Massmobiliseringar i Brasilien efter mordet på Marielle Franco

Snart två veckor efter morden på den socialistiska fullmäktigeledamoten Marielle Franco och hennes chaufför Andersson Gomes i Rio de Janeiro, fortsätter mobiliseringarna i protest mot attentatet.

PSOL, det socialistiska parti Marielle var medlem i, beräknar att över 300 000 personer deltog i de massmöten som hölls den 18 mars. Även på en stor musikfestival i Rio den gångna … Läs mer “Massmobiliseringar i Brasilien efter mordet på Marielle Franco”

Read more

James Petras om världslägets nervknutar.

eFOLKET publicerar nedan ett inlägg av den USA-amerikanske sociologiprofessorn James Petras. Petras har under fem årtionden gjort sig känd som en kännare och skarp analytiker av främst utvecklingen i Latinamerika. Han tillhör gruppen av framstående akademiker och vänsterinriktade intellektuella i USA,  vars medlemmar gjort sig kända som starka motståndare till USA:s förtryckande roll i världspolitiken. eFOLKETs redaktion … Läs mer “James Petras om världslägets nervknutar.”

Read more

Mannen på Golgata som uppstod från det döda – en story för bra för att vara sann

I bibeln finns fyra beskrivningar av hur det gick till då Jesus dömdes till döden och avrättades. Det handlar dock inte om fyra ögonvittnesskildringar, utan om fyra versioner av samma beskrivning. Vi återger här den som tillerkänns signaturen Markus, vilken bedöms vara den äldsta nerskrivna versionen, Bibel 2000 Markus 15:1-39:

Tidigt på morgonen överlade översteprästerna med de äldste … Läs mer “Mannen på Golgata som uppstod från det döda – en story för bra för att vara sann”

Read more

A som i alkohol

Anakronism… Antagonism… Antibes…

Kalle knackade på balkongdörren.

– Ja? sa Astrid.

– Det är bara jag.

Astrid öppnade till en glipa som Kalle fick sticka ut huvudet i.

– Ja? upprepade hon. Du brukar ju inte vilja sitta här ute. Du blir ju bara röd?

Kalle blinkade i det starka solljuset. Astrid hade städrocken öppen till naveln. Solbrännan … Läs mer “A som i alkohol”

Read more

Recension: Rob Farley And The Failers – Colaborando

Band: Rob Farley And The Failers
Skiva: Colaborando
Genre: Punk
Utgivningsår: 2017
www.rfatf.se

Man skulle ju kunna tro att Eskilstunabandet Rob Farley And The Failers är ett halvdant tributband till Bob Marley And The Wailers, men så är inte fallet. Jag gillar det fyndiga bandnamnet och jag gillar bandets devis

– Vi vill få folk att både dansa … Läs mer “Recension: Rob Farley And The Failers – Colaborando”

Read more

Det nya arbetslivet – del 3: Det löpande bandet löper vidare och tjänsterna industrialiseras

Utvecklingen mot mer enahanda jobb har varit påtaglig inom privat service och bland kvinnor i den offentliga sektorn, skriver Sten Gellerstedt. Inom industrin har vissa grupper – till exempel gruvarbetare – fått mer kvalificerade arbetsuppgifter, men på slakterierna har styckaren som styckade hela djuret blivit filéutskärare eller kotlettkapare och i verkstadsindustrin är Henry Fords modell tillbaka: “De flesta … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 3: Det löpande bandet löper vidare och tjänsterna industrialiseras”

Read more

Mordförsök mot Brasiliens förre president Lula

Bara någon vecka efter att vänsterpolitikern Marielle Franco sköts till döds i Rio de Janeiro, förmodligen av polisen, utsattes en buss som landets förre och populäre president i Lula färdades i, av ett eldöverfall. Myndigheterna konstaterar att flera skott avlossats, dessutom försökte attentatatsmännen punktera bussen med vassa metallföremål på vägbanan.

Landets valda, men i en parlamentarisk kupp avsatta, … Läs mer “Mordförsök mot Brasiliens förre president Lula”

Read more

Mäktiga företag – krönika av Tobias Persson

På sistone har man kunnat märka hur företag stärker sin makt, inte bara genom reklam utan också mer direkt i våra liv. Det skrämmer människor, som inte vågar protestera, särskilt inte mot företag de är beroende av, vilket så klart stärker deras makt ytterligare. Jag tänkte gå emot och namnge några exempel. Negativ PR tycks vara något de … Läs mer “Mäktiga företag – krönika av Tobias Persson”

Read more

Gör upp med “kålsuparteorin” och inta nolltolerans mot den bruna smittan

Det finns något som oroar mig väldigt mycket. Den, från en annars, anständig borgerlighet tolerans inför nazistisk retorik, men även våld, och för den ökade rasistiska och/eller fobiska intoleransen. De senaste årtiondena har högerextremister mördat ett antal personer och de har också fått in i samhällsdebatten en “kålsuparteori” där de måste i samma andetag som de fördömer högerextrema, … Läs mer “Gör upp med “kålsuparteorin” och inta nolltolerans mot den bruna smittan”

Read more

Massutvisningar av diplomater – men var är bevisen?

Nu sker massutvisningar av ryska diplomater från 14 EU-länder. Även Sverige skickar hem en rysk diplomat. Ryssland kommer svara på samma sätt. I en värld där nationer slutar att prata med varandra kommer risken för vapenanvändning närmare.

Bakgrunden till denna situation är mordförsöket på den före detta översten i ryska militära underrättelsetjänsten Sergej Skripal som spionerade för Storbritannien, … Läs mer “Massutvisningar av diplomater – men var är bevisen?”

Read more

“Det är inte möjligt att lösa klimatfrågan genom fokus på utsläpp.”

Jag är inte så intresserad av konspirationsteorier, men jag har en egen. Jag föreställer mig att det finns en grupp människor som är väldigt nöjda över att de har fått hela världen att noja över koldioxidutsläpp, skriver Pella Thiel, på sin blogg. En något nedkortad version av hennes text följer här:

Att lägga så överväldigande mycket uppmärksamhet på … Läs mer ““Det är inte möjligt att lösa klimatfrågan genom fokus på utsläpp.””

Read more

Vi behöver trygghet både i och mellan jobben

Vi industriarbetare jobbar i branscher där teknikutvecklingen går snabbt. En del arbetsuppgifter försvinner, men ersätts ofta av nya. Därför behöver vi få chans att lära oss nytt. Det ger tryggare anställningar. Det behövs stora satsningar på lärande i arbetet, och vi behöver politiker som är beredda att göra verklighet av det.

Industrin går bra nu, men om vi … Läs mer “Vi behöver trygghet både i och mellan jobben”

Read more

Trump formerar sitt krigskabinett

I torsdags tillkännagav Trump-administrationen att nationelle rådgivaren general McMaster slutar och istället tillträder John Bolton. Under president W.Bush var Bolton USA:s FN-ambassadör.

Han tillträder 9 april, och tillsammans med Trumps kandidat till utrikesminister, nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo, formar de administrationens kärna vad gäller utrikespolitik. Pompeo, som kritiserade president Obama för att resa till Kuba, kommer att höras i … Läs mer “Trump formerar sitt krigskabinett”

Read more

Jerry Williams stod för en förening av avspänd livsglädje och benhård principfasthet

Beskedet om att Erik Fernström, för de flesta mer känd som rock-sångaren Jerry Williams, efter en kort tids sjukdom avlidit, har bland många i vårt land mottagits med förstämning. Beskedet kom för många av oss också oväntat. In i det sista har han på scenen och i offentligheten utstrålat vitalitet.

Som rock-legenden Jerry Williams var stockholmaren Erik Fernström … Läs mer “Jerry Williams stod för en förening av avspänd livsglädje och benhård principfasthet”

Read more

Rocklegenden Jerry Williams har gått bort – 75 år gammal

I söndags den 25 mars 2018 lämnade den folkkäre artisten Jerry Williams scenen för gott, då han förklarats död efter en kort tids sjukdom.

I pressmeddelandet från bokningsbolaget Blixten & Co. Står att läsa:

“Det är med tungt hjärta och stor sorg som vi måste meddela att Erik Fernström (Jerry Williams), efter en kort tids sjukdom, lämnade oss Läs mer “Rocklegenden Jerry Williams har gått bort – 75 år gammal”

Read more

Det nya arbetslivet – del 2: Rutinarbetet är inte på väg bort

MIT-forskarna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee (se del 1) brottas med en paradox: Antalet högavlönade anställda med god utbildning växer visserligen, men jobben längst ner i hierarkin har också brett ut sig, trots att de enligt schemat borde vara på väg bort.

Brynjolfsson och McAfee söker förklaringen till paradoxen i en matris där yrken sorteras efter två parametrar: … Läs mer “Det nya arbetslivet – del 2: Rutinarbetet är inte på väg bort”

Read more

August och hans klasskamrater på Fordonsprogrammet jublar: “Vi segrade!”

Fredagen den 9 mars gick eleverna i alla tre årskurs-ett-klasserna på Rekarnegymnasiets Fordonsprogram ut i en punktstrejk med kravet att uppsägningen av läraren Linus När, klassföreståndare för FT17A, skulle tas tillbaks. Och i fredags morse, exakt två veckor efter strejkaktionen, fick de beskedet att Linus blir kvar.

– Vi är naturligtvis överlyckliga, säger August Augustsson, talesperson för FT17A, … Läs mer “August och hans klasskamrater på Fordonsprogrammet jublar: “Vi segrade!””

Read more

Recension: Swing Time av Zaide Smith

Den brittiska författaren Zadie Smiths romaner är som lyckoamuletter på ett armband. De kommer med ojämna mellanrum och är så utsökt välgjorda att det är som en liten stillsam gåva att få läsa dem mitt i livets rusningstrafik. Den senaste, Swing Time, handlar dessutom i hög grad om dans och vilken betydelse dansen kan ha i människors liv. … Läs mer “Recension: Swing Time av Zaide Smith”

Read more

Edward Snowden: Facebook är ett av de mest lyckade bedrägerierna

Edward Snowden avslöjade för fem år sedan att USA:s myndigheter på regeringens uppdrag genomför en systematisk övervakning av miljontals medborgare, i så väl USA som i andra länder. Han konstaterar nu att även det privata företaget Facebook är ett övervakningsföretag som deltar i att kartlägga miljontals människors privatliv.

Han skriver att Facebook tjänar sina pengar genom att exploatera … Läs mer “Edward Snowden: Facebook är ett av de mest lyckade bedrägerierna”

Read more

Turkiets militär har tillsammans med styrkor från (FSA) intagit staden Afrin

Turkiets militär har tillsammans med styrkor från “Fria Syriska Armén” (FSA) intagit staden Afrin i norra Syrien. En stad som styrts av det Kurdiska partiet PYD. Vi har tidigare i eFOLKET beskrivit hur kurderna i samarbete med grupper från andra befolkningsgrupper försöker bygga upp ett demokratiskt socialistiskt, ekologiskt och feministiskt samhälle i denna del av Syrien som de … Läs mer “Turkiets militär har tillsammans med styrkor från (FSA) intagit staden Afrin”

Read more

Semesterjobbande VD samlade pengar på hög

Annika Falkengren, jobbade under 12 år som vd vid SEB-banken. Under tiden som VD samlade hon på sig semesterdagar. När hon slutade kunde hon därför  kvittera ut 7,4 miljoner kronor i semesterersättning från Wallenbergarnas bank. Frågan är om Fru Falkengren ensam satt jobbande under vackra sommardagar, då alla andra banktjänstemän hade semester.

Annika Falkengren väntade dessutom med att … Läs mer “Semesterjobbande VD samlade pengar på hög”

Read more

Självkörande Volvo dödade kvinna i USA

En så kallad självkörande bil körde häromdagen över och dödade en kvinna. Till på köpet var det en XC90 av det forna svenska bilmärket Volvo, som blev ett dödligt körande ekipage. Volvo kommer i detta fall på en – kanske inte speciellt hedrande – andra plats. Redan sommaren 2016 så var en självkörande Tesla inblandad i en dödsolycka.… Läs mer “Självkörande Volvo dödade kvinna i USA”

Read more

Göran Persson känner solidaritet

Den tidigare Socialdemokratiske finans- och statsministern Göran Persson har, efter tiden som socialdemokratisk partiledare och minister, ägnat sig åt att bygga upp en stor personlig förmögenhet. Men nu säger han att han känner solidaritet. Men det handlar dock inte om solidaritet med arbetarklassen och fattiga människor, utan om solidaritet med en bank – Ålandsbanken.

Av ren solidaritet med … Läs mer “Göran Persson känner solidaritet”

Read more

Recension: Vera av Anne Swärd

På överklassfamiljen Ceders otillgängliga skärgårdsö hålls ett bröllop i isande kyla. Bruden lystrar till namnet Sandrine. Hon är fransktalande, undflyende och fylld av hemligheter. Brudgummen Ivan Ceder är den äldste sonen av tre. Under bröllopsfesten föds en dotter, Vera. Anne Swärds roman är en storartad episk berättelse om moderskap och systerskap, men inte minst om skuld, skam och … Läs mer “Recension: Vera av Anne Swärd”

Read more

Stor ojämlikhet i cancervården

I veckan presenterade Cancerfonden rapporten Cancer och ojämlikhet – En rapport om hur grupptillhörighet påverkar risken att insjukna och avlida i cancer.

Länk till rapporten

I rapporten konstateras att cancer i hög grad är en studie i ojämlikhet. Trots en lagstadgad rätt till jämlik vård löper personer med låg socioekonomisk status betydligt högre risk att dö i cancer … Läs mer “Stor ojämlikhet i cancervården”

Read more

Har’u en groda i kalsongerna?

I matkällaren prövade vi att dra i alla hänglås. Och en del dörrar hade inte ens lås, bara en träpinne.

– Vad har han för simläger här, kolla, sa Poppen. Det var estens skrubb som hade ett trasigt hänglås. Han hade glasburkar med flytande läckerheter i.

Jag kände mig orolig att Poppen skulle förstöra nåt, som han höll … Läs mer “Har’u en groda i kalsongerna?”

Read more

Peter från Eskilstuna funderar över vad det är som Säpo ruvar på

Under 70- 80-talet var Eskilstunabon Peter Danngren politiskt aktiv på vänsterkanten. När det officiellt erkändes att Säpo under denna period registrerat vänstermänniskor i omfattande skala, gjorde Peter som en hel del andra: Han begärde att få se materialet som de flitiga säkerhetspoliserna samlat rörande honom själv.

Det han fick se var en valsedel från ett kommunalval. Peter stod … Läs mer “Peter från Eskilstuna funderar över vad det är som Säpo ruvar på”

Read more

Pigg 100-åring kräver: “Korta köerna i vården med ökad bemanning!”

SSU tar ställning för att minska vårdköerna genom att öka bemanningen.

Under helgen den 2-4 mars samlades SSU Sörmland till sin etthundrade distriktsårskonferens i Eskilstuna. Ett 30-tal unga SSU ombud från hela Sörmland diskuterade livligt en rad olika ämnesområden i samband med att man också antog ett eget Politiskt Valmanifest.

Mest tid upptog diskussionen kring skrivningar om feminism, … Läs mer “Pigg 100-åring kräver: “Korta köerna i vården med ökad bemanning!””

Read more

Den ryska vänsterfronten kämpar vidare mot kapitaliststyret

  • Putin vann som väntat ryska presidentvalet, och som väntat förekom valfusk
  • Vänsterfronten vägrar erkänna valet som legitimt och fortsätter kampanjen
  • Stödet för Kommunistpartiet visar ändå att vänstern är starkare än liberalerna

Efter valet den 18 mars har Vladimir Putin för fjärde gången utropat sig som Rysslands president. Officiellt fick han 77 procent av rösterna, vilket är rekord för … Läs mer “Den ryska vänsterfronten kämpar vidare mot kapitaliststyret”

Read more

Kritik mot S&M-styret i Eskilstuna. Kravet på tillräckliga resurser till skolorna och förskolan växer

Idag (20 mars) sammanträffade politiker från kommunstyret – anförda av Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jari Puustinen (M) – med skolledningen och fackliga företrädare för lärarna på Rekarnegymnasiet.

Det är uppenbart att Jansson-Puustinens social-moderata kommunstyre har upplevt den senaste tidens kraftfulla motstånd mot planerade nedskärningar som obehagligt. Att både lärare och elever på bred front protesterat mot försämringar har … Läs mer “Kritik mot S&M-styret i Eskilstuna. Kravet på tillräckliga resurser till skolorna och förskolan växer”

Read more