Turkisk militär omringar den av kurder dominerande staden Afrin

Den turkiska militären säger sej nu ha omringat den av kurder dominerade staden Afrin in de syriska provinsen med samma namn. Norra delen av Syrien har ju av kurderna utropats som Rojava. Läs vår artikel: “Rojavas kämpande kvinnor”.

På den försvarande sidan hittar man det kurdiska partiet PYD och dess militära gren YPG. Liksom kvinnobataljonerna i YPJ och den militära fronten SDF som organiserar både kurder och andra etniska grupper som slåss för Rojava. Dessa organisationers mål är inte att bryta sej ur Syrien men att skapa ett socialistiskt, ekologiskt och feministiskt samhälle i denna del av Syrien. Den turkiska regeringen ser varje form av politisk verksamhet från kurder som något som måste slås ned. Den Turkiska regimens anfall in i Syrien för att slå ner strävandena i Rojava är naturligtvis ett fullständigt öppet brott med folkrätten. Icke desto mindre får Turkiets anfall in i ett annat land fullt stöd från NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Samtidigt som NATO alltså stöder invasionen har USA haft ett samarbete med kurderna i kampen mot Islamska Staten. Och situationen blir inte mindre kaotisk av att de Assadfientliga miliserna i “Fria Syriska Armén” nu utgör turkarnas fotsoldater och attackerar just nu Afrin. FSA är ju den militära grenen av den syriska Nationella Koalitionen och denna väststödda politiska formering har förklarat sej hundra procent lojala med den turkiska Erdoganregimen och till och med rest målsättningen att “utrota” kurdernas organisationer.

Det är dessa krafter som nu omringat staden Afrin, skurit av vatten och el och hotar med ödeläggelse. Turkiet skryter med att man dödat, sårat och tillfångatagit upp emot 3400 kurder. Den kurdiska Röda Halvmånen meddelar att 350 civila dödats (av vilka 35 är barn) och 688 civila har sårats. Varje anständig människa måste fördöma Erdogans invasion och Stoltenbergs/NATO:s stöd till den.

You May Also Like