En una carta escrita a las hijas de Esther Ballestrino de Careaga, su ex jefa y maestra, desaparecida por la dictadura argentina, Francisco les dice: “Siento la gratitud para con ella”. El Pontífice tendrá una audiencia con ellas en la Nunciatura, este sábado.
Amnesty International har kommit med rapport över antalet avrättningar i världen 2024. Den visar att minst 1 518 avrättningar har genomförts i 15 länder. Det är det högst uppmätta antalet avrättningar på 10 år.
Arresteringen av Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu blev den tändande gnistan som har lett till att nu hundratusentals samlats till demonstrationer. Demonstrationerna har fått karaktären av manifestationer inte bara till stöd för İmamoğlu och andra gripna utan också som manifestationer mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och det rådande auktoritära styret.
Att undervisa i historia är fantastiskt! Och i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari och 80-årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz, är det på sin plats att reflektera kring vilka lärdomar vi kan göra från historien. Myndigheten Forum för levande historia har som uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, och under parollen “Att … Läs mer “Linus Larsson om att förstå samhället genom Timothy Snyders historiska perspektiv – Och om hotet mot demokratin”
Håkan Blomqvists artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Historikern Josefin Hägglund belönades med 2024 års Rudolf Meidner-pris för sin biografi över humanisten, internationalisten och pacifisten Carl Lindhagens idétrohet trots alla partibyten. Lindhagen (1860-1946) var en av grundarna av föregångaren till dagens Vänsterpartiet och studien bidrar till något att begrunda för dagens vänster
Demokratin är en komplex och ömtålig struktur, långt ifrån den självklara och stabila ordning som vi ibland tror. I dagens samhälle står demokratin inför flera hot, både från yttre autokratiska regimer och inre krafter som falsk information, historielöshet och polarisering. Dessa faktorer påverkar även stabila demokratier som Sverige och riskerar att underminera dess grundvalar.
Igår blev det klart vem den franske presidenten Emmanuel Macron vill se som premiärminister i en ny regering. Hans val föll på högerpolitikern Michel Barnier från det gaullistiska borgerliga partiet Republikanerna.
I en lokal dagstidning framkommer en oroande insikt om den politiska kulturen i Gnosjö. Kommunfullmäktiges ordförande avslöjar en tendens där politiker i Gnosjö alltmer diskuterar och beslutar i slutna rum, inom kommunstyrelse och nämnder, vilket leder till att antalet fullmäktigemöten minskar. Denna förändring ställer inte bara frågor om hur demokratin praktiseras utan ger även en känsla av att … Läs mer “Färre kommunfullmäktigemöten – En risk för demokratin”
Det förekommer just nu vandalisering i flera av Eskilstunas stadsdelar mot de valplakat som satts upp inför EU-valet. På vissa ställen har samma valplakat drabbats vid flera tillfällen, och valarbetarna får gång på gång åka ut och försöka reparera och återställa.
Den 21 januari ansåg Peter Widén att diverse toppolitikers vandringar från det ena partiet till det andra tyder på ideologisk förflackning, högervridning och likriktning inom det borgerliga lägret. Så kan man ju se det. Jag skulle vilja se det som att politiker förhåller sig till medborgarna på ett alltmer kommersiellt vis.
Ibland kan jag inte låta bli att grotta ner mig i Aftonbladets sidor ”Kungligt”. För några dagar avslöjades hur mycket Europas prinsessor lagt ner på inköp av nya kläder, smycken och skor 2023.
Civil Rights Defenders Sverige har gjort en undersökning som visar att alltfler svenskar under de senaste 12 månaderna upplever att våra demokratiska grundprinciper är hotade. Det är alltså ett år efter Tidöavtalet.
Man har mätt två saker.
Den första är grundinställningen och synen på demokrati.
Idag mottog världen nyheten om att människorättsförsvarare Narges Mohammadi får Nobels fredspris “för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”, enligt den norska Nobelkommitténs motivering.
Jag hajade till när jag hörde på radion att tyska asylboenden är fullbelagda, och att många av de asylsökande kommer från Turkiet.
Vadå, flyr folk för sina liv från Turkiet? Turkiet är ju ett Nato-land som ska försvara fred och frihet. Det står ju till och med i Nato:s demokratiparagraf:
En internationell aktionsdag för Boris Kagarlitski ha utlysts till lördagen 16 september av en solidaritetskommitte i Ryssland med stort stöd internationellt. I uppmaningen till aktioner skriver kommittén att Kagarlitskij är en av de ledande gestalterna för vänstertendensen i den sovjetiska dissidentrörelsen.
Telesur 230719 – Miles de peruanos se movilizarán en la llamada tercera toma de Lima – Översättning: Zoltan Tiroler – Artikeln har också varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.
Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i tidningen Internationalen.
Arbetarklassen dras isär
Underbetyg åt fackliga ledningar
Organisering underifrån bryter tillbakagången
Organisera! Det är arbetarrörelsens första erfarenhet och främsta budord. Bara genom att sluta sig samman kan de arbetande försvara rättigheter, arbets- och livsvillkor i en kapitalistisk värld och på sikt hota kapitalägarnas makt.
Marco Jamil Espvalls intervju med Lars Henriksson har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
– Reglerad arbetstid, organisationsrätt, yttrandefrihet, rösträtt, anständiga bostäder, semestrar, pensioner, aborträtt, miljölagstiftning och så vidare. Allt är i sista hand resultatet av att människor organiserat sig och kämpat för sina intressen.
Under Vänsterpartiets första majtåg höll vår chefredaktör Linnéa Lindbom tal på Järntorget för eFOLKETs räkning. Eftersom alla inte kunde vara på plats så lägger vi upp talet så ni har möjlighet att ta del av det.
Hon höjde PKK-flaggan i tåget för att visa sin och tidningens solidaritet med kurderna som blir attackerade i Kurdistan.
Bakom denna debattartikel står ledarredaktionen på tidningen Internationalen.
*****
I mars när protesterna mot höjd pensionsålder rasade på gatorna i Paris och facken utlyste generalstrejk, frågade en indignerad reporter på BBC-nyheterna ordföranden för facket Solidaires hur de … Läs mer “Vi måste agera tillsammans!”
Jag lyssnade idag på Ring P1 på radion. En inringare hade synpunkter på det här med att Nato, som ju sägs ska värna demokratin, själva inte är speciellt demokratiskt när det gäller beslutsfattande.
Han utgick från situationen där ett land, i det här fallet Turkiet, har vetorätt och nu kan stoppa Sverige från att bli medlem.
Lek med den hypotetiska tanken att världens största demokrati USA låg i Europa och att USA skulle vilja bli medlem i EU. Det skulle bli nobben därför att USA inte uppfyller EU:s krav på demokrati och mänskliga rättigheter.
Enligt EU-konventionen om de mänskliga rättigheterna (tilläggsprotokollet nummer 6) får inte medlemsländer ha dödsstraff.
Jag lyssnar på ett nyhetsinlägg på radion (P1) med anledning av pöbelstormningen av kongressbyggnaden i Brasilia.
Sakta men säkert börjar man nu få en bild av hur det hela har gått till. Det som skulle se ut som en spontan aktion från Bolsonaroanhängare visar sig vara planerat, organiserat och finansierat från “högre ort”. “Hjärnorna” bakom det hela kan … Läs mer “Hur många troll finns det på nätet som drar i konspirationstrådarna”
Cubadebate 230108
Lula ordena tomar el control de Brasilia y advierte a Bolsonaro…
Översättning: Christine Vaple
Artikeln har tidigare (10/1) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida
Det här inlägget har jag fått publicerat i den liberala tidningen Eskilstuna-Kuriren som en insändare 3 januari.
Jag hade inte förväntat mig att de skulle ta in den med tanke på tidningen milt sagt Nato-vänliga linje. Det hedrar dock E-K att man valde att publicera den. Man gjorde några smärre strykningar. Bland annat strök man citatet från SO-rummet … Läs mer “Hur demokratiskt är Nato?”
Inte helt oväntat får utrikesminister Billström (M) och den högerkonservativa Kristersson-regeringen stark och berättigad kritik när man nu stämplar YPG och PYD som terrororganisationer.
Amineh Kakabaveh skriver i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten:
Jag sitter på min kammare och funderar över det här med Nato och demokrati nu när det ska förhandlas med Erdoğan och Turkiet angående svenskt Nato-medlemskap. Att det är Turkiet som ska godkänna Sverige.
Det finns ju ett “demokratikrav” inskrivet i Natos regler för att godkännas som medlem: