– Det är ju mer spindelnät än inte spindelnät här, säger min vän när vi kliver ut på balkongen.
– Det har du rätt i.
– Sitter du aldrig härute?
en Folklig, Lokal och Kosmopolitisk Eskilstuna-Tidning
– Det är ju mer spindelnät än inte spindelnät här, säger min vän när vi kliver ut på balkongen.
– Det har du rätt i.
– Sitter du aldrig härute?
Vad är ett världsförbund? Två små rum med två tokiga människor och en skrivmaskin.
Den som strosar runt i Strasbourg möts av dubbelspråkiga gatuskyltar. Här blandas germansk tyska med romansk franska. … Läs mer “Elin Wägner 2: Mellankrigstiden”
Just nu är jag så trött på mig själv att jag drabbas av spykänslor!
I två veckor har jag skjutit upp allt vad skrivande heter. Mina grandiosa skrivarplaner för denna sommar … Läs mer “Prokrastinera – att man skjuter upp saker”
Sjätte och sista delen, dags att knyta ihop säcken. Vi har studerat religiös radikalisering från medeltidens korståg, där Arn möter Saladin, och nåsbönderna, där Olof Henrik Larsson möter Anna Spafford, till … Läs mer “Andlighet 6: Kalifat”
Krönikör: Hans Norebrink
Mellan gymnasiet och lumpen 1970 hade jag en månad ledigt. Och 500 kronor. Jag satsade på en billig utesovar-liftartur genom det då realsocialistiska statsstyrda Östeuropa. Det blev en … Läs mer “På luffen i det gamla Öst”
Vad har en författare, född 1934 i Västerbottens kustland, och en folkhögskollärare, född 1980 i Göteborg, gemensamt? Mer än man kan tro. Jag läser PO Enquists självbiografi Ett annat liv och … Läs mer “Andlighet 5: Den skötsamme arbetaren”
Din släkt har förstört hela Göteborgs och Bohusläns befolkning och min familj.
Kvinnorna skall tiga vid sammankomsterna, de har inte lov att tala utan skall underordna sig.
Kvinnan på fotot är … Läs mer “Andlighet 4: Schartauanism”
Av Mikael Lejunger
Man skulle kunna tro, att vår subarktiska vinterkyla lägger sordin på det skräniga nattlivet kring Fristadstorget, men så är tyvärr inte fallet. Än is och snö, än solsken … Läs mer “Torgskräck igen – Gran Finale”
Vi slog oss ner för en paus i Hällberga. Cykelturen dit gick via Rosenforsparken och blev ganska jobbig eftersom det – trots semestertiden – fanns betydligt fler bilar på vägarna än … Läs mer “Ett telefonsamtal”
Det är ett år sedan min första serie “Andlighet” och nu kommer en uppföljare i sex delar. Jag stör mig på hur vi å ena sidan skryter över vårt sekulära samhälle. … Läs mer “Andlighet 3: Jerusalem”
Läs Mikael Lejungers tidigare i eFOLKET publicerade kåseri, Torgskräck.
Det är sommar, det är lördag och klockan är åtta på kvällen. Jag sitter längst bak i gatuköket och njuter av lugnet … Läs mer “Mera torgskräck – Av Mikael Lejunger ”
Klockan är strax efter sex på fredag kväll. Jag har precis snört på mig förklädet och avlöst Yvonne från eftermiddagspasset. Ett tiotal kunder står redan och köar framför luckan. Vi kallar … Läs mer “Insändare: Torgskräck”
Idag var jag en sväng till den stora butiken som ingår i Sveriges största butikskedja för att köpa hårschampo. Bara vanligt hårschampo. Sånt som är bra att ha när man känner … Läs mer “Att köpa hårschampo är som att löpa gatlopp”
Det är ett år sedan min första serie “Andlighet” och nu kommer en uppföljare i sex delar. Jag stör mig på hur vi å ena sidan skryter över vårt sekulariserade samhälle. … Läs mer “Andlighet 2: Korståg 2”
Det är ett år sedan min första serie “Andlighet” och nu kommer en uppföljare i sex delar. Jag stör mig på hur vi å ena sidan skryter över vårt sekulära samhälle. … Läs mer “Andlighet 1: Korståg 1”
Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv.
London 1923
Virginia Woolf (Nicole Kidman) skriver en roman. Clarissa Dalloway köper blommor till sin man Richards fest.
Los Angeles 1951
Dan … Läs mer “Kvinnliga pionjärer 7: Mrs Dalloway”
Ett år har gått sedan min lyckade föreläsningsserie “Kvinnliga pionjärer” på ABF Eskilstuna. Under sju tisdagskvällar kom 25–30 personer för att lyssna på bland andra Birger Schlaug, Julia Ryberg och Lena … Läs mer “Kvinnliga pionjärer 6: Virginia Woolf”
Ett år har gått sedan min lyckade föreläsningsserie “Kvinnliga pionjärer” på ABF Eskilstuna. Under sju tisdagskvällar kom 25–30 personer för att lyssna på bland andra Birger Schlaug, Julia Ryberg och Lena … Läs mer “Kvinnliga pionjärer 5: Den okända Astrid 2”
Ett år har gått sedan min lyckade föreläsningsserie “Kvinnliga pionjärer” på ABF Eskilstuna. Under sju tisdagskvällar kom 25–30 personer för att lyssna på bland andra Birger Schlaug, Julia Ryberg och Lena … Läs mer “Kvinnliga pionjärer 4: Den okända Astrid 1”
Ett år har gått sedan min lyckade föreläsningsserie “Kvinnliga pionjärer” på ABF Eskilstuna. Under sju tisdagskvällar kom 25–30 personer för att lyssna på bland andra Birger Schlaug, Julia Ryberg och Lena … Läs mer “Kvinnliga pionjärer 2: Sex i folkhemmet”
Medan valpen sover försöker jag förstå verkligheten. Hundarna dåsar i hettan. Grannarnas småtjejer har gett upp hoppet om att få liv i dem och väljer i stället att roa sig med … Läs mer “Medan valpen sover”
Det är rötmånad. Det är den period under högsommaren då märkliga saker kan hända enligt folktron. Historier om kalvar med två huvuden som har fötts och annat märkligt. Men mest handlar … Läs mer “Rötmånaden och konspirationsteorier”
Gjorde en tur till Vadstena via Gränna och Ekoparken i Omberg.
Första besöket vart i Grännas minsta prydnadsbutik som ligger vid Andréemuseet med en butiksyta på cirka 5m².
Ljusverkstaden som finns … Läs mer “En dagstur”
Ett år har gått sedan min lyckade föreläsningsserie “Kvinnliga pionjärer” på ABF Eskilstuna. Under sju tisdagskvällar kom 20–30 personer för att lyssna på bland andra Birger Schlaug, Julia Ryberg och Lena … Läs mer “Kvinnliga pionjärer 1: Fogelstad”
Människans hjärna har cirka 85 miljarder nervceller, samt 1000 miljarder gliaceller, så kallade stödjeceller.
Ändå räcker de inte till för att klura ut alla livets gåtor vi brottas med i vår … Läs mer “Livets outgrundliga mysterier”
Vet inte när jag först hörde talas om makarna Martinson, men det var länge sedan. Som ung såg jag filmen “Moa” (från 1986), läste “Nässlorna blomma” och “Vägen till Klockrike”. Två … Läs mer “Martinsons, på liv och död”
Det är viktigt att beakta andra människors åsikter, att ta in deras perspektiv och försöka förstå varför de tycker som de gör. Är man för rak och alldeles för lättvindig i … Läs mer “Du har fel!”
De som känner mig vet att jag är en väldigt systematisk person. Ibland rent ut sagt sjukligt systematisk. Jag fick mina föräldrar att skratta högt när jag förklarade för dem hur … Läs mer “Gamification – Det kan göra gott, eller inte”
Årets sista krönika handlar om livets märkligheter. I somras var jag gift, bodde i Eskilstuna och jobbade på folkhögskolan. Fem månader senare är jag skild, bor och jobbar på Brunnsvik. Man … Läs mer “Tack för i höst!”
Lärdomens och rasbiologins, Ingmar Bergmans och Pelle Svanslös stad. Länge symbol för mitt mindervärdighets- och bildningskomplex. En dåvarande flickvän pluggade där, när jag gick på Brunnsvik och hon skämdes nog över … Läs mer “Uppsala”