Andreas Nymans artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Seko-kongressen har just avslutats i Folkets hus i Stockholm. Bland annat beslutades att Seko ska bilda kvinnliga nätverk, att den populära facklig-politiska utbildningen Vägen framåt ska återinföras, och att förbundet ska verka för ett återförstatligande av järnvägen. Kongressen antog också uttalanden som fördömde folkmordet i Gaza samt uttryckte stöd för det ukrainska folket.
Många motioner har stötts och blötts i livliga debatter från talarstolen. Den fråga som i mångt och mycket överskuggade de andra var förslaget om en ny organisation, som upptog nästan hela den första dagen. Förslaget syftar till att “effektivisera demokratin” inom Seko genom att bygga organisationen utifrån förbundets olika branscher, i stället för – som idag – utifrån regioner.
Många uttryckte oro för minskat tvärfackligt arbete och ökad centralisering. I stora drag stöddes förslaget av Seko Post och Seko Väg & Ban, medan regionerna, Seko Spårtrafik och Seko Sjöfolk motsatte sig förändringen. De sistnämnda påverkades särskilt mycket då de förlorar rätten att ha egen personal.
Förslaget gick igenom med knapp majoritet. Många kongressombud uttryckte en uppgivenhet inför att en så omfattande förändring kunde beslutas med enkel majoritet. Yrkanden på krav om kvalificerad majoritet avslogs, men frågan avgjordes till slut genom sluten omröstning – efter att ett 70-tal ombud lämnat in en handskriven begäran till presidiet.
Många motioner avslogs eller ansågs besvarade, men flera viktiga frågor vann stöd genom ombudens röster. Bland annat beslutades att Seko ska bilda kvinnliga nätverk, att den populära facklig-politiska utbildningen Vägen framåt ska återinföras, och att förbundet ska verka för ett återförstatligande av järnvägen.
*******
KONGRESSENS UTTALANDE OM DET PÅGÅENDE FOLKMORDET I GAZA-OMRÅDET
Seko fördömer det pågående folkmordet i Gaza.
Fler än 50 000 människor har dödats i Gaza på knappt två år. Av dessa var två tredjedelar kvinnor och barn. Dessutom har över 120 000 skadats under perioden.
Med stängda gränser, militära vakter och blockad av humanitär hjälp är Gaza ett veritabelt utomhusfängelse, med två miljoner fångar, på en yta stor som en fjärdedel av Öland.
Konflikten mellan Israel och det palestinska folket är gammal och blodig. Sedan många år har ansedda människorättsorganisationer, som till exempel Amnesty international och Läkare utan gränser, fördömt Israels agerande i Gaza. Kritik har riktats mot ett system av segregation och diskriminering som har klassificerats som apartheid.
Både Amnesty och FN har, efter omfattande utredningar, kommit fram till att Israel gör sig skyldiga till folkmord i Gaza.
Vi lever i tider med ökad nationalism och rasism, och med en regering som minskar biståndet till krigsdrabbade områden. Trots tiotusentals döda i ett fastslaget folkmord är regeringen märkligt passiv. Inga sanktioner, ingen avbruten vapenhandel, inte ens ett fördömande av Israels agerande. Istället har Sveriges regering avbrutit samarbetet med FNs hjälporganisation på plats i Palestina.
Vi kräver att regeringen tydligt fördömer det pågående folkmordet, att diplomatiska relationer med Israel fryses, och att biståndsarbete och medicinsk hjälp återupptas.
De senaste uttalandena från Israels premiärminister om att Israel ska ta över hela Gaza är absurda, förkastliga och strider mot allt vi står för. Vi fördömer Israels premiärministers uttalanden och handlande med all kraft.
Seko fördömer det folkmord som pågår mot palestinier i Gaza och kräver ett omedelbart eldupphör, vapenstillestånd och fred. Seko fördömer den israeliska krigföringen där sjukhus, civila institutioner, post- och telekommunikationer, journalister, hjälporganisationer och hjälparbetare attackeras, dödas och förstörs.
Seko kräver att alla parter verkar aktivt för upprättandet av en fungerande palestinsk stat inom internationellt erkända gränser.
Sekos förbundskongress 2025