Bild: Okänd tillskapare / pixabay.

Samma planet – två av ett oändligt hav skilda världar

Jag sitter och bläddrar bland gamla bilder och hittar två bilder från Aftonbladet. Bilder som jag fotograferat av från tidningen 4 september 2015.

Den ena är en bild på en båt på Medelhavet överfylld med desperata flyktingar. Biltexten:

En katastrof. Tusentals människor dör på flykt undan våld, terror, krig och fattigdom. På måndag startar Aftonbladet en redaktion i Tyskland för att förstärka och fördjupa bevakningen av den största flyktingkatastrofen Europa upplevt sedan andra världskriget.

Flyktingar på Medelhavet. Bild avfotograferad från Aftonbladet.

Vänder man blad i tidningen ser man en annons med en bild på ett lyckligt par som skrattande tittar varandra i ögonen. På bordet har de varsin drink:

IT´S ALWAYS SATURDAY ON A CRUICE! Upplev härlig lördagskänsla, oavsett veckodag. Njut av Tallinn. Och det goda livet ombord. Vem har sagt att vardagen måste vara just en vanlig dag? Koppla av, ät gott och lyxa till det. No more Mondays!

Kryssning på Östersjön. Bild avfotograferad från Aftonbladet.

Idag är det människor i Afghanistan, Jemen och andra länder som desperat söker flyktvägar undan “våld, terror, krig och fattigdom”.

Men nu är gränserna stängda. Vi bygger Fort Europa med nya murar och höga taggtrådsstängsel som ska hålla flyktingarna på behörigt avstånd så att vi kan njuta ostörda av våra drinkar.

Som sagt. Samma planet – två helt skilda världar.

PS: Bilden på det höga taggtrådsstängslet är avfotograferad kopia från presentationen av programmet Karlavagnen, Sveriges Radio 26 augusti 2015.

I Karlavagnen ska vi prata gränser, humanitära katastrofer och flykt”, lyder presentationen av programmet som har rubriken “Fort Europa”.

Rolf Waltersson

Fort Europa. Avfotograferad kopia från presentationen av programmet Karlavagnen, Sveriges Radio 26 augusti 2015.

You May Also Like