Foto: Gustaf Sandholm Andersson

Recension: Sir Reg – The Underdogs

Band: Sir Reg
Skiva: The Underdogs
Genre: Celtic punk
Utgivningsår: 2018

Sir Reg är ett band som jag alltid har stora förväntningar på när de släpper nytt. Och jag har aldrig blivit besviken. Det här är bandets femte album och som vanligt finns det många toppar och väldigt få dalar. Sir Reg har sina rötter i Köping medan sångaren och gitarristen Brendan Sheehy kommer från Dublin vilket ger bandet en autenticitet. Brendan sjunger förresten bättre än någonsin på den här skivan.

Det här är en genre där mycket tenderar att låta likadant hela tiden. Men Sir Reg är ett av få band som gör något eget och blir på det sättet alltid intressanta. Den irländska folkmusiken ligger så klart som grund för Sir Reg men det blir aldrig klichéartat. Det är något som beror på att texterna inte bara behandlar Guinness och whiskey. Istället skriver de om livet, sociala orättvisor och andra problem som finns runt omkring oss.

Det är mäktigt hur Sir Reg behärskar både upptempolåtar som Conor McGregor och ballader som Sinner of the century. Eller hur de kan gå från traditionell instrumental irländsk folkmusik i Cairbre till irländsk indierock i Take me to your dealer. Där har de band som fastnat i samma spår mycket att lära av.

Som vanligt när det gäller Sir Reg blir man överöst av musik, det är långt ifrån vers-refräng-vers-refräng-refräng. Det märks hur de jobbar med arrangemangen av låtarna. Visst gör sig Sir Reg bäst live men eftersom de har något att förmedla bör man även sätta sig ner med en kopp kaffe och verkligen lyssna på texterna.

Skivan innehåller 11 låtar och det är en riktigt angenäm resa att ta sig an där det är svårt att sitta still och svårt att inte skråla med i refrängerna. The Underdogs kan faktiskt vara deras bästa skiva hittills, den är så varierande och komplett.

You May Also Like