Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium

Aino Trosell får årets Jan Fridegårdsstipendium. Hon får det för sitt författarskap som går i Jan Fridegårds fotspår. Hennes romaner och noveller handlar om vanligt folk med yrken som städerska, svetsare och … Läs mer “Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium”

Read more

Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit

Den 19 maj avled Håkan Boström – Eskilstuna-sonen som i sitt författarskap stod fast förankrad i sitt arbetarklassursprung. Hans självklara lojalitet med arbetarrörelsen handlade alltid i första hand om en lojalitet med … Läs mer “Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit”

Read more

Kjell Anderssons lästips: Uwe Wittstocks Februari 33 – Litteraturens vinter

Den tyske författaren och journalisten Uwe Wittstock föddes i Leipzig 1955, och är verksam både som författare och som journalist.

Hans bok Februari 33 – Litteraturens vinter, om det nazistiska maktövertagandet och … Läs mer “Kjell Anderssons lästips: Uwe Wittstocks Februari 33 – Litteraturens vinter”

Read more

Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson

David Ericsson är född (1958) och uppväxt i södra Stockholm och han har under större delen av sitt verksamma liv varit yrkeschaufför. Bredvid det jobbet har han skrivit ett tiotal novellsamlingar och … Läs mer “Kjell Andersson lästipsar om arbetarförfattaren David Ericsson”

Read more

Kjell Anderssons boktips: Albert Olssons “Makt och fattigdom”

Albert Olsson Olssons roman Makt och fattigdom gavs ut 1962 på Tidens förlag.

Romanens handling tilldrar sig under åren kring förra sekelskiftet. Berättelsen är förlagd till Malmö och huvudpersonen heter Slagman. Han … Läs mer “Kjell Anderssons boktips: Albert Olssons “Makt och fattigdom””

Read more

Kjell Andersson om Karl Rune Nordkvist (1920 -1997), och romanen Nattvägen

Karl Rune Nordkvist var en mycket produktiv författare och framförallt en skildrare av den,  som han uttryckte det, halvfärdiga välfärden, fattigdomen och betydelse av det sociala arvet.

Det blev totalt ett fyrtiotal … Läs mer “Kjell Andersson om Karl Rune Nordkvist (1920 -1997), och romanen Nattvägen”

Read more

Irja Browallius, en finländsk Närke-skildrare och feminist

Irja Browallius  (1901 – 1968) flyttade som ung från hemstaden Helsingfors till Stockholm, och utbildade sig till småskolelärarinna. Så småningom skulle hon, bland annat, bli medförfattare till ABC-böcker för svenska småskolan.

Browallius … Läs mer “Irja Browallius, en finländsk Närke-skildrare och feminist”

Read more

Om Yasar Kemal – kurdisk-turkisk socialistisk författare som fick en fristad i Sverige

Yasar Kemal växte upp i den västra delen av Turkiet. Hans mor var kurd och hans far var turk. Yasars barndom blev både dramatisk och hård. Hans far sköts till döds i … Läs mer “Om Yasar Kemal – kurdisk-turkisk socialistisk författare som fick en fristad i Sverige”

Read more

Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam

Erik Eriksson avled 2021. Han var född 1937. Som bevakare och skildrare av det, då som nu, dominerande NATO-landet USA:s kontrarevolutionära och nykolonialistiska angreppskrig i Vietnam hade Erik Eriksson stor betydelse. Han … Läs mer “Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam”

Read more

Kristina Hannah: De fyra vindarna – En nordamerikansk roman om klass och kamp och mycket mer!

Handlingen i Kristin Hannahs roman De fyra vindarna är förlagd till tidigt 1930-tal. Platsen där berättelsen tar sin början är på en avlägsen gård i Texas i södra USA. Därute bor familjen … Läs mer “Kristina Hannah: De fyra vindarna – En nordamerikansk roman om klass och kamp och mycket mer!”

Read more