Massdeportation till Afghanistan när Riksdagen öppnar

Trettio (30) polisbilar, helikopter och hundpatruller ryckte häromdagen ut i norra Storstockholm. De skulle leta efter en brottsling som krossat en fönsterruta – ett brott som kan medföra böter. De fångade dessutom 5-6 andra som inte gjort något brottsligt. Det är nämligen inte ett brott för f.d. asylsökande att uppehålla sig i Sverige.

Vad kommer det sig att polisen ägnar … Läs mer

Läs mer

En studie i rättsosäkerhet

Artielförfttare: Karin Fridell Anter

Artikeln har tidigare (2/8) varit publicerad i tidningen Internationalen

Sedan “flyktingkrisen” hösten 2015 har Sveriges asyllagar försämrats radikalt, samtidigt som både Migrationsverket och migrationsdomstolarna har en praxis som ytterligare försämrar möjligheterna till en rättvis prövning. I två artiklar går Karin Fridell Anter dels igenom lagstiftningen och dels den rättsosäkerhet som skapas av Migrationsverkets praxis och lagtolkning. … Läs mer

Läs mer

Fredag 29 mars får Morgan Johansson sina upprop

I morgon, fredag 29 mars 2019 kl 9 vid Riksgatan 1, kommer en korg att lämnas över till riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (v) som i sin tur ska lämna den till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i samband med interpellationsdebatten om återtagaravtalet med Afghanistan.

Det är Eva-Märta Granqvist från det samordnande nätverket NU ÄR DET NOG! och Ingrid Eckerman, grundare … Läs mer

Läs mer

Afghanska flyktingministern: Stoppa utvisningarna!

Måndag 19 november 2018 ska 48 personer tvångsdeporteras från förvaret i Märsta till Afghanistan. I gruppen ingår felaktigt åldersuppskrivna tonåringar, kristna, ateister, småbarnspappor, psykiskt sjuka och kroppsligt sjuka. Protestdemonstrationer planeras under dagen och kvällen.

Afghanistans flyktingminister intervjuades av FARR. Han hävdar att internflykt, dvs. att man bosätter sig på annan ort än hemorten, inte är ett alternativ för “återvändare” – … Läs mer

Läs mer

Uppmaning till Riksdagen: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

Denna artikel kommen från hemsidan stoppa utvisningarna. Författare är Ingrid Eckerman

Till alla riksdagsledamöter: Nu är det nog!

I dagarna har alla riksdagsledamöter utom SD fått minst ett brev i sin brevlåda, skickad av en mängd medlemmar ur nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar! Med variationer har brevet följande innehåll.

Jag är en av de åtminstone 100 000 svenskar som … Läs mer

Läs mer

Ingrid Eckerman: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

De blanka tidböckerna på Migrationsverkets hemsida visar sig inte bero på ett programfel – utan på att det helt enkelt inte finns tider att boka. Det finns heller ingen möjlighet att ställa sig i kö. 

Under sommaren har jag då och då ombetts av mina unga vänner att boka tid på Migrationsverket. Men tidboken har varit helt blank. På hemsidan … Läs mer

Läs mer

Rädda Barnen: Stoppa utvisningarna till Afghanistan

 Afghanska ungdomar som återvänder råkar illa ut

2018 dödligaste året hittills för civila i Afghanistan

Artikeln tidigare (17/10) publicerad i internationalen. Författare är Per Leander, journalist på tidningen INTERNATIONALEN.

Svenska staten hävdar att det är säkert att utvisa de ensamkommande afghanska ungdomarna till Afghanistan. Men det stämmer inte alls enligt hjälporganisationen Rädda Barnen som i en ny rapport kritiserar återvändarprocessen. … Läs mer

Läs mer

Insändare: Ett brinnande Ghazni – är det dit ungdomarna ska återvända?

Ghazni har blivit attackerat från fyra håll från Talibanernas sida och kriget har pågått sedan torsdagskvällen förra veckan. Provinsen styrs av Talibanerna.

Jag heter Abbe Hoseini och kommer från min hemstad Ghazni. Just känner jag mig så maktlös och besviken på den korrupta regeringen. Att skåda din hemstad falla är något som gör så ont i hjärtat så att man … Läs mer

Läs mer

Till Heléne Fritzon: Civilsamhället pressas orimligt hårt!

Heléne Fritzon, migrationsministern, skrev nyligen på Facebook om de ensamkommande ungdomarna och den nya gymnasielagen. Inlägget 2 augusti fick 683 kommentarer. När hon i nästa inlägg 5 augusti förklarade vad hon menade fick hon drygt 1000 kommentarer.

Den oordning och oreda som den tillfälliga asyllagen och de två gymnasielagarna ställt till med innebär en stor påfrestning på civilsamhället.

När hjälpare … Läs mer

Läs mer

Till regeringen: ta ert ansvar!

Åsa Romson och Stefan Löfven presenterar den tillfälliga lagen 24 november 2015.

Sverige 31 juli 2018.

TILL REGERINGEN

Två domstolar har dömt ut den “nya gymnasielagen” från 2018. Lagrådet har tidigare dömt ut den lagen liksom den “gamla gymnasielagen” 2017 och den tillfälliga lagen 2016.

Detta har lett till stor oordning och oreda i myndigheternas arbete liksom för dem som … Läs mer

Läs mer

En annan sorts valkampanj

#RöstaMermänskligt lanserades under Almedalsveckan i Visby, och är nu ute på en turné till olika orter i Sverige för att engagera människor på lokal nivå. Första etappen blev kust till kust, Göteborg – Öland med start 17 juli.
Tidigt på förmiddagen torsdagen 19 juli besökte kampanjens initiativtagare Kinna Skoglund och Helena Mäki Skövde för en frukostföreläsning i parken Boulongerskogen.

De … Läs mer

Läs mer

Till vårt fackförbund Kommunal: Ta strid för de ensamkommande!

Denna skrivelse från undertecknarna,ett stort antal kommunanställda, är skickad till Kommunalarbetareförbundet 20.7.2018
Insänd till eFOLKET av Ingrid Eckerman.

2015 kom många tusen ensamkommande barn till Sverige, de allra flesta med ursprung i Afghanistan. Tusentals av dem hotas nu av utvisning, trots att de varit flera år i Sverige och inte vill någonting hellre än att jobba och bidra till att … Läs mer

Läs mer

Insändare: Kaotiskt läge bland ensamkommande trots nya lagen

 

Situationen långt ifrån löst för ungdomarna. Civilsamhällets insatser är lika viktiga de kommande åren som de varit de senaste åren. Det gäller både de 9000 ungdomar som får uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen och de 4000 som inte omfattas av lagen.

” Hej! Jag vill bara berätta om hur situationen ser ut för mina närmaste vänner. Nu undrar jag om … Läs mer

Läs mer

Välkomnandet som kom av sig – Behandlingen av ungdomarna är årets skam

Det som för ett år sedan var en krissituation för många, men en massmedial icke-fråga, är idag en av de riktigt stora politiska frågorna. Massmedia rapporterar och diskuterar de ensamkommandes situation var och varannan dag. En folkrörelse har vuxit fram som ger hopp. Men samtidigt: efter två år i Sverige väntar över 2 500 ensamkommande afghanska ungdomar fortfarande på besked … Läs mer

Läs mer

Sveriges kristna råd: Avhumaniseringen i asylpolitiken djupt oroande

Regeringens förslag kritiseras som i grundläggande avseenden otillräckligt

Uppgörelsen mellan regeringspartierna att ge fler unga ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige är ett steg i rätt riktning men det är långtifrån tillräckligt. Fortfarande ligger Sveriges asyllagstiftning på EU:s miniminivå. Det skriver företrädare för Sveriges kristna råd, bland andra ärkebiskop Antje Jackelén, i Svenska Dagbladet den 30 november.

För snart ett … Läs mer

Läs mer

Från Kunduz i Afghanistan till Radiumhemmet i Stockholm

Qasem Asefi flydde 2010 när han var femton år från sitt hem i staden Kunduz i norra Afghanistan nära gränsen mot Tadzjikistan. Det var hans mamma som skickade iväg honom ”för att gå i skola i en annan stad”. Varken Qasem eller hans mamma hade en aning om att den stad, där han skulle få studera heter Säter och att … Läs mer

Läs mer

Qasem ställer alltid upp

Qasem Asefi kom till Sverige för sex år sedan som ensamkommande flyktingbarn. Han lämnade Afghanistan som tonåring. Nu arbetar han som undersköterska på Radiumhemmet, cancerkliniken vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Om sin flykt till Sverige berättar Qasem i artikeln: Från Kunduz i Afghanistan till Radiumhemmet i Stockholm.

Jag träffade Qasem första gången i mitten på december i fjol. Min fru … Läs mer

Läs mer

Manifestation för de asylsökande ungdomarna

Den 26 oktober, i kylslaget väder, samlades fyra ideella föreningar till manifestation under parollen ”Låt ungdomarna stanna i Eskilstuna!”. Med ”ungdomarna” menades alla asylsökande ungdomar i Eskilstuna.

Manifestationen ägde rum utanför Eskilstuna stadshus. Varför just denna plats? Jo, därför att manifestationen riktades till de som under denna dag samlades till möte inne i stadshuset – kommunfullmäktiges ledamöter. Och varför skulle … Läs mer

Läs mer

Vad tänker Eskilstuna göra för de ungdomar som står på tur att tvångsförflyttas?

Öppet brev till: Ann-Sofie Wågström, kommunfullmäktiges ordförande, Lars-Olov Lundqvist och Faisal Hassan, förste vice och andre vice ordförande, samt samtliga ledamöter i kommunfullmäktige, inklusive ersättare.

Bakgrund: Vi möter dagligen ensamkommande barn och ungdomar i vår yrkesutövning och/eller genom frivilliga insatser och vi kan vittna om den psykiska ohälsa som är ett resultat av omflyttningarna av dessa ungdomar. Omflyttningarna sker när … Läs mer

Läs mer

Utvisningshotade ungdomar berövas boende

Tvångsförflyttas eller blir hemlösa

De som fyller 18 förlorar nu sina platser på ungdomsboende. Många måste avbryta sin skolgång och riskerar att bli hemlösa. ”Politikerna sviker, så vi vädjar till civilsamhället att ställa upp igen”, säger Ingrid Eckerman.
Många av de ensamkommande flyktingungdomar, huvudsakligen afghaner, som kom till Sverige för ett par år sedan, börjar nu fylla 18 år, vilket … Läs mer

Läs mer