Vi behöver trygghet både i och mellan jobben

Vi industriarbetare jobbar i branscher där teknikutvecklingen går snabbt. En del arbetsuppgifter försvinner, men ersätts ofta av nya. Därför behöver vi få chans att lära oss nytt. Det ger tryggare anställningar. Det behövs stora satsningar på lärande i arbetet, och vi behöver politiker som är beredda att göra verklighet av det.

Industrin går bra nu, men om vi blir arbetslösa ska det inte leda till utsatthet. Om vi måste söka nytt jobb behövs stöd för en snabb omställning, och under tiden ska a-kassan garantera en trygg privatekonomi. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen höjt ersättningen i a-kassan, och sett till att fler omfattas av den. Den utvecklingen måste fortsätta, men alliansen vill göra tvärtom – de vill försämra a-kassan igen!

Sedan 1970-talet har vi haft lagen om anställningsskydd, som ser till att arbetsgivare inte kan säga upp folk hur som helst. Nu vill både alliansen och Sverigedemokraterna försvaga turordningsreglerna och göra det lättare att sparka folk. Allianspartierna vill dessutom förlänga provanställningarna, från dagens 6 månader till hela 12. Det här är tydliga exempel på hur högern vill förflytta makt från facken och arbetarna till arbetsgivarna.

Hoten är många. Därför behöver vi politiker som förstår vår verklighet. Rösta för en socialdemokratiskt ledd regering och ökad trygghet – både i och mellan jobben!

Joakim Rönnberg
IF Metall Mälardalen

You May Also Like