Klimatavtryck och inkomstklass – Vad är klimatorättvisa?

Emma Lundströms artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

“Den rikaste en procenten släpper ut dubbelt så mycket som den fattigaste hälften.”

Johanna Westeson, sakkunnig i frågor på Amnesty Sverige som … Läs mer “Klimatavtryck och inkomstklass – Vad är klimatorättvisa?”

Read more

Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?

Är att landa på månen – i dessa tider av ökande svält, dricksvattenbrist, klimathot och accelererande massutrotning av vår jords livsformer – ett framsteg för mänskligheten?

Nu har Indien lyckats med det! … Läs mer “Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?”

Read more

Vi har själva skapat “monstret” och nu får vi betala för det nyliberala samhällsexperimentet

I går kväll (16 augusti) larmades det om skottlossningen i en av Linköpings stadsdelar. Först verkade det vara falskt larm, om så varit hade det visat, om inte annat, på oron och … Läs mer “Vi har själva skapat “monstret” och nu får vi betala för det nyliberala samhällsexperimentet”

Read more

Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov – Peking har flest dollarmiljardärer

I ett meddelande från TT kan man läsa:

”Peking har flest dollarmiljardärer i hela världen”.

Det är BBC News som återger affärstidningen Forbes nya lista över världens rikaste.

Förra året hade Peking … Läs mer “Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov – Peking har flest dollarmiljardärer”

Read more

Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad

I dagens samhällsdebatt lyser klassdiskussionen med sin frånvaro. Det tycks inte som att klass längre är ett relevant perspektiv att analysera samhällsstrukturerna på. Men den inställningen kunde inte vara mer fel. Klassfrågan … Läs mer “Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad”

Read more

Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt

För några år sedan startade fem LO-förbund en tankesmedja, med namnet Katalys. Daniel Suhonen, som tidigare bland annat arbetat som journalist och redaktör för socialdemokratiska tidskrifter som Tvärdrag och Tiden, fick … Läs mer “Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt”

Read more

I det marginaliserade Sverige finns både pessimism och samhällskritik

Det fackliga idéinstitutet Katalys har släppt ännu en rapport om det svenska klassamhället: Klassamhällets tystade röster och perifera platser författad av Lotta Svensson och Mikael Vallström.

Rapportens ambition är att synliggöra hur … Läs mer “I det marginaliserade Sverige finns både pessimism och samhällskritik”

Read more