Brasiliens högerkrafter skyr uppenbarligen inga medel för att hindra den fortfarande inom breda skikt populäre Lula från att ställa upp i årets presidentval

Mordförsök mot Brasiliens förre president Lula

Bara någon vecka efter att vänsterpolitikern Marielle Franco sköts till döds i Rio de Janeiro, förmodligen av polisen, utsattes en buss som landets förre och populäre president i Lula färdades i, av ett eldöverfall. Myndigheterna konstaterar att flera skott avlossats, dessutom försökte attentatatsmännen punktera bussen med vassa metallföremål på vägbanan.

Landets valda, men i en parlamentarisk kupp avsatta, president Dilma Rousseff säger att “fascismen kan inte tolereras och fördöms av alla oss som tror på social rättvisa och på politik som verktyg för att förändra samhället.”  Också andra latinamerikanska vänsterledare har uttryckt sin avsky för attacken mot karavanen av bussar som för runt Luiz Inacio Lula da Silva i Brasilien.

Argentinas förra president Cristina de Kirchener skriver på Twitter: “Som om det inte räckte med politisk och juridisk förföljelse. Som om det inte räckte med den permanenta mediekampanjen och smutskastningen. Nu tar de till våld. Kämpa Lula!

På sociala medier uttrycker också Ecuadors förre president Rafael Correa sitt stöd: “Vårt stöd till kamrat Lula och hans fredskaravan, för glädjen, för segern som attackeras av kulor av de som inte kan besegra oss vid valurnorna.”

Såväl Kirchener som Correa refererade till det omstridda rättsfall som Lula går igenom för påstådd “passiv korruption och penningtvätt.” Om domen mot honom på 12 års fängelse står fast hindras Lula från att ställa upp i presidentvalet senare i år.

Brasiliens avsatta president Dilma Rousseff säger att “Dessa attacker kommer inte att skrämma demokrater och militanta politiker”, och tillade att hon planerar att fördöma överfallet såväl i Brasilien som utomlands.

Lula för sin del säger att “inga försök att skrämma oss kommer att hindra den fortsatta kampanjen i landet med det yttersta målet att åter inta presidentämbetet i Brasilien. De kan inte tysta mig.” Och tillade: “De mäktiga kan döda en, två eller tre rosor. Men de kan aldrig hindra vårens ankomst.”

Översättning: Zoltan Tiroler

Länk till originalartikeln (spanska)
Telesurtv.net 180328

You May Also Like