Jerry Williams 1988. Foto: Jonny Hansson

Rocklegenden Jerry Williams har gått bort – 75 år gammal

I söndags den 25 mars 2018 lämnade den folkkäre artisten Jerry Williams scenen för gott, då han förklarats död efter en kort tids sjukdom.

I pressmeddelandet från bokningsbolaget Blixten & Co. Står att läsa:

“Det är med tungt hjärta och stor sorg som vi måste meddela att Erik Fernström (Jerry Williams), efter en kort tids sjukdom, lämnade oss i söndags. Våra tankar går till familjen och vi ber om respekt att låta dem sörja ifred”

Erik Fernström, mer känd under namnet Jerry Williams, föddes 1942 och växte upp i en arbetarfamilj i Solna. Fadern tog ensam hand om sina två söner efter moderns bortgång då Jerry var 12 år gammal.

Uppväxten präglade den politiska synen och Jerry talade ett flertal gånger om sin ställning till kommunismen och det socialistiska samhället.

Men när det kom till musiken så var det främst rocken som gällde. I början av 60-talet anslöt sig den dåvarande rörmokaren till bandet The Violents och slog igenom i musikvärlden. 1963 kom debutskivan “Jerry 21” som med åren skulle komma att följas av över ett 20-tal skivor, innehållande låtar som “Git it”, “I can Jive”, “Did I tell you”, samt en tolkning av John Lennons “Working class hero.” 1989 blev det Grammis, där skivan “JW” fick nomineringen “Årets skiva”. Andra utmärkelser har bland annat varit LO:s kulturstipendium 1985 och Edvardpriset 2013.

Filmscenen var inte heller obekant för Jerry. Redan 1963 syntes han i filmen “Åsa-Nisse och tjocka släkten”. Därefter har han deltagit i filmer som “G – som i gemenskap”, “Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen”, samt röst till den svenska dubbningen av “Rock-A-Doodle”.

Under åren har han hunnit med ett oräkneligt antal spelningar runt om i landets folkparker. Under The Beatles sverigeturné 1963 deltog han tillsammans med The Violents som förband. Sedan har det även hunnits med ett flertal krogshower.

2013 skulle det bli avskedsturné med namnet “Jerry – The Farewell Show”, men 2015 kom han åter igen med ny skiva och året därpå med turnén “Man måste få lira”.

Jerry Williams tänkte inte mycket på döden, vilket han uttryckte sig om i Nöjesbladet 2012. Då var det istället livet som värdesattes. Nu när dagen är kommen är saknaden stor bland kollegor och även partiledare som Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven har uttalat sig om Jerrys röst för rocken och arbetarrörelsen, då han nu lämnat oss vid 75 års ålder.

You May Also Like