Bildskapare: Marek Studinski /pixaba

Nato-medlemmen Turkiet angriper kurdiskt område i norra Syrien

Enligt SVT-nyheter angrep Turkiska stridsflygplan igår militärposteringar i norra Syrien. Turkiet hävdar att man attackerat “terrorister”. Detta tyder på att målet varit den socialistiska YPG-milisen.

Enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades minst 17 försvarare.

Enligt en överenskommelse mellan det kurdiska självstyret och Syriens finns också regeringssoldater utposterade i det till Turkiet gränsade kurdiska området. Syftet är stoppa en befarad turkisk invasion. Den statliga syriska nyhetsbyrån hävdar att tre syriska soldater dödade och sex skadades i samband med gårdagens turkiska angrepp.

Det svenska socialdemokratiska uttalade så sent som i november 2021, tillsammans med den oberoende socialistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, skarp kritik mot beskrivningen av YPG som terrorister.

Efter att regeringen lämnat in sin ansökan om NATO-medlemskap, och NATO-medlemmen Turkiets krav på Sverige om samarbete mot ”terroristerna”, har den svenska regeringen valt att inte uttala något som helst stöd till YPG. Istället har man från den svenska regeringens sida utfäst sig att samverka med den turkiska regering i kampen mot ”terrorister”. Dessutom har Sveriges regering sagt att ett svenskt NATO-medlemskap kommer att medföra att Turkiets vapenimport från Sverige kommer att underlättas.

Sveriges statsminister har nyligen till och med vägrat att uttala stöd för kravet på frigivning av Selahattin Demirtaş, ledaren för HDP, som är socialdemokraternas systerparti i Turkiet.  Vilket upprört många och bland annat föranlett Amineh Kakabaveh att i riksdagen kräva Magdalena Andersson på besked om hur hon plötsligt kan påstå att hon är för oinsatt i frågan.

You May Also Like