Bokrecension av ”Råttlik” av Kristina Emanuelsson

258 sidor ebok utgiven av Word Audio Publishing
Publicerad 6 mars, 2024

Eskilstuna 2024. Flera bilar brinner och gängkriminalitet florerar. Våldet och skadegörelsen är utanför polisens kontroll. Kriminologen Nina Wang stöter på problem efter att ha publicerat sin bok som handlar om när en gängkriminell sköts av polisen under oklara omständigheter i en trappuppgång i Årby. Förutom detta … Läs mer “Bokrecension av ”Råttlik” av Kristina Emanuelsson”

Read more

Rolf Karlman om allkonstnären Gunnar Brusewitz, som i år skulle ha fyllt 100

Men kvällen är storartad. För mig finns inget som går upp emot att sitta bekvämt tillrätta med ryggen mot en solvarm sten och teckna med blocket vilande mot knäna. Ingen vind rycker i papperet, inga myggor irriterar, allt andas den skönaste frid.”
Gunnar Brusewitz

Den sedan 2004 bortgångne Gunnar Brusewitz färdades både i naturens och kulturens tecken. Han … Läs mer “Rolf Karlman om allkonstnären Gunnar Brusewitz, som i år skulle ha fyllt 100”

Read more

Ny bok av Peter Widén till stöd för eFOLKET

eFOLKET-medarbetaren Peter Widén har kommit ut med en ny bok, Socialistiska tankar om omvärlden. Den innehåller artiklar som tidigare varit publicerade i eFOLKET, tidningen Internationalen, tidskriften Röda Rummet och Anders Frauruds blogg Pepprat Rödgrönt.

Boken finns att köpa för 100 kronor på eFOLKET:s redaktion och bibliotek, Norra Hamn 3 i Eskilstuna. Det går naturligtvis även bra att … Läs mer “Ny bok av Peter Widén till stöd för eFOLKET”

Read more

Bokrecension – Waiting For Another War

Waiting For Another War – A History of The Sisters Of Mercy – Volyme 1 – 1980-1985.

Av Trevor Ristow publicerad 2019 av GKW Inc. Press 270 sidor 50 illustrationer.

Boken täcker The Sisters of Mercys historia från bandets grundande 1980 till deras stora genombrott 1985.

Författaren tillbringade ett årtionde med att till och från skriva på boken, … Läs mer “Bokrecension – Waiting For Another War”

Read more

Reflexioner om Birger Schlaughs bok Vad ska vi med samhället till

I sin lysande bok tar Schlaug ett helhetsgrepp på den sårbara tid vi lever i. Med belysande exempel klargör han på område efter område hur dysfunktionell den tid vi lever i är.

Schlaug är nog den kanske viktigaste och mångsidigaste kritikern av dagens samhälle. Det unika med Schlaug är hans mångsidighet. Han rör sig mellan många olika områden. … Läs mer “Reflexioner om Birger Schlaughs bok Vad ska vi med samhället till”

Read more

Rekommendation: Läs Robert Åsbackas nya roman – Kistmakarna

LINUS BOUVIN

Den i Eskilstuna bosatte finlands-svenske arbetarförfattaren Robert Åsbacka har för andra gången på kort tid givit ut en roman. I januari släpptes boken Kistmakarna på bokförlaget Schildts & Söderströms.

Efter sex års uppehåll släppte Åsbacka år 2019 romanen Till livets slut. Och nu efter bara ett år släpper han alltså återigen en roman.  Åsbacka är … Läs mer “Rekommendation: Läs Robert Åsbackas nya roman – Kistmakarna”

Read more

Kortintroduktion – Den senegalesiska författaren Aminata Sow Fall

Aminata Sow Fall föddes 1941 i Saint- Louis i Senegal, men flyttade redan som ung till Frankrike. Där studerade hon fransk litteratur vid Universitetet i Sorbonne.

År 1967 blev Aminata Sow Fall färdig med sin akademiska examen, och började arbeta som lärare i fransk litteratur: bland annat i Dakar. År 1976 debuterade hon som författare. Tolv romaner har … Läs mer “Kortintroduktion – Den senegalesiska författaren Aminata Sow Fall”

Read more

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2020 går till Lena Kallenberg

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo pris 2020 går till Lena Kallenberg. Motiveringenlyder: För ett författarskap som ger gestalt åt individer, såväl verkliga som fiktiva, som skapat och brottats med välfärdsstaten..

Flera av Kallenbergs  romaner vilka ett flertal av dem tilldrar sig på Söder i Stockholm under 1800 talet. Hon skriver framförallt om kvinnor ur arbetarklassen.

Några titlar: Södermorsor, Farmors Läs mer “Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2020 går till Lena Kallenberg”

Read more

Arto Virta om Elton John’s självbiografi “Jag”

Sir Elton Hercules John (född 1947 som Reginald Kenneth Dwight i Londonförorten Pinner) är en engelsk pop/rocksångare, kompositör och pianist. Han blev adlad 1998.

Under sin karriär på fyra decennier har John varit en av de dominerande krafterna inom rock och populärmusik, särskilt under 1970-talet. Han har sålt mer än 300 miljoner album och över hundra miljoner singlar, … Läs mer “Arto Virta om Elton John’s självbiografi “Jag””

Read more

Bloomsbury-gruppen – andra delen

Läs den första delen av Bloomsbury-gruppen.

Den här artikeln kommer framförallt att handla om de författare filosofer och konstnärer som förekom i utkanten av den inflytelserika så kallade Bloomsburygruppen.

Det var inte bara personerna tillhörande gruppens kärna som besökte gården Charleston, belägen i Sussex i södra England. Dit kom även i bland till exempel filosofen Bertrand Russell (1872-1970). … Läs mer “Bloomsbury-gruppen – andra delen”

Read more

Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer

Bloomsbury-gruppen hade sitt första möte 1905 i stadsdelen Bloomsbury i London. Gruppen bestod sammanlagt av ett tjugotal intellektuella med sympatier vänsterut. En av de allra mest namnkunniga var författarinnan Virginia Woolf, född 1882. Hon dog 1941, då hon själv valde att avsluta sitt liv. Hennes make var bokförläggaren och labour-politikern Leonard Woolf (1880–1969).

I den inre cirkeln fanns … Läs mer “Bloomsbury-gruppen. Den första artikeln av två om en inflytelserik grupp filosofer, författare och konstnärer”

Read more

Författarmöte med Jan Guillou

På torsdagskvällen (5 december) besökte Jan Guillou Eskilstuna och ett fullsatt Contrast för att berätta om sitt författarskap. Orsaken till besöket var att den nionde delen i serien Det stora århundradet nu ligger på bokhandelsdiskarna.

Sanningen att säga – och till Guillous heder – sades inte många ord om “Den andra dödssynden”. Läsaren får en chans … Läs mer “Författarmöte med Jan Guillou”

Read more

Kortpresentation: Göran Greider

Göran Greiders nya bok har titeln En av dessa morgnar ska Du stiga upp sjungande. Undertiteln är Självbiografiska sviter. Boken är utgiven 2019 på Albert Bonniers förlag .

Göran Greider föddes i Sörmländska Vingåker 1959. Han har fyra bröder en syster.Hans far hade en mängd olika yrken, bland annat sjöman. Hans mor skötte hemmet. Göran Greiders … Läs mer “Kortpresentation: Göran Greider”

Read more

Föreläsning om Emilia Fogelklou på ABF i Eskilstuna

Ett trettiotal intresserade hade samlats i ABFs lokaler i centrala Eskilstuna på tisdagskvällen för att lyssna på Julia Rydberg när hon berättade om Emilia Fogelklous liv som kväkare, teolog, religionsmystiker och författare.

Emilia Fogelklou växte upp i Simrishamn på Österlen i Skåne. Hon blev så småningom framstående pedagog, den första kvinnliga teologen i vårt land, och en av … Läs mer “Föreläsning om Emilia Fogelklou på ABF i Eskilstuna”

Read more

Birger Schlaug föreläste om Elin Wägner

Elin Wägner feminist, författare ideolog. Det var rubriken för ett föredrag av Birger Schlaug. Platsen var ABF:s lokal i centrala Eskilstuna, dit ett 40-tal intresserade hade sökt sig på tisdagskvällen.

Birger Schlaug berättade bland annat om Elin Wägners uppväxt i ett högborgerligt hem i Lund i slutet av 1800-talet, Hon föddes 1882. Fadern Sven var rektor på en … Läs mer “Birger Schlaug föreläste om Elin Wägner”

Read more

Recension: Den tredje punkarn av Arne Wickander

Arne Wickander växte upp i Bollmora någon mil sydost om Stockholm. Han var en av de första punkarna där. Den här boken handlar om Arne, hans polare och när punken kom till Bollmora i slutet av 70-talet. Det finns så klart många punkreferenser i boken men det är inget måste att vara insatt. Här får vi nämligen även … Läs mer “Recension: Den tredje punkarn av Arne Wickander”

Read more

Carl Bildt, Georgien och sanningshalten – Birger Schlaug om viktig ny bok av Per Gahrton

När jag för några månader sedan stod uppe på Goris Fästning och glodde ut över område där krigshandlingarna mellan Georgien och Ryssland pågick 2008 hade jag matats med olika bilder om vad som hände. Den georgiska som stämde väl överens om hur svenska medier beskrivit händelserna – och den ryska som (håll i er nu) hade lite mer … Läs mer “Carl Bildt, Georgien och sanningshalten – Birger Schlaug om viktig ny bok av Per Gahrton”

Read more

Recension: De dödas sång av Jesmyn Ward

William Faulkner och Harper Lee är omistliga vittnen när det kommer till rasismens rötter och uttryck i den amerikanska södern under 30- och 40-talen. Rickard Wright var en mer obemärkt efterföljare på 60-talet. Nu kommer en ny generation svarta unga sydstatsförfattare. Angie Thomas med romanen The Hate U Give med dödsskjutningen i Ferguson som bakgrund. Och inte minst … Läs mer “Recension: De dödas sång av Jesmyn Ward”

Read more

Uppgång och fall, av Liv Strömquist

Liv Strömquist är en serietecknare som jobbar med dokumentärt material och utifrån en stark vilja att upplysa om dumheter och orättvisor. Hon har källor till sina påståenden så det går lätt att kolla varifrån hennes information kommer. Jag rekommenderar henne starkt för alla som vill förena ilskan över världens tillstånd med en stor portion humor.… Läs mer “Uppgång och fall, av Liv Strömquist”

Read more