Karin Fridell Anter om en ny viktig bok om flyktingars hälsa

En lång oviss asylperiod, att sättas i förvar under asylperioden, att oroa sig för sin familj eller vara åtskild från den, att endast få tillfälligt uppehållstillstånd och ha dåliga socioekonomiska villkor har … Läs mer “Karin Fridell Anter om en ny viktig bok om flyktingars hälsa”

Read more

Rapport från Amnesty – Det ser mörkt ut runtom i världen för de mänskliga rättigheterna

Amnesty International redovisar i sin rapport “The state ot the world´s human rights” hur läget i världen försämrats när det gäller de mänskliga rättigheterna.

Det handlar om krigen i Ukraina … Läs mer “Rapport från Amnesty – Det ser mörkt ut runtom i världen för de mänskliga rättigheterna”

Read more

Eskilstuna: Manifestation mot kolonialstaten Israels mördande terror mot den palestinska befolkningen

Palestinakommittén Folke Bernadotte i Eskilstuna anordnar även på lördag (20 januari) en manifestation mot Israels terrorkrig och fördrivning av den palestinska befolkningen. Manifestationen inleds kl. 14.30, och platsen är som vanligt Fristadstorget.… Läs mer “Eskilstuna: Manifestation mot kolonialstaten Israels mördande terror mot den palestinska befolkningen”

Read more

Hamas agerar faktiskt inte i ett vakuum

Pär Salander, författaren till detta debattinlägg, är politisk debattör och professor emeritus i socialt arbete vid Umeå universitet.

När FNs generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte att Hamas terroraktion 7 okt “inte skedde Läs mer “Hamas agerar faktiskt inte i ett vakuum”

Read more

Staten, kyrkan och myndigheter måste erkänna de historiska övergreppen

15 november överlämnade sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset sin slutrapport till regeringen. Jag har skrivit om det här tidigare i ett inlägg här i eFOLKET. (se lästips)

I samband … Läs mer “Staten, kyrkan och myndigheter måste erkänna de historiska övergreppen”

Read more

Bortglömda minoriteter i Sverige – Hur många vet vad det här är för flagga?

I debatten om minoriteter i Sverige som genom historien behandlats illa av staten, myndigheter och kyrkan handlar det mest om samerna.

Samerna har också, till viss del, fått upprättelse för den förföljelse … Läs mer “Bortglömda minoriteter i Sverige – Hur många vet vad det här är för flagga?”

Read more

Palestina: 75 år sedan Nakba – den stora katastrofen

I 75 år har palestinska flyktingar vägrats rätten att återvända. Trots löfte i FN-resolution 194

Fler än 750 000 palestinier fördrevs i samband med staten Israels bildande 15 maj 1948. Omkring 12 … Läs mer “Palestina: 75 år sedan Nakba – den stora katastrofen”

Read more

Även solen har sina fläckar – Diskriminering av flyktingar från Ukraina med “fel” hudfärg

Vi läser och ser bilder om det fantastiska mottagande flyktingarna från Ukraina får när de kommer till gränserna vid Polen, Rumänien och andra länder som gränsar till Ukraina. De får mat, varma … Läs mer “Även solen har sina fläckar – Diskriminering av flyktingar från Ukraina med “fel” hudfärg”

Read more

Är det kvinnligt tänkande som är lösningen på dagens problem?

I en spännande och lättläst bok, Att uppfinna världen, ställer Katrine Marcal  frågan om lösandet av de problem mänskligheten nu står inför skulle gynnas av en större dos “kvinnligt tänkande”. Vad är … Läs mer “Är det kvinnligt tänkande som är lösningen på dagens problem?”

Read more