Rojava attackeras från alla håll

USA:s president Donald Trump har efter sitt knivhugg i ryggen på kurderna i Rojava försökt rädda sej, men hamnar i den ena katastrofala positionen efter den andra. Vi har tidigare beskrivit hans bisarra påpekande på att kurderna minsann inte slogs på USA:s sida vid invasionen av Normandie 1944. En bortförklaring så absurd att den inte går att kommentera.

Nu senast har han gått ut och påpekat att det minsann finns “kommunister” bland kurderna och att PKK är en terroristorganisation värre än I.S. Ord som han hämtat direkt från Erdogan. Sanningen är ju att denne fastighetsmogul från Manhattan inte har en susning om organisationer i Mellanöstern eller om regionens historia. Direkt osmaklig blir han när han går ut och beskriver det pågående kriget som bråk i en sandlåda. På ett möte i Texas sa han:

“Som två barn i en sandlåda, du måste låta dom få bråka ett tag sen får man sära på dom”.

Hans utsände vicepresident Pence och hans utrikesminister Pompeo förhandlade fram ett avtal med Erdogan som bland annat innebar en tillfällig vapenvila. USA som drar sej ur anser sej alltså kunna förhandla om vapenvila och vad de stridande ska göra! Ett tecken så gott som något på att det var USA som gav grönt ljus till invasionen. USA lovar för sin del i avtalet att se till att kurderna i YPG drar sej ur den del av Rojava som Erdogan vill ha som “säkerhetszon”. YPG har gått med på detta. Kurderna står med kniven mot strupen och ryggen mot väggen. De är tvungna till denna eftergift för att rädda liv och minska lidande. USA sa sej medla. Men i verkligheten har Erdogan fått allt han började kriget för. Han får hela den del av Rojava (som också är en del av Syrien) som han ville ha. Han får slopandet av USA:s sanktioner.

Kurderna säger sej inte acceptera en permanent turkisk ockupation av den s.k. “säkerhetszonen” men Erdogan kan nu rensa den från invånare och istället beordra syriska flyktingar som befinner sej i Turkiet att bosätta sej i zonen. Därmed skapar han motsättningar och etniska spänningar.

Till råga på allt kommer den syriska armén, som kurderna också tvingats be om hjälp från, att användas av den syriska regimen för att göra slut på det kurdiska självstyret och alla progressiva reformer som genomförts i Rojava. Och Turkiets legoknektar från den syriska oppositionen kommer att fortsätta sitt mördande i sina rensningsaktioner. USA, den turkiska regimen, den syriska regeringen och den syriska oppositionen agerar nu var och en för sej för att slå ner all spirande demokrati och frihet. Just nu triumferar kontrarevolutionen.

Till detta kommer nu att den ryska Putin-regimen också hugger kurderna i ryggen . De ryska styrkorna är ju beskyddare av Assadregimen och ryska styrkor medföljde de syriska som nu besatt en rad positioner i Rojava, också i den av Erdogan krävda zonen. Ryssland sade sej vara där bland annat för att förhindra sammandrabbningar mellan den syriska och den turkiska armén. Ryssarna har till och med tagit över baser som US-amerikanerna lämnat.

Nu har Putin och Erdogan sammanstrålat i den ryska staden Sotji, Samtalen resulterade i att Ryssarna accepterar och stöder turkisk ockupation av gränszonen. Återstår att se om de ryska trupperna också kommer att garantera syrisk upplösning av de demokratiska institutionerna i Rojava och återetablering av Assads diktatur. Mycket pekar i den riktningen

Som sagt; Just nu triumferar kontrarevolutionen.

Peter Widén

You May Also Like