Ny Oxfamrapport slår fast: Ojämlikhet dödar

Hjälporganisationen Oxfam publicerar med jämna mellanrum statistik över ojämlikhet, rikedom och fattigdom på vårt jordklot. Det har blivit en tradition för Oxfam att publicera dylik statistik inför de rikas och mäktigas årliga sammankomst i Davos. Så har man gjort också i år även om Davosmötet för andra året i rad är digitalt.

Oxfam brukar i dessa rapporter presentera iögonfallande jämförelser, så även i år. Bland annat beskriver man situationen för världens 10 rikaste män och ställer den informationen mot läget i världen.

Så vilka är världens rikaste män? Låt oss presentera dem. De heter: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault & family, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer and Warren Buffet.

Mellan mars 2020och november 2021 har de fördubblat sin förmögenhet från runt 7 000 miljarder kronor till 15 000 miljarder kronor!

För att förstå hur mycket det är så låt oss jämföra med lite andra siffror. Sveriges Bruttonationalprodukt (BNP), alltså värdet av allt vi producerade förra året i Sverige uppgår till 5000 miljarder kronor. De tio rikaste männen har alltså en förmögenhet tre gånger större än hela Sveriges produktion! Sveriges statsbudget, det vill säga alla våra statliga utgifter uppgick till något över 1000 miljarder. De tio rikaste männen har alltså en förmögenhet runt 15 gånger större än Sveriges statsbudget! Kapitalister rikare och mäktigare än de flesta stater i världen.

Oxfam gör också drastiska jämförelser. De har sex gånger större förmögenhet än de fattigaste 3 miljarderna människor tillsammans. Jorden har idag cirka 7,7 miljarder invånare.

En procent av mänskligheten (den rikaste procenten) står för dubbelt så mycket koldioxidutsläpp som de fattigaste 50 procenten tillsammans.

Det fossila fotavtrycket från den rikaste procenten är 30 gånger större än vad som är acceptabelt om vi vill nå målet att hålla uppvärmningen under 1,5 grader Celsius.

Under Pandemin har ojämlikheten accelererat och de allra rikaste ökat sina förmögenhet. Väldigt få länder har försökt att möta pandemins kostnader med skattehöjningar för de rika. De rika länderna har dessutom blockerat vaccindistributionen till de fattigaste länderna. Gapet länder emellan ökar nu för första gången på en generation.

De tio rikaste har nu sådana förmögenheter att de konkurrerar ut stater när det gäller makten att bestämma vad mänskligheten ska satsa på. Flera av dem vi listat ovan är ju inblandade i rymdprojekt. Samtidigt som vi på jorden har livsavgörande problem (klimatförändringar, pandemier, miljöförstöring och fattigdom) så satsar Jeff Bezos (Amazon) och Elon Musk (Tesla med mera) på privata rymdfärder och vansinnesprojekt för att kolonisera planeten Mars.

Deras enorma rikedomarna har ju inget att göra med att dom arbetat hårdare än andra. Dom har fått dem genom de mekanismer i det kapitalistiska systemet som garanterar att profiterna rinner ner i kapitalägarnas fickor. Rikedomar som skapats av de arbetande. Jeff Bezos har ju dessutom gjort sej känd för den fackföreningsfientliga och arbetarföraktande politik som han bedriver i Amazon.

Oxfams kartläggningar behövs i den värld vi lever i.

Peter Widén

Läs mer:

You May Also Like