Om katastrofen i Brasilien – Vad måste svaret bli?

Det brasilianska presidentvalets andra omgång resulterade i seger för den högerextreme kandidaten Jair Bolsonaro. Han fick 55 procent mot PT:s (Arbetarpartiets) Fernando Haddads 45 procent.

Brasilien har fått en president som ser positivt på åren då militärdiktatur rådde i landet. Som hyllat den officer som under denna diktatur torterade förra presidenten Dilma Rouseff. Som vill införa dödsstraff och … Läs mer “Om katastrofen i Brasilien – Vad måste svaret bli?”

Read more

Klasskamp och anti-rasism diskussionstema på ABF

Diskrimineringsbyrån Humanitas bjöd på tisdagskvällen 30 oktober in till föreläsning och diskussion om klass och rasism. Plats var ABF-huset i Eskilstuna och föreläsare var Nazli Moloudi hemmahörande i Göteborg.

Hennes huvudtema var att vi måste förstå klassmotsättningarna i det svenska samhället och att rasismen måste ses mot den bakgrunden. Att Sverige-Demokraterna är ett borgerligt parti som försöker splittra … Läs mer “Klasskamp och anti-rasism diskussionstema på ABF”

Read more

Brasilien: nödvändigheten av motstånd

Saken är avgjord. Faktum är att en fascist har intagit presidentposten i Brasilien med rösterna från flera miljoner väljare. Saken är allvarlig ur alla aspekter, inte bara för landets invånare, utan tvekan kommer detta val att få återverkningar på hela kontinenten.

Bolosnaro vann med närmare tio procent tack vare många faktorer som behöver analyseras. En av dessa, den … Läs mer “Brasilien: nödvändigheten av motstånd”

Read more

Peters olämpliga uppträdande – Spridda fragment ur ett fragmenterat liv – Del 2

Denna text följer på en första del, som du kan läsa genom att klicka här

“Livsberättelserna är självbedrägeriets naturliga hemvist” (Peter Gärdenfors)

Dessa år 1960-63 flyter in i varandra. Det var lika svårt då, att som 5-8-åring, se ett kontinuum i vad som hände, som det är att försöka minnas det som i en kedja av händelser, där … Läs mer “Peters olämpliga uppträdande – Spridda fragment ur ett fragmenterat liv – Del 2”

Read more

FAO och Oxfam: Kuba är världsledande i stadsodling

“Kuba är det land i världen som har störst erfarenhet av stads- och stadsnära odlingar”, säger FN:s jordbruksorganisation FAO. Intressant, men inget man kan läsa om varken i de stora medierna eller i miljötidskrifter. Eftersom det gäller Kuba. Det var FAO:s representant Marcelo Resende som nyligen framhöll Kuba som efterföljansvärt exempel.

2013 genomförde FAO en studie av 27 … Läs mer “FAO och Oxfam: Kuba är världsledande i stadsodling”

Read more

Månadens band – Slaktkniv

Drygt 3 mil fågelvägen söderut från Eskilstuna ligger Flen. Det är där vi hittar Månadens band – Slaktkniv. Trion som bildades 2015 är influerade av den brittiska råpunken. Det är gitarristen och sångaren Mats Pettersborg som svarar på mina frågor.

Slaktkniv bildades 2015 och består av Pasi Laine, trummor, Tomas Nordlöf, bas och Mats Pettersborg, sång och gitarr. … Läs mer “Månadens band – Slaktkniv”

Read more

Aino Trosell 1949-

Hon är född i Malung. I Göteborg arbetade hon först som socialsekreterare för att sedan omskola sig och svetsa i tio år. Hon debuterade med romanen Socialsvängen 1978.

Trosell är väldigt produktiv och har skrivit berättelser inom olika genres som romaner och noveller med samhällskritik och kvinnohistoria – etik och existens, barnböcker, kriminalhistorier, dramatik och film- och tevemanus.… Läs mer “Aino Trosell 1949-”

Read more

Emma Lundström: Hatet är en rädd man med ett automatvapen

Artikel tidigare (27/10) publicerad i internationalen.se. Författare är Emma Lundström, journalist på veckotidningen INTERNATIONALEN.

En ensam man går in i en synagoga och skjuter vilt omkring sig. En ensam man går in på en hbtq-klubb och skjuter vilt omkring sig. En ensam man går in i en moské och skjuter vilt omkring sig. En ensam man skjuter vilt … Läs mer “Emma Lundström: Hatet är en rädd man med ett automatvapen”

Read more

Uppmaning till Riksdagen: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Denna artikel kommen från hemsidan stoppa utvisningarna. Författare är Ingrid Eckerman

Till alla riksdagsledamöter: Nu är det nog!

I dagarna har alla riksdagsledamöter utom SD fått minst ett brev i sin brevlåda, skickad av en mängd medlemmar ur nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Med variationer har brevet följande innehåll.

Jag är en av de åtminstone 100 000 … Läs mer “Uppmaning till Riksdagen: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”

Read more

Evas dagbok från Kuba (47) – Den 28 – 31 oktober, 1968

Söndag 27.10

Fortfarande regn så det blev inget jordbruksarbete. Läste Lenin, Kommunismens barnsjukdomar, och jobbade lite med att rita möbler. På kvällen gick vi och såg Ballet du 20: e Siècle från Frankrike som är här på gästspel.

Måndag 28.10

Ytterligare en period med accelererat övertidsarbete är över. Denna gång för att hedra Ches dödsdag den 8 oktober … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (47) – Den 28 – 31 oktober, 1968”

Read more

En musikprofil i Eskilstuna har lämnat oss

Björn Hultsten är död. Under ett drygt halvsekel intog han en central plats som musikant inom genren svängig elektrifierad populärmusik, influerad av nordamerikansk och brittisk rock och blues.

Björns första instrument var klarinett. Vid 60-talets mitt förekom det att han trakterade den även offentligt. Bland annat på legendariska klubben Lucidor – från början ett slags kooperativ, startat av … Läs mer “En musikprofil i Eskilstuna har lämnat oss”

Read more

Erik Johansson 1914-2013

Han var född i Fogdö Södermanland. Efter att ha varit till sjöss gick han iland och började arbeta på en fabrik i Göteborg. Johanssons första bok kom efter förtidspensionering vid 62 år, 1976, Fabriksmänniskan. 1978 utgavs Bakom fabriksmurarna. Tok Alfred, en teaterpjäs av Lennart Hjulström bygger på dessa två böcker. Erik Johansson publicerade 12 böcker.

Ur … Läs mer “Erik Johansson 1914-2013”

Read more

Harry Martinson 1904-1978

Han var född i Blekinge och blev som liten och föräldralös utauktionerad då fadern dött och modern emigrerat. Efter en svår barndom gick han till sjöss vid 16 års ålder. När han var 23 lämnade han sjön då han fått TBC. Efter det luffade Martinson omkring och levde ett slags nomadliv.

Ur Vägen till Klockrike 1948, Cigarrmakarna, AmerikabåtenLäs mer “Harry Martinson 1904-1978”

Read more

Vad skall vi med kapitalet till?

Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i den socialistiska veckotidningen INTERNATIONALEN (nr 43 2018) och i internationalen.se (26/10).

SEB som deltagare i en gigantisk stöld av tyska skattepengar, Nordea som anklagade för att tvätta pengar åt ryska kriminella. Visst går det bra för bankerna, men det var ett tag sedan vi betraktade dem som en grå … Läs mer “Vad skall vi med kapitalet till?”

Read more

Hamnarbetarförbundets medlemmar röstar om avtalskonflikt

Artikel är hämtad från tidningen PROLETÄREN, proletaren.se (26/10 2018)

I Hamnarbetarförbundet pågår just nu en medlemsomröstning. I omröstningen, som pågår under åtta dagar, ska medlemmarna ta ställning till ett förslag som fackets förbundskonferens den 12 oktober beslutade om.

Förslaget lyder: Förbundsstyrelsen ska omedelbart ges mandat att varsla om samt verkställa stridsåtgärder mot arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar och dess medlemsföretag. … Läs mer “Hamnarbetarförbundets medlemmar röstar om avtalskonflikt”

Read more

USA hotar FN: “Rösta inte för Kubas resolution!”

Inför den årliga omröstningen – nu den 31 oktober i FNs Generalförsamling – som kräver att USA ska häva sin kriminella blockad mot Kuba, har USA aggressivare än vanligt försökt förhindra sitt vanliga överväldigande nederlag.

På ett möte den 24 oktober på temat “Förbättring av FNs finansiella situation” tackade Kubas FN-ambassadör Anayansi Rodríguez för det erkännande Kuba tillsammans … Läs mer “USA hotar FN: “Rösta inte för Kubas resolution!””

Read more

Recension: Sir Reg – The Underdogs

Band: Sir Reg
Skiva: The Underdogs
Genre: Celtic punk
Utgivningsår: 2018

Sir Reg är ett band som jag alltid har stora förväntningar på när de släpper nytt. Och jag har aldrig blivit besviken. Det här är bandets femte album och som vanligt finns det många toppar och väldigt få dalar. Sir Reg har sina rötter i Köping medan … Läs mer “Recension: Sir Reg – The Underdogs”

Read more

Debatt: UNDERHUGGARNA SOM FINANSIERAR BROTTSSYNDIKATET

Denna debattartikel har tidigare (från 25/10) varit publicerad som ledare i proletären.se

Säga vad man vill om bankmaffian, men uppfinningsrik är den. Det visar inte minst förra veckans avslöjande av hur hundratals miljarder har stulits från europeiska skattemyndigheter.

Det kallas det största svindleriet av skatt i Europas historia och bland deltagarna i denna organiserade brottslighet finns Wallenbergarnas SEB.… Läs mer “Debatt: UNDERHUGGARNA SOM FINANSIERAR BROTTSSYNDIKATET”

Read more

Högern i Brasilien och världen över är miljömarodörer

På Söndag (28 oktober) är det presidentval i Brasilien. Den högerextreme Jair Bolsonaro fick 46 procent av rösterna och har goda chanser att vinna den avgörande omgången mot Arbetarpartiets (PT) Fernando Haddad som fick 29 procent.

Vi har i e FOLKET tidigare skrivit om hans vurm för militärdiktatur och våld och hans nyliberala ekonomiska politik. Han har också … Läs mer “Högern i Brasilien och världen över är miljömarodörer”

Read more

Fullmäktigemötet Eskilstuna – Lotten räddade socialdemokraterna från skammen

Genom att avstå i valet mellan en liberal och en sverigedemokrat som andre vice ordförande i kommunfullmäktige så utmärker sig socialdemokraterna i kommunen jämfört med partikamraterna riksdagen

Under onsdag förmiddag den 25 oktober träffas de nyvalda kommunfullmäktige i Stadshuset i Eskilstuna. Socialdemokraterna styr kommunen med hjälp av moderaterna och centerpartiet. Två kandidater nomineras till  posten som andre vice … Läs mer “Fullmäktigemötet Eskilstuna – Lotten räddade socialdemokraterna från skammen”

Read more

Invigning av nytt konstverk i Årby.

Igår, 24 oktober, invigdes ett offentligt konstverk i stadsdelen Årby i Eskilstuna. Det har namnen “BARA VARA” med underrubriken “Här och Nu”.

Konstverket har utformats i samarbete med ett hundratal av de boende inom Årby, till stor del ungdomar, som har framfört önskemål om någon slags samlings- och sittplats där man kan träffas spontant och ”bara vara”.

Invigningen … Läs mer “Invigning av nytt konstverk i Årby.”

Read more

Kvinnliga pionjärer (3) – Det privata är politiskt

Just nu pågår ABF:s samtalsserie Kvinnliga pionjärer. Dessa är Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Emilia Fogelklou, Elise Ottesen-Jensen (Ottar), Karin Boye och Alva Myrdal, uppväxt i Eskilstuna. Samtidigt skriver jag krönikor i eFOLKET. Den här (3/4) handlar om de sexualpolitiska reformernas decennium.

Båda skrev i vänsterpressen. Ottar i syndikalistiska Brand och Arbetaren, där hon träffade Moa Martinson. … Läs mer “Kvinnliga pionjärer (3) – Det privata är politiskt”

Read more

Åke Wassing 1919- 1972

Åke Wassing utbildade sig till journalist och skådespelare, skrev kupletter och sjöng. Han var gift tre gånger och tog sig sin första frus efternamn. Han skrev sången Nu tittar lilla solen in igen.

Dödgrävarens pojke 1958,

Slottet i dalen 1960,

Grimman 1963 och

Gropen i skogen 1965 är en självbiografisk svit.

Ur Dödgrävarens pojke:

– Är … Läs mer “Åke Wassing 1919- 1972”

Read more

Eva Björklund: Hur USA:s kriminella blockad drabbar Kuba

USAs över 60-åriga ekonomiska, finansiella och handelsblockad mot Kuba drar in hela världen, och drabbar alla verksamhetsområden i Kuba, och därmed hela folket.

Ett aktuellt axplock
Exempel på USAs Kubablockad internationella utsträckning.

  • Hyundai Elevators kunde inte sälja utrustning till kubanska TECNOTEX eftersom bolaget har konton i banker som har finansiella kontakter med US-banker.
  • Brittiska onlineplattformen “Future Learning” (i
Läs mer “Eva Björklund: Hur USA:s kriminella blockad drabbar Kuba”
Read more

Stieg Larsson – Den grävande socialisten

Artikel har tidigare publicerats internationalen.se. Författaren Håkan Blomqvist har sedan 70-talets första år verkat som skribent på Socialistiska Partiets veckotidning INTERNATIONALEN.

Missa inte filmen om Stieg Larsson, ett brutalt dokument över högerextremismens framväxt under 1980- och 90-talet, om SD-rötterna i den fascistiska miljön i en nära dåtid – och om den kämpande antirasistiska aktivisten Stieg Larsson. En mycket … Läs mer “Stieg Larsson – Den grävande socialisten”

Read more

Föreläsning om Emilia Fogelklou på ABF i Eskilstuna

Ett trettiotal intresserade hade samlats i ABFs lokaler i centrala Eskilstuna på tisdagskvällen för att lyssna på Julia Rydberg när hon berättade om Emilia Fogelklous liv som kväkare, teolog, religionsmystiker och författare.

Emilia Fogelklou växte upp i Simrishamn på Österlen i Skåne. Hon blev så småningom framstående pedagog, den första kvinnliga teologen i vårt land, och en av … Läs mer “Föreläsning om Emilia Fogelklou på ABF i Eskilstuna”

Read more

Ingrid Eckerman: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

De blanka tidböckerna på Migrationsverkets hemsida visar sig inte bero på ett programfel – utan på att det helt enkelt inte finns tider att boka. Det finns heller ingen möjlighet att ställa sig i kö. 

Under sommaren har jag då och då ombetts av mina unga vänner att boka tid på Migrationsverket. Men tidboken har varit helt blank. … Läs mer “Ingrid Eckerman: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!”

Read more

Intervju: Vad säger Kubas nya president? (Del 2)

Vad säger Kubas nya president?

Utdrag ur intervju med Kubas president Miguel Díaz Canel

2:a delen. 1:a delen publicerades i eFOLKET den 30 september, 2018

Patricia Villegas, TeleSur 180917

Översättning och utdrag: Eva Börklund

Patricia Villegas, Telesur. Ni menar att det faktiskt pågår en strukturdebatt i dag i det kubanska samhället?

Miguel Díaz Canel. Ja! Ett annat inslag … Läs mer “Intervju: Vad säger Kubas nya president? (Del 2)”

Read more

Nils Ferlin 1898-1961

Han var född i Karlstad. Hans pappa var redaktör på Nya Wermlands-Tidningen. Nils Ferlin hade många talanger: han stod på scen och sjöng, han kunde spela fotboll, var stark och gymnastisk, kunde boxas. I slutet av 1920-talet började han skriva dikter.

I Stockholm staterade han på teatrar, skrev kupletter, levde på att sälja dikter, dagsverser till tidningarna i … Läs mer “Nils Ferlin 1898-1961”

Read more

De Lyckliga Kompisarna briljerade på K100 i fredags

Fredagen den 19 oktober spelade De Lyckliga Kompisarna på K100 i Eskilstuna. Det blev en riktigt bra tillställning där de blandade både gamla och nya låtar. Det kan helt enkelt ha varit den bästa konsert jag upplevt med DLK.

Innan spelningen hann jag snacka en stund med Martin Hällgren, sångare och basist, som bildade bandet 1989. Det var … Läs mer “De Lyckliga Kompisarna briljerade på K100 i fredags”

Read more