Illustration Tommy Andersson

Aino Trosell 1949-

Hon är född i Malung. I Göteborg arbetade hon först som socialsekreterare för att sedan omskola sig och svetsa i tio år. Hon debuterade med romanen Socialsvängen 1978.

Trosell är väldigt produktiv och har skrivit berättelser inom olika genres som romaner och noveller med samhällskritik och kvinnohistoria – etik och existens, barnböcker, kriminalhistorier, dramatik och film- och tevemanus.

Ur Facklorna 1985:

“Något vittne finns ej till olyckshändelsen vilken dock fångade arbetskamraternas uppmärksamhet en kort stund efter densamma”. Kort stund? Hur länge var det? “Densamma” lät malligt. Var det rätt stavat? Han hade dagen till ära lånat basburen för sitt mödosamma skrivuppdrag och nu kom Basen honom till hjälp. 
Tillsammans enades de om en text de bägge fann någorlunda korrekt. Olyckor som denna gick det aldrig att gardera sig mot, man kunde ju inte sätta upp galler så inte själva plåten kom in. Saxen skulle kunna ta sex millimeter, med vippmån kunde den då också ta ett finger, det var ofrånkomligt.”

Trosell har blivit belönad med flera stora priser, bl a Ivar Lo-priset, Stig Sjödin-priset och Moa-priset. Hon har också fått Hedenvind-plaketten.

Text & bild Tommy “Bimman” Andersson

You May Also Like