Vet när slaget är förlorat. Foto: Rolf Waltersson.

När man gjort fel, tvingas bita i det sura äpplet och göra en pudel

Det skrivs dagligen om folk som tränger sig före i vaccinationskön för att få vaccin mot covid-19. En del som har den “rätta ställningen” kan till och med ta med sig hela tjocka släkten före i kön.

Ett par som fick gå före i kön var Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf och Hennes Majestät Drottning Silvia.

För detta fick de en hel del kritik. De ska väl stå i kön som “alla andra”.

Men en del menade att det var viktigt att de gick före i kön för att visa att det inte är farligt att att ta sprutan. Att de på så vis är att se som förebilder.

Jag tillhörde dem som hade synpunkter på att kungaparet gick före i kön. Ska kungen behöva stå i vaccinationskö som “alla andra?”, eFOLKET 23 januari 2021.

Vad jag då inte tänkte på var att kungen och drottningen faktiskt tillhör riskgrupp 1 – och därmed ska stå först i kön.

I riskgrupp 1 ingår de som har “särskilt boende med hemtjänst”.

Och är det några i detta land som har “särskilt boende med hemtjänst” så är det Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf och Hennes Majestät Drottning Silvia.

För att inte trampa i klaveret en gång till har jag tagit hjälp av Rojalistiska Föreningen för att lära mig rätt “Titulering av Kungahusets medlemmar”:

“Den högsta formen som används för Kungen och Drottningen är formellt “Ers Majestät” eller “Ers Majestäter” vid tilltal av båda. “Ers” byts ibland mot “Eders” i högtidliga sammanhang.

Vid omtal används “Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf ” eller “Hans Majestät” och “Hennes Majestät Drottning Silvia” eller “Hennes Majestät”. Om båda omtalas blir det “Deras Majestäter”

I skrift används “H.M. Konung Carl XVI Gustaf” eller “H.M. Drottning Silvia”. I skrift till Kungaparet används D.D.M.M. Konungen och Drottningen”.

Oscar II of Sweden opens Parliament 1905. Bild från Rojalistiska Föreningen sida om Titulering av Kungahusets medlemmar.

I mindre formella sammanhang, till exempel i intervjuer, är tilltalet “Konungen” och “Drottningen”. I en längre intervju kan man eventuellt varva med tilltalet “Ni”. Allt enligt Rojalistiska Föreningen och Titulering av Kungahusets medlemmar.

På tal om att göra offentlig avbön på ett ödmjukt sätt som numera heter “att göra en pudel”.

Uttrycket började användas 2002 då statsrådet Jan O Karlsson (S) hamnade i blåsväder på grund av dubbla löner och arrogant uppträdande mot journalister.

Vid en presskonferens bad han helt plötsligt om ursäkt. Därefter var det reklammannen Pål Jebsen som kom på uttrycket att statsrådet “gjort en hel pudel” genom att lägga sig på rygg, visa strupen och sprattla med benen”.

eFOLKETS skribent Rolf Walterssons pudel. Självporträtt.

Nu inser jag att D.D.M.M. Konungen och Drottningen hade all rätt till sina vaccinsprutor eftersom de har “särskilt boende med hemtjänst”.

Jag undrar om “Kungens lilla piga” också fick en spruta så att hon tryggt kan fortsätta “putsa Kungens krona blank och fin med putset Blanka Lätta”.

Kungen lilla hemhjälp.

Rolf Waltersson

You May Also Like