Peter från Eskilstuna funderar över vad det är som Säpo ruvar på

Under 70- 80-talet var Eskilstunabon Peter Danngren politiskt aktiv på vänsterkanten. När det officiellt erkändes att Säpo under denna period registrerat vänstermänniskor i omfattande skala, gjorde Peter som en hel del andra: Han begärde att få se materialet som de flitiga säkerhetspoliserna samlat rörande honom själv.

Det han fick se var en valsedel från ett kommunalval. Peter stod på fjärdeplats på en liten vänsterorganisations lista.

Något annat skulle han inte få se, tyckte myndigheten.

Peter begärde då skadestånd för den olagliga behandling som han utsatts för från Säpos sida. Och han mådde mycket dåligt av att han vägrades insyn i det som Säkerhetspolisen utsatt honom för. I samband med en vistelse 2008 på Mälarsjukhusets psykiatriska klinik, skrev (2008-11- 18) chefsöverläkaren om Peter Danngrens “uttalade paranoida tillstånd med vanföreställningar om att han är bevakad av SÄPO”.

Men redan det året tvingades staten på grund av Säpos åsiktsregistrering betala ut ett skadestånd till den kända liberala politikern och debattören Ingrid Segerstedt-Wiberg. Och året därpå fick Peter ta emot ett skadestånd på 20 000 kronor. Vilket ju i sig kan ses som ett bevis för att hans psykiska tillstånd och föreställningar inte saknat kopplingar till realiteter.

– Men fortfarande visste jag ju inte vad som fanns i Säpos register – vad det var de betalade 20 000 för, säger Peter till Danngren till eFOLKET.

Han gjorde därför ett nytt försök, och har i dagarna fått svar.

– Samma svar. Med hänvisning till “underrättelsesekretess”.

Med anledning av att det nu talas så mycket om att Säpo ska skärpa vaksamheten mot främmande makters “påverkansförsök” i den svenska valrörelsen, tror Peter på nytillskott i de hemliga arkiven.

– Jag tror att det kan räcka med att uttrycka kritiska åsikter om Peter Hultqvist och de andra Nato-kramarna, säger Peter med en sorgsen suck.

Och tillägger eftertänksamt:

– Det är faktiskt ett ganska otäckt klimat som råder nu. Man undrar vad Olof Palme skulle ha sagt om han kunna se hur man numera trampar på allt det han stod och kämpade för.

You May Also Like