Kari Parman om hotad demokrati

Demokratin är en komplex och ömtålig struktur, långt ifrån den självklara och stabila ordning som vi ibland tror. I dagens samhälle står demokratin inför flera hot, både från yttre autokratiska regimer och inre krafter som falsk information, historielöshet och polarisering. Dessa faktorer påverkar även stabila demokratier som Sverige och riskerar att underminera dess grundvalar.

Under de senaste årtiondena … Läs mer “Kari Parman om hotad demokrati”

Read more

Frankrike: Liberalen Macron kastar masken – söker parlamentariskt stöd från extremhögern

Igår blev det klart vem den franske presidenten Emmanuel Macron vill se som premiärminister i en ny regering. Hans val föll på högerpolitikern Michel Barnier från det gaullistiska borgerliga partiet Republikanerna.

Barnier tillhör sitt partis högerflygel och alla bedömare är överens om att Macron syftat till att genom sitt val få stöd i parlamentet från yttersta högern, … Läs mer “Frankrike: Liberalen Macron kastar masken – söker parlamentariskt stöd från extremhögern”

Read more

Färre kommunfullmäktigemöten – En risk för demokratin

I en lokal dagstidning framkommer en oroande insikt om den politiska kulturen i Gnosjö. Kommunfullmäktiges ordförande avslöjar en tendens där politiker i Gnosjö alltmer diskuterar och beslutar i slutna rum, inom kommunstyrelse och nämnder, vilket leder till att antalet fullmäktigemöten minskar. Denna förändring ställer inte bara frågor om hur demokratin praktiseras utan ger även en känsla av att … Läs mer “Färre kommunfullmäktigemöten – En risk för demokratin”

Read more

Eskilstuna: Vandaliserade valplakat

Det förekommer just nu vandalisering i flera av Eskilstunas stadsdelar mot de valplakat som satts upp inför EU-valet. På vissa ställen har samma valplakat drabbats vid flera tillfällen, och valarbetarna får gång på gång åka ut och försöka reparera och återställa.

Hot mot demokratin

Varje sönderslaget och nersparkat valplakat är en attack mot demokratin och ska betraktas som … Läs mer “Eskilstuna: Vandaliserade valplakat”

Read more

Politikens avdemokratisering och kommersialiseringen av politikerna

Jan Wiklund:

Den 21 januari ansåg Peter Widén att diverse toppolitikers vandringar från det ena partiet till det andra tyder på ideologisk förflackning, högervridning och likriktning inom det borgerliga lägret. Så kan man ju se det. Jag skulle vilja se det som att politiker förhåller sig till medborgarna på ett alltmer kommersiellt vis.

De har ju sen länge … Läs mer “Politikens avdemokratisering och kommersialiseringen av politikerna”

Read more

Som kejsarens nya kläder – Fast tvärtom

Ibland kan jag inte låta bli att grotta ner mig i Aftonbladets sidor ”Kungligt”. För några dagar avslöjades hur mycket Europas prinsessor lagt ner på inköp av nya kläder, smycken och skor 2023.

Listan toppas av Furstinna Charlene av Monaco som förra året köpte 155 nya plagg, smycken eller skor till ett totalt värde av närmare 4,4 miljoner … Läs mer “Som kejsarens nya kläder – Fast tvärtom”

Read more

Fler svenskar är oroliga över att Sverige går i en odemokratiskt riktning

Civil Rights Defenders Sverige har gjort en undersökning som visar att alltfler svenskar under de senaste 12 månaderna upplever att våra demokratiska grundprinciper är hotade. Det är alltså ett år efter Tidöavtalet.

Man har mätt två saker.

Den första är grundinställningen och synen på demokrati.

96 procent svarar Ja:

“Det är viktigt för mig att landet jag Läs mer “Fler svenskar är oroliga över att Sverige går i en odemokratiskt riktning”

Read more

Att vara liberal är att vara kluven

Att vara liberal är att vara kluven – Så kluven att Argentinas nyvalda galning till president kallas liberal – till och med ultraliberal.

”Att vara liberal är att vara kluven” är ett gammalt uttryck som sägs ha myntats av dåvarande Folkpartiledaren Gunnar Helén.

Uttrycket syftar förmodligen på att det finns olika ”strömningar” inom liberalismen.

Vi har ”nyliberalismen” som … Läs mer “Att vara liberal är att vara kluven”

Read more

Nobels fredspris tilldelas den iransk-kurdiska demokrati- och kvinnorättskämpen Narges Mohammadi

Amnesty Sverige skriver:

Idag mottog världen nyheten om att människorättsförsvarare Narges Mohammadi får Nobels fredspris “för hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran och hennes kamp för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla”, enligt den norska Nobelkommitténs motivering.

Narges Mohammadi är vice ordförande för Defenders og Human Rights Centre i Iran och kämpar mot dödsstraff Läs mer “Nobels fredspris tilldelas den iransk-kurdiska demokrati- och kvinnorättskämpen Narges Mohammadi”

Read more

Vem är en flykting och en asylsökande – Varför flyr folk för sina liv från Turkiet för att söka asyl i EU-länder

Jag hajade till när jag hörde på radion att tyska asylboenden är fullbelagda, och att många av de asylsökande kommer från Turkiet.

Vadå, flyr folk för sina liv från Turkiet? Turkiet är ju ett Nato-land som ska försvara fred och frihet. Det står ju till och med i Nato:s demokratiparagraf:

“För att en stat ska kunna bli medlem Läs mer “Vem är en flykting och en asylsökande – Varför flyr folk för sina liv från Turkiet för att söka asyl i EU-länder”

Read more

Internationell solidaritetsaktion för Boris Kagarlitskij 16 september

En internationell aktionsdag för Boris Kagarlitski ha utlysts till lördagen 16 september av en solidaritetskommitte i Ryssland med stort stöd internationellt. I uppmaningen till aktioner skriver kommittén att Kagarlitskij är en av de ledande gestalterna för vänstertendensen i den sovjetiska dissidentrörelsen.

Han greps 25 juli och fördes till  Syktyvkar, Komirepubliken, 130 mil från sitt hem i Moskva. Den … Läs mer “Internationell solidaritetsaktion för Boris Kagarlitskij 16 september”

Read more

Människomassor till Lima för att protestera mot kupp-presidenten Boluarte

  • Telesur 230719 – Miles de peruanos se movilizarán en la llamada tercera toma de LimaÖversättning: Zoltan Tiroler – Artikeln har också varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Tusentals människor mobiliserar onsdag 19 juli i den peruanska huvudstaden i den så kallade “tredje övertagandet av Lima” för att uttrycka sitt förkastande av den president Dina Boluarte, som … Läs mer “Människomassor till Lima för att protestera mot kupp-presidenten Boluarte”

Read more

Fack som inte kämpar krymper

Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i tidningen Internationalen.

  • Arbetarklassen dras isär
  • Underbetyg åt fackliga ledningar
  • Organisering underifrån bryter tillbakagången

Organisera! Det är arbetarrörelsens första erfarenhet och främsta budord. Bara genom att sluta sig samman kan de arbetande försvara rättigheter, arbets- och livsvillkor i en kapitalistisk värld och på sikt hota kapitalägarnas makt.

En särställning har … Läs mer “Fack som inte kämpar krymper”

Read more

“Facket ska vara vår motmakt”

  • Marco Jamil Espvalls intervju med Lars Henriksson har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

Reglerad arbetstid, organisationsrätt, yttrandefrihet, rösträtt, anständiga bostäder, semestrar, pensioner, aborträtt, miljölagstiftning och så vidare. Allt är i sista hand resultatet av att människor organiserat sig och kämpat för sina intressen.

Det säger den facklige veteranen Lars Henriksson när han under vintern gick i … Läs mer ““Facket ska vara vår motmakt””

Read more

eFOLKETs tal på Första Maj

Under Vänsterpartiets första majtåg höll vår chefredaktör Linnéa Lindbom tal på Järntorget för eFOLKETs räkning. Eftersom alla inte kunde vara på plats så lägger vi upp talet så ni har möjlighet att ta del av det.

Hon höjde PKK-flaggan i tåget för att visa sin och tidningens solidaritet med kurderna som blir attackerade i Kurdistan.

*****

Vi … Läs mer “eFOLKETs tal på Första Maj”

Read more

Vi måste agera tillsammans!

  • Om vi inte protesterar få vi ångra oss
  • Dags att blåsa liv i de sociala rörelserna
  • Tågpersonalens strid gäller oss alla

Bakom denna debattartikel står ledarredaktionen på tidningen Internationalen.

*****

I mars när protesterna mot höjd pensionsålder rasade på gatorna i Paris och facken utlyste generalstrejk, frågade en indignerad reporter på BBC-nyheterna ordföranden för facket Solidaires hur de … Läs mer “Vi måste agera tillsammans!”

Read more

Nato och demokratin – En annan infallsvinkel

Jag lyssnade idag på Ring P1 på radion. En inringare hade synpunkter på det här med att Nato, som ju sägs ska värna demokratin, själva inte är speciellt demokratiskt när det gäller beslutsfattande.

Han utgick från situationen där ett land, i det här fallet Turkiet, har vetorätt och nu kan stoppa Sverige från att bli medlem.

“Tänk om … Läs mer “Nato och demokratin – En annan infallsvinkel”

Read more

“Världens största demokrati” skulle inte godkännas som medlem i EU

Lek med den hypotetiska tanken att världens största demokrati USA låg i Europa och att USA skulle vilja bli medlem i EU. Det skulle bli nobben därför att USA inte uppfyller EU:s krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

Enligt EU-konventionen om de mänskliga rättigheterna (tilläggsprotokollet nummer 6) får inte medlemsländer ha dödsstraff.

Europarådet har dock en något mindre … Läs mer ““Världens största demokrati” skulle inte godkännas som medlem i EU”

Read more

Får en bofink se ut hur som helst?

Ni har säkert hört historien tidigare.

Pappan sitter i trädgården djupt försjunken i sin tidning. Den lille sonen matar småfåglarna med brödsmulor. Först kommer en gråsparv. Pojken frågar:

Pappa, vad är det där för fågel?

Pappan, utan att lyfta blicken från tidningen:

– Det är en bofink.

Sedan kommer en talgoxe. Pojken frågar:

– Pappa, vad är det … Läs mer “Får en bofink se ut hur som helst?”

Read more

Hur många troll finns det på nätet som drar i konspirationstrådarna

Jag lyssnar på ett nyhetsinlägg på radion (P1) med anledning av pöbelstormningen av kongressbyggnaden i Brasilia.

Sakta men säkert börjar man nu få en bild av hur det hela har gått till. Det som skulle se ut som en spontan aktion från Bolsonaroanhängare visar sig vara planerat, organiserat och finansierat från “högre ort”. “Hjärnorna” bakom det hela kan … Läs mer “Hur många troll finns det på nätet som drar i konspirationstrådarna”

Read more

Klasskampen i Brasilien – Lula beordrar federal kontroll av huvudstaden Brasilia

Cubadebate 230108
Lula ordena tomar el control de Brasilia y advierte a Bolsonaro…
Översättning: Christine Vaple
Artikeln har tidigare (10/1) varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

*****  

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva lägger ansvaret på den tidigare presidenten Jair Bolsonaro för att tusentals radikala bolsonaristas attackerade Kongressen, Högsta domstolen och sätet för den verkställande makten under … Läs mer “Klasskampen i Brasilien – Lula beordrar federal kontroll av huvudstaden Brasilia”

Read more

Hur demokratiskt är Nato?

Det här inlägget har jag fått publicerat i den liberala tidningen Eskilstuna-Kuriren som en insändare 3 januari.

Jag hade inte förväntat mig att de skulle ta in den med tanke på tidningen milt sagt Nato-vänliga linje. Det hedrar dock E-K att man valde att publicera den. Man gjorde några smärre strykningar. Bland annat strök man citatet från SO-rummet … Läs mer “Hur demokratiskt är Nato?”

Read more

Erdoğan-papegojan Billström får stark kritik för sitt kryperi för Turkiet

Inte helt oväntat får utrikesminister Billström (M) och den högerkonservativa Kristersson-regeringen stark och berättigad kritik när man nu stämplar YPG och PYD som terrororganisationer.

Amineh Kakabaveh skriver i ett debattinlägg i Göteborgs-Posten:

Utrikesministern fortsätter genom avståndstagandet mot YPG och PYD sina angrepp mot den kurdiska befrielserörelsen. Och i stället för att kritisera despoten Erdoğan och den Turkiska utrikesförvaltningen … Läs mer “Erdoğan-papegojan Billström får stark kritik för sitt kryperi för Turkiet”

Read more

Det där med Nato och demokrati

Jag sitter på min kammare och funderar över det här med Nato och demokrati nu när det ska förhandlas med Erdoğan och Turkiet angående svenskt Nato-medlemskap. Att det är Turkiet som ska godkänna Sverige.

Det finns ju ett “demokratikrav” inskrivet i Natos regler för att godkännas som medlem:

“För att en stat ska kunna bli medlem i Nato … Läs mer “Det där med Nato och demokrati”

Read more

“Tidö-avtalet” eller “Slotts-avtalet” – Rika barn leka bäst?

Vi skriver den 17 oktober anno 2022. Ulf Kristersson (M) har valts till statsminister av Sveriges Riksdag med siffrorna 176-173. Oppositionen, S, C, V och Mp, var dock eniga om att det var stöd eller inte stöd till Åkesson som omröstningen egentligen handlade om.

Jimmie Åkesson gjorde i sin röstförklaring och i intervjuerna efteråt inget för att tona … Läs mer ““Tidö-avtalet” eller “Slotts-avtalet” – Rika barn leka bäst?”

Read more

Civil olydnad är en del av demokratin!

Kjell Östbergs debattartikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

Att jämställa fredliga klimataktivister med de som spränger kraftverk eller järnvägar och broar i luften är naturligtvis orimligt. Eftersom maxstraffet för sabotage är fyra år öppnar en fällande dom dessutom för betydligt hårdare domar i framtiden. Det skriver Kjell Östberg, apropå den aktuella rättegången mot tio miljöaktivister Läs mer “Civil olydnad är en del av demokratin!”

Read more

Nya vallokaler och lokaler för förtidsröstning i Eskilstuna Kommun

Från och med idag den 24 augusti kan alla som har rösträtt förtidsrösta i valet till Riksdagen, Kommunfullmäktige och Regionfullmäktige. Antalet röstberättigade i Eskilstuna Kommun har ökat med cirka 3500 personer jämfört med valet 2018. På grund av det har antalet valdistrikt och vallokaler i Eskilstuna Kommun nu blivit fler.

I årets val ställs högre krav på att … Läs mer “Nya vallokaler och lokaler för förtidsröstning i Eskilstuna Kommun”

Read more

Debatt om kulturpolitiken i Eskilstuna ingår i höstens Upplyst

Höstens upplaga av programserien Upplyst belyser valet och demokratin – lokalt, globalt och historiskt. En av programpunkterna är en kulturpolitisk debatt på Stadsbiblioteket i Eskilstuna.

Upplyst är ett återkommande samarbete mellan Mälardalens Universitet, Eskilstuna bibliotek, Eskilstuna Stadsmuseum och Eskilstuna Stadsarkiv. I höst arrangeras Upplyst i september inför valdagen och har valet och demokratin som teman.

Kulturpolitisk debatt

Representanter … Läs mer “Debatt om kulturpolitiken i Eskilstuna ingår i höstens Upplyst”

Read more

Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga”

Undan för undan kryper sanningen allt närmare. Från början försökte de fem avslöjade partierna S, M, SD, KD och L få det till att det “bara” var någon omdömeslös politiker eller tjänsteman långt ner i organisationen som “trampade i klaveret” när de kom med “kreativa lösningar” för att kringgå lagen om hemliga donationer.

Nu visar det sig att … Läs mer “Partiernas hemliga donatorer – nu har Moderaterna hamnat mitt i “orkanens öga””

Read more

Liberalerna och de anonyma donationerna – sista ordet inte sagt

Med anledning av Kalla faktas avslöjande att 5 av de 8 riksdagspartierna sagt sig vara beredda att ta emot hemliga donationer i strid mot lagen är sista ordet ännu inte sagt.

Liberalerna är det parti som visade “handlingskraft” genom att direkt kölhala Lisa Flinth som den enda ansvarige och att hon gjort detta på eget bevåg

Nu hävdar … Läs mer “Liberalerna och de anonyma donationerna – sista ordet inte sagt”

Read more