Den unga egelskan Anna Cambell har stupat. Hon ville i internationalistisk anda solidariskt bidra till kampen för ett anständigt jämlikt samhälle.

Turkiets militär har tillsammans med styrkor från (FSA) intagit staden Afrin

Turkiets militär har tillsammans med styrkor från “Fria Syriska Armén” (FSA) intagit staden Afrin i norra Syrien. En stad som styrts av det Kurdiska partiet PYD. Vi har tidigare i eFOLKET beskrivit hur kurderna i samarbete med grupper från andra befolkningsgrupper försöker bygga upp ett demokratiskt socialistiskt, ekologiskt och feministiskt samhälle i denna del av Syrien som de själva kallar Rojava. Den kvinnliga stridande enheten YPJ har rönt stor uppmärksamhet.

Den borgerliga oppositionskoalitionen i Syrien som samarbetar med FSA har förklarat att de kurdiska organisationerna ska “utrotas”. Koalitionen och FSA stöder Turkiets invasion till 100 procent.

Vi kan därmed konstatera att Koalitionen och FSA tydligt framträder som en kontrarevolutionär kraft. Varje anständig människa måste i det här läget ställa upp för Rojava.

En som tog konsekvensen av denna insikt var den brittiska rörmokaren Anna Campbell. Endast 26 år gammal stupade hon i veckan i försvaret av Afrin. Hon enrollerade sej i den kvinnliga bataljonen YPJ och har i nära ett år kämpat i Rojava.

Hennes far har uttalat sej och förklarat att Anna såg det politiska experimentet i Rojava som ett exempel på hur världen borde vara. “Den sociala organisationen, jämlikheten. Hon vill hjälpa till i försvaret av detta” sa hennes far.

Anna Campbell var först involverad i striderna mot Islamska Staten i Deir ez-Zor. När Turkiet och FSA invaderade begärde hon att få bli förflyttad till Afrin. YPJ-ledningen menade att det skulle vara speciellt farligt för henne, med sitt blonda hår skulle hon bli en måltavla. Anna färgade då håret svart och anslöt sej till försvaret av Afrin.

You May Also Like