Yuusuf och gänget är en roman om gängkriminalitet författad av den tidigare journalisten Lars Edqvist. Edqvist som haft många strängar på sin lyra började skriva romaner efter att han gått i … Läs mer “Bokrecension: Lars Edqvist – Yuusuf och gänget”
Tag: bokrecension
Recension: Pandemin och framtiden
Hur ska jag tänka i dessa corona tider? Vågar jag som snart 80-åring gå in I en affär frågar jag min kloka dotter?
Det är bara en sak jag är säker … Läs mer “Recension: Pandemin och framtiden”
Bokrecension
Färdigläst. Nu har jag äntligen lyckats ta mig igenom Darren McGarveys rosade och omskrivna Fattigsafari. Det känns som om jag vill skriva ner några rader om den.
Just nu förefaller mig … Läs mer “Bokrecension”
Recension: Kapitalets automatik
Jag har länge varit förtjust i Mikael Nybergs sätt att beskriva dagens nyliberala samhälle. Man kan säga att Kapitalets automatik är en fortsättning på den för 20 år sedan utkomna Kapitalets.se … Läs mer “Recension: Kapitalets automatik”
Recension: Kornas planet
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren inleder Kornas Planet med berättelsen om hur – och varför – de blev ägare till en liten flock kor. Det är ett nöje att … Läs mer “Recension: Kornas planet”
Bokrecension: Birger Schlaug – Vad ska vi ha samhället till?
När man tänker efter är det förvånande att ingen skrivit en bok med den titeln tidigare. Varför vi människor lever i samhällen och varför samhällen ser ut på ett visst sätt … Läs mer “Bokrecension: Birger Schlaug – Vad ska vi ha samhället till?”
Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten
Siv Aksila om boken “Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten”.
“Problemet är att problemet är vi.” Jonathan Jeppsson citerar Roy Scranton – en person som tycks ha … Läs mer “Åtta steg mot avgrunden – vårt framtida liv på planeten”
Bokrecension: Därför har vi inte råd med de rika
Recension av: Hans Östensson.
Vad passar bättre i denna isoleringens tid än att fundera över den tid vi lever i och hur framtiden kommer att se ut. Nedanstående är några axplock … Läs mer “Bokrecension: Därför har vi inte råd med de rika”
En fartrusig värld – på väg mot soppatorsk
Recension av boken Fartrusiga, av Björn Forsberg
Utgiven av: Ord@visor förlag
För drygt 180 år sedan levde det svenska folket i en helt annan värld, där de flesta människor sällan … Läs mer “En fartrusig värld – på väg mot soppatorsk”
Tack Elin Anna Labba!
Segraren skriver, och har alltid skrivit, den historiska skildringen av händelserna. De gånger jag försökt sätta mig in i utvecklingen i Sapmi, genom att läsa texter skrivna av historiker, är det … Läs mer “Tack Elin Anna Labba!”
Bokrecension: Farans år 1948
Roman utgiven av forlaget.com 2019
Patrik Berghäll (1973) arbetar som överlevnadstränare och äventyrsutbildare. Han är född i Ekenäs men är numera bosatt i Åbo. Berghäll skriver på sitt modersmål svenska.
Dom Dummaste firar 40 år med biografi
Att försöka förklara vilken genre Dom Dummaste tillhör är snudd på omöjligt. De bildades 1979 av Rössel och Cleveman, och om det är snudd på omöjligt att beskriva musiken är det … Läs mer “Dom Dummaste firar 40 år med biografi”
Recension: Den tredje punkarn av Arne Wickander
Arne Wickander växte upp i Bollmora någon mil sydost om Stockholm. Han var en av de första punkarna där. Den här boken handlar om Arne, hans polare och när punken kom … Läs mer “Recension: Den tredje punkarn av Arne Wickander”
Ingemar E.L. Göranssons nya bok: En uppmaning till enande av den genuint socialistiska vänstern
“Tangentavtryck” heter Ingemar E.L. Göranssons nya bok (Ord & Kultur, 269 sidor), och liksom i sitt tidigare författarskap utgör Göransson i denna från sin intensiva strävan att bidra till diskussionen om … Läs mer “Ingemar E.L. Göranssons nya bok: En uppmaning till enande av den genuint socialistiska vänstern”
Recension: 30 år av tystnad – Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme
Personlig berättelse som berör
Anna Hage var 1986 en 17-årig tjej som försökte rädda livet på en medmänniska som hon några minuter senare fick veta var Sveriges statsminister Olof Palme. En … Läs mer “Recension: 30 år av tystnad – Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme”
Recension: Swing Time av Zaide Smith
Den brittiska författaren Zadie Smiths romaner är som lyckoamuletter på ett armband. De kommer med ojämna mellanrum och är så utsökt välgjorda att det är som en liten stillsam gåva att … Läs mer “Recension: Swing Time av Zaide Smith”
Recension: Vera av Anne Swärd
På överklassfamiljen Ceders otillgängliga skärgårdsö hålls ett bröllop i isande kyla. Bruden lystrar till namnet Sandrine. Hon är fransktalande, undflyende och fylld av hemligheter. Brudgummen Ivan Ceder är den äldste sonen … Läs mer “Recension: Vera av Anne Swärd”
Ola Aurell: “Till bords med Herr Aurell”
Mikael Ström, eFOLKET, har recenserat
Ola Aurell släppte sin första skiva 2012 efter det har det blivit två skivor till, den senaste släpptes 2016. Nu är han tillbaka med dunder och
… Läs mer “Ola Aurell: “Till bords med Herr Aurell””
Recension: En värld drogad av olja
Av Kjell Aleklett och med illustrationer av Olle Qvennerstedt
Utgivare: Exergena
Omkring 2005 såg jag ett debattprogram på TV om tillgången och priset på olja. Det var två professorer som diskuterade, … Läs mer “Recension: En värld drogad av olja”
Recension: Ställ om! För en ekologisk socialism
av Rikard Warlenius med flera
Förlag: Bokförläggarna Röda Rummet
Ställ om! Det är en uppfordrande maning. Men det är ett brådskande budskap. Vi har inte lång tid på oss om den … Läs mer “Recension: Ställ om! För en ekologisk socialism”
Ny bok om Sydafrikas historia
En riktigt bra bok om Sydafrikas historia har nu givits ut av förlaget Historiska Media.
Författaren till verket är den i Sydafrika bosatte svenske journalisten Andreas Karlsson.
Att platsen för … Läs mer “Ny bok om Sydafrikas historia”
Boktips: Levande och döda
av Han Kang
1980 genomförde militärdiktaturen i Sydkorea en massaker i staden Kwangju. Hundratals studenter och arbetare mördades av militären. Långt fler torterades och märktes för livet. Likt ett inbördeskrig etsar … Läs mer “Boktips: Levande och döda”
Strålande bok om Rosa Luxemburg
Nina Björk har gjort det igen. Hennes nyligen utkomna bok om Rosa Luxemburg har alla förutsättningar att, i likhet med flera av hennes tidigare alster, som Under det rosa täcket och … Läs mer “Strålande bok om Rosa Luxemburg”