Ämnesarkiv: Litteratur
Rekommendation: Läs Robert Åsbackas nya roman – Kistmakarna
LINUS BOUVIN
Den i Eskilstuna bosatte finlands-svenske arbetarförfattaren Robert Åsbacka har för andra gången på kort tid givit ut en roman. I januari släpptes boken Kistmakarna på bokförlaget Schildts & Söderströms.… Läs mer “Rekommendation: Läs Robert Åsbackas nya roman – Kistmakarna”
Kortintroduktion – Den senegalesiska författaren Aminata Sow Fall
Aminata Sow Fall föddes 1941 i Saint- Louis i Senegal, men flyttade redan som ung till Frankrike. Där studerade hon fransk litteratur vid Universitetet i Sorbonne.
År 1967 blev Aminata Sow … Läs mer “Kortintroduktion – Den senegalesiska författaren Aminata Sow Fall”
Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2020 går till Lena Kallenberg
Fackföreningsrörelsens Ivar Lo pris 2020 går till Lena Kallenberg. Motiveringenlyder: För ett författarskap som ger gestalt åt individer, såväl verkliga som fiktiva, som skapat och brottats med välfärdsstaten..
Flera av Kallenbergs … Läs mer “Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2020 går till Lena Kallenberg”
Arto Virta om Elton John’s självbiografi “Jag”
Sir Elton Hercules John (född 1947 som Reginald Kenneth Dwight i Londonförorten Pinner) är en engelsk pop/rocksångare, kompositör och pianist. Han blev adlad 1998.
Under sin karriär på fyra decennier har … Läs mer “Arto Virta om Elton John’s självbiografi “Jag””
Bloomsbury-gruppen – andra delen
Läs den första delen av Bloomsbury-gruppen.
Den här artikeln kommer framförallt att handla om de författare filosofer och konstnärer som förekom i utkanten av den inflytelserika så kallade Bloomsburygruppen.
Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer
Bloomsbury-gruppen hade sitt första möte 1905 i stadsdelen Bloomsbury i London. Gruppen bestod sammanlagt av ett tjugotal intellektuella med sympatier vänsterut. En av de allra mest namnkunniga var författarinnan Virginia Woolf, … Läs mer “Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer”
Författarmöte med Jan Guillou
På torsdagskvällen (5 december) besökte Jan Guillou Eskilstuna och ett fullsatt Contrast för att berätta om sitt författarskap. Orsaken till besöket var att den nionde delen i serien Det stora århundradet… Läs mer “Författarmöte med Jan Guillou”
Kortpresentation: Göran Greider
Göran Greiders nya bok har titeln En av dessa morgnar ska Du stiga upp sjungande. Undertiteln är Självbiografiska sviter. Boken är utgiven 2019 på Albert Bonniers förlag .
Föreläsning om Emilia Fogelklou på ABF i Eskilstuna
Ett trettiotal intresserade hade samlats i ABFs lokaler i centrala Eskilstuna på tisdagskvällen för att lyssna på Julia Rydberg när hon berättade om Emilia Fogelklous liv som kväkare, teolog, religionsmystiker och … Läs mer “Föreläsning om Emilia Fogelklou på ABF i Eskilstuna”
Birger Schlaug föreläste om Elin Wägner
Elin Wägner feminist, författare ideolog. Det var rubriken för ett föredrag av Birger Schlaug. Platsen var ABF:s lokal i centrala Eskilstuna, dit ett 40-tal intresserade hade sökt sig på tisdagskvällen.
Recension: Den tredje punkarn av Arne Wickander
Arne Wickander växte upp i Bollmora någon mil sydost om Stockholm. Han var en av de första punkarna där. Den här boken handlar om Arne, hans polare och när punken kom … Läs mer “Recension: Den tredje punkarn av Arne Wickander”
Carl Bildt, Georgien och sanningshalten – Birger Schlaug om viktig ny bok av Per Gahrton
När jag för några månader sedan stod uppe på Goris Fästning och glodde ut över område där krigshandlingarna mellan Georgien och Ryssland pågick 2008 hade jag matats med olika bilder om … Läs mer “Carl Bildt, Georgien och sanningshalten – Birger Schlaug om viktig ny bok av Per Gahrton”
Recension: De dödas sång av Jesmyn Ward
William Faulkner och Harper Lee är omistliga vittnen när det kommer till rasismens rötter och uttryck i den amerikanska södern under 30- och 40-talen. Rickard Wright var en mer obemärkt efterföljare … Läs mer “Recension: De dödas sång av Jesmyn Ward”
Uppgång och fall, av Liv Strömquist
Liv Strömquist är en serietecknare som jobbar med dokumentärt material och utifrån en stark vilja att upplysa om dumheter och orättvisor. Hon har källor till sina påståenden så det går lätt … Läs mer “Uppgång och fall, av Liv Strömquist”