Krigiska högerextremister i samförstånd. Marco Rubio t.v. och John Bolton. Getty Images

Trump formerar sitt krigskabinett

I torsdags tillkännagav Trump-administrationen att nationelle rådgivaren general McMaster slutar och istället tillträder John Bolton. Under president W.Bush var Bolton USA:s FN-ambassadör.

Han tillträder 9 april, och tillsammans med Trumps kandidat till utrikesminister, nuvarande CIA-chefen Mike Pompeo, formar de administrationens kärna vad gäller utrikespolitik. Pompeo, som kritiserade president Obama för att resa till Kuba, kommer att höras i senaten i april. Gruppen kompletteras av den tilltänkta nya CIA-chefen, den ökända torteraren ”Bloody” Gina Haspel.

Bolton har en lång historia av konfrontativ och uppviglande uttalanden om Kuba, säger Kubaexperten Phil Peters, som arbetade på USA:s UD under Reagan och George Bush. 2002 anklagade Bolton Kuba för att utvecklka biologiska vapen tillsammans med USA:s fiender. Han hävdade också att Kuba var en ”terroriststat” och ett hot mot USA. Boltons påståenden visade sig vara grundlösa enligt USA:s egna underrättelsekällor. Här slås fast att Kuba har de tekniska möjligheterna att tillverka biologiska vapen, men att det inte fanns några tecken på att så skedde.

Bolton kritiserade de förbättrade förbindelserna mellan Kuba och USA under Obama i december 2014. Han kallade beslutet att inleda en process för att normalisera förbindelserna ”ett rent och skärt nederlag för USA.” Bolton hör också till dem som försäkrade att Irak hade massförstörelsevapen.

Bolton har nära relationer med Heritage Foundation, en ”tankesmedja” som främjar reaktionära idéer.

Även i USA möts nomineringen av Bolton med protester. Senatorn Chris Van Hollen, Maryland, säger: ”Trump har utnämnt Bolton – en man med en historia av krigsretorik -till det viktigaste ämbetet för den nationella säkerheten. Han hör till dem som propagerade för krig mot Irak 2003, han har stött bombningar av Iran, preventiva attacker mot Nordkorea och att gå i krig mot Kuba”.
En av dem som däremot gladdes över utnämningen är senatorn Marco Rubio, Florida. Rubio har profilerat sig som en krigisk hök mot Kuba och Venezuela. Boltons band till den exilkubanska ultrahögern i Florida är väl kända, liksom hans historia av provokationer mot Kuba.

Det mest kända var hans påståenden 2002 då Bolton deklarerade att Havanna utgjorde en del av ”ondskans axelmakter”, en grupp av länder som när som helst kunde bombas av Bush-administrationen. Bolton anklagade Kuba för innehav av biologiska massförstörelsevapen. Bolton hävdade att Kuba delade kunskapen om dessa vapen med andra fientligt sinnade länder. Några biologiska vapen fanns inte. Under de 16 åren som gått sedan dess har inget presenterats på att Kuba skulle ha sådana vapen. Det Kuba har är en del unika mediciner, som också USA-medborgare vill ha glädje av. Exempelvis bromsmedicin mot lungcancer och botemedel mot diabetesfot.

Utnämningen av Bolton kommer i en tid av allt sämre relationer mellan USA och Kuba.

USA:s ökända Nica Act och Global Magnitsky law, som öppnar för USA-ledd intervention och statskupp, har Nicaragua, Venezuela och Kuba i sikte. Det då dessa länder enligt Bolton ”undergrävt USA:s intressen i hela regionen.”

Också förre CIA-chefen och blivande utrikesministern Pompeo hotar med en militär intervention i Venezuela. Denna kan påverka Nicaragua och Kuba om de inte tar avstånd från Venezuela i syfte att ”komma över den politiska krisen och återupprätta demokratin”.

Cuba Central Team 180323, ZonaFranK 180324, Cubadebate 180325

Översättning: Zoltan Tiroler

You May Also Like