Månadens band – Slaktkniv

Drygt 3 mil fågelvägen söderut från Eskilstuna ligger Flen. Det är där vi hittar Månadens band – Slaktkniv. Trion som bildades 2015 är influerade av den brittiska råpunken. Det är gitarristen och sångaren Mats Pettersborg som svarar på mina frågor.

Mats Pettersborg

Slaktkniv bildades 2015 och består av Pasi Laine, trummor, Tomas Nordlöf, bas och Mats Pettersborg, sång och gitarr. Mats står även för musiken och texterna.

– Vi ville få till den där råa ljudbilden men fick inte gehör från studiofolket när de mixade våra inspelningar. De var så fixerade vid dagens moderna sound. Nu jobbar vi med Josef Lagbo som verkligen lyssnar på våra idéer.

När det gäller bandnamnet säger Mats att de ville ha något hårt och provocerande. Nu känns det som vartenda verktyg i verktygslådan har blivit ett bandnamn. Musikaliskt hämtar Slaktkniv mycket inspiration från brittiska Discharge och GBH.

– Discharge slog knock out på mig som tonåring med det otroligt råa soundet och sången. I dag kan jag tycka att Discharge faktiskt inte hade så jättemånga bra låtar. Det har däremot GBH, deras låtar är både snyggt uppbyggda och riktigt feta. Även Ebba Grön har haft en betydelse i att så småningom få våra låtar mer melodiösa.

Tomas Nordlöf

Slaktkniv släpper sina skivor på Spotify. Senast var det Powerpunk som består av tre nya låtar. Mats får förklara hur han tycker att bandet har utvecklats genom åren.

– I början hade vi låga trummor medan gitarrerna var maxade. Dessutom var sången låg eftersom jag inte kunde sjunga. Jag tänkte att vi skulle sjunga i kör i varje låt men det slutade med att jag fick sjunga själv. Vår andra skiva blev mer melodiös men det är bara roligt att variera sig. Vi håller oss ändå inom punkens ramar. Sen kör vi samma vers två gånger inspirerat av Ramones – second verse same as the first.

– Powerpunk är ljudmässigt mer mainstream. Den har en fetare ljudbild. Jag släppte helt enkelt på mitt kontrollbehov och lät de andra i bandet samt Josef Lagbo få mer utrymme. Det blev bra, det passar dessutom till de mer melodiösa låtarna.

Slaktkniv kommer från Flen, en ort som inte har gjort mycket väsen av sig när det kommer till musik. Det finns ändå en hel del möjligheter att syssla med musik där tack vare Studiefrämjandet.

– Flen är som många andra tråkiga småstäder en bra grogrund för punkmusik, eller musik överhuvudtaget. Det har funnits och finns en hel del band som The Hijackers, Autonom, Wasted Hearts och Wanker. Mycket är tack vare Studiefrämjandet. De har byggt två studios där det går att repa och spela in nästan gratis. Det var en stor anledning till att vi kom igång.

Pasi Laine

Det finns mängder av aktiva punkband idag och det kan vara svårt att nå ut. Slaktkniv upplever ändå att de har en hel del fans som verkligen uppskattar deras musik.

– Vi har ett par hundra följare på sociala medier och det är inte släkt och vänner. Eftersom vår musik är så pass extrem är det bara de som är inne på punk som gillar oss. Vi lägger ut mycket på Youtube och Spotify sen gör vi reklam på Facebook och Instagram.

Totalt har de gjort runt 15 spelningar varav en här i Eskilstuna under Klubb Hybrids regi. De har däremot inte jagat några spelningar själva men tycker givetvis att det är kul att spela live.

– Vi har spelat två gånger på Gruvpunken som är en av Sveriges största punkfestival, sen har vi även spelat i Stockholm och Köpenhamn. Vårt huvudmål är bara att ha roligt, vi jobbar inte för att bli några kändisar. Det har så klart sporrat oss att många tycker att vi är bra. Framöver kommer vi att släppa ännu fler låtar på Spotify, Powerpunk är bara del ett av tre-fyra EPs. Det är viktigt för oss att ha en egen frihet, därför har vi valt att inte ha något skivbolag.

Slaktkniv på Facebook

You May Also Like