos Fuentes (1928-2012) anses som en av Mexikos absolut allra främsta författare. Hans namn fanns med under många år i diskussionerna om vem som skulle få Nobel-priset i litteratur.

Carlos Fuentes fick … Läs mer “Om den mexikanske författaren Carlos Fuentes och romanen När luften är klarast”

Read more

Om P-O Mattssons nya roman om svenskar i skuggan av spanska inbördeskrigets tragedi

P-O Mattsson – välkänd inom den socialistiska vänstern och litteraturvetare som har skrivit en hel del om Rudolf Värnlund, Eyvind Johnson, Martin Andersen Nexø och Maria Sandel –  har nu kommit med Läs mer “Om P-O Mattssons nya roman om svenskar i skuggan av spanska inbördeskrigets tragedi”

Read more

Idag är det hundra år sedan Sara Lidman föddes

Kjell Andersson:

Sara Lidman föddes i västerbottniska Missenträsk, Jörns församling, den 30 december 1923. Hon avled den 17 juni 2004. Hennes debutroman Tjärdalen från 1953 gavs ut på Bokförlaget Aldus i Stockholm. … Läs mer “Idag är det hundra år sedan Sara Lidman föddes”

Read more

Med solidariteten som drivkraft – Rolf Karlman om Martin Andersen Nexö

Nobelprisets gyllene manna föll aldrig på dina fält.
För Gorkij, Strindberg och Ibsen var det lika illa beställt.

Du vann stoltare hederstecken än checken från akademin.
Du är älskad av folkets Läs mer “Med solidariteten som drivkraft – Rolf Karlman om Martin Andersen Nexö”

Read more

Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium

Aino Trosell får årets Jan Fridegårdsstipendium. Hon får det för sitt författarskap som går i Jan Fridegårds fotspår. Hennes romaner och noveller handlar om vanligt folk med yrken som städerska, svetsare och … Läs mer “Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium”

Read more

Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit

Den 19 maj avled Håkan Boström – Eskilstuna-sonen som i sitt författarskap stod fast förankrad i sitt arbetarklassursprung. Hans självklara lojalitet med arbetarrörelsen handlade alltid i första hand om en lojalitet med … Läs mer “Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit”

Read more

Kjell Anderssons lästips: Uwe Wittstocks Februari 33 – Litteraturens vinter

Den tyske författaren och journalisten Uwe Wittstock föddes i Leipzig 1955, och är verksam både som författare och som journalist.

Hans bok Februari 33 – Litteraturens vinter, om det nazistiska maktövertagandet och … Läs mer “Kjell Anderssons lästips: Uwe Wittstocks Februari 33 – Litteraturens vinter”

Read more

Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson

David Ericsson är född (1958) och uppväxt i södra Stockholm och han har under större delen av sitt verksamma liv varit yrkeschaufför. Bredvid det jobbet har han skrivit ett tiotal novellsamlingar och … Läs mer “Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson”

Read more