Den gamla goda tiden

Den gamla goda tiden

Jag sitter och bläddrar bland gamla bilder i min dator och hittar ett tidningsklipp från 2015 som jag fotat av och sparat för “kommande bruk”.

Klippet handlar om dåvarande vd för Svenskt näringsliv, Carola Lemne, som i en intervju i Dagens Nyheter drömmer sig tillbaka till sin barndom då familjen hade ett hembiträde från Thailand:

”Hon kunde krypa på knäna och servera och se ut som en drottning under tiden”, minns Carola Lemne sin lyckliga barndom.

En annan överklass-snobb med liknande drömmar om en svunnen tid är Patrik Engellau. I sin blogg “Det goda samhället” ser han tillbaka på den tid ”då det var en självklar sak att en normal medelklassfamilj hade ett antal tjänare med olika uppgifter i hemmet”. (se lästips)

Idag har tjänstefolket “som kunde krypa på knäna när de serverade” i allt större utsträckning ersatts med RUT- bidrag så att en välbeställd övre medelklass och överklass får göra skatteavdrag för sitt tjänstefolk.

All statistik visar att det är de “bättre bemedlade” som använder sig av dessa skattesubventionerade tjänster ”för att få vardagen att gå ihop”.

Det är alltså de som har så gott ställt att de har råd att själva betala för sina “pigor”. Varför ska de då ha skattesubventioner?

Städerskan Rut gör rent toalettstolarna från “fartränder” hemma hos Patrik Engellau, medan han tar sig en runda på golfbanan.

Det gamla pigsamhället i ny tappning.

Lästips:

Där finns jobben – Det goda samhället – Patrik Engellau. 21 mars 2016 ( gå in och läs den unkna, överklassiga människosyn som avslöjas i all sin nakenhet)

De rikaste använder rutavdraget mest – eFOLKET. 21 februari 2019

Vem städar hemma hos städerskan Rut när hon städar hos andra? – eFOLKET 25 januari 2019

Rolf Waltersson

You May Also Like