Bildskapare: Gerd Altmann / Pixabay.

Skilda världar – olika värden

Det talas om löner och lönehöjningar. Alla vill ha mer. Och alla jämför sina löner med dem som tjänar mera – aldrig med dem som tjänar mindre. Nu läser jag om en stackars sate som fått sin lön sänkt med nästan en fjärdedel.

Det är Börje Ekholm, vd för telekomjätten Ericsson, som på tre år fått sin lön sänkt från de 65 miljoner han hade 2021 ner till 53 miljoner för år 2022, och nu ner till 50 miljoner för år 2023. Alltså en sänkning med drygt 23 procent. Nästan en fjärdedel av inkomsten har han förlorat.

Det är som om fattigpensionären med 12 000 i månadspension skulle få den sänkt till 9 000. Hur kul vore det?

Ska man vara riktigt noga handlar det för Börje Ekholm om lön plus bonus. Och det är den rörliga bonusdelen som är kopplad till företagets resultat som har minskat.

Ericssons affärer har inte varit så lysande med ett årsresultat på minus 26 miljarder. Detta till stor del tack vare fiaskoartade köpet av Vonage som gjorde ett hål i Ericssons kassakista med 32 miljarder. Vonage är ett amerikanskt företag som bland annat sysslar med “molntjänster”.

“Så blåste Ericsson-ägda Vonage sina kunder”, är en av de många svarta rubriker jag hittar, det är från Dagens Industri.

När jag nu läser om denna stackars vd Börje Ekholm som nu får hanka sig fram på ynka 50 miljoner, kommer jag osökt att tänka på finansmannen Sven Hagströmmer som i TV-programmet Ekonomibyrån yttrade följande ord angående kritiken mot de höga vd-lönerna:

“Ni på media släpar fram den där stackars vd-n som råkar få den här höga lönen”. (se lästips eFOLKET)

Som August Strindberg sa: “Det är synd om människorna.”

Dock ska vi tänka på att verkställande direktörer också är människor. Men människor med högre värde än “vanliga människor”. Dessutom är det så att just i det här fallet har vd:s värde minskat från 65 till 50 miljoner. Fortsätter det i den här takten är han snart värdelös.

Men allting är relativt. Som jämförelse kan nämnas att Vonages nu avgångne vd, Rory Read under de två åren 2022-2023 hade lön plus bonusar på sammanlagt 450 miljoner kronor.

Att jämföra med Börje Ekholm som under motsvarande två år “bara” inhöstade 103 miljoner.

Undrar vem Börje Ekholm jämför sin lön med – Rory Reads eller fattigpensionärens?

Rolf Waltersson

Lästips:

Detta har hänt: Ericsson och misstänkta mutor till IS – SVT Nyheter 19 oktober 2022 (Handlar om fem affärer där Ericsson anklagas för mutbrott)

Det är synd om en stackars vd som “råkar” få en hög lön – eFOLKET. 7 februari 2024

You May Also Like