Underbemanning på Migrationsverket saboterar etableringen för ensamkommande

Ingrid Eckerman: Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

De blanka tidböckerna på Migrationsverkets hemsida visar sig inte bero på ett programfel – utan på att det helt enkelt inte finns tider att boka. Det finns heller ingen möjlighet att ställa sig i kö. 

Under sommaren har jag då och då ombetts av mina unga vänner att boka tid på Migrationsverket. Men tidboken har varit helt blank. På hemsidan står det att det är brist på tider på många orter. Mina vänner kunde ordna sina ärenden genom att ställa sig i kö i väntrummet. Jag tänkte att det var väl en tillfällig lösning under sommaren.

Men nu är det oktober, snart november. Min vän behöver ett uppehållstillståndskort. Eftersom det inte gick att boka åkte han till Migrationsverket – men uppmanades beställa tid. Jag kollar – som vanligt blank tidbok, utan vare sig bokade eller obokade tider. Likadant i Uppsala och Västerås.

Jag hade redan fått ett “goddag yxskaft”-svar på mitt mail, där man upplyste mig om att det på många orter är ont om tider. Så jag ringde. Kundtjänst gav samma automatgenerade svar. Men växeln svarade:

– Nej, man måste boka tid. Tiderna läggs ut någon gång i veckan, inte mer än två veckor framåt. Nej, vi vet inte om någon förstärkning är på gång. Skriv till synpunkter@migrationsverket.se.

På försök kollade en gång till. Och har man sett på maken – nu fanns det tre bokningsbara tider, om tre veckor! Jag nappar tag i en av dem och genomför bokningen.

När jag sedan kollar är tidboken återigen blank … Det tog inte många minuter innan tiderna var bokade.

Någon möjlighet att ställa sig i kö finns inte. I stället ska man gå in ideligen och hoppas på tur. De som jobbar, sköter småbarn, sitter på lektion har inte den möjligheten.

Ingen vet hur många tider per vecka som läggs ut. Ingen vet hur många som konkurrerar om dem – det finns ju ingen kö.

Under hösten ska upp till 9000 ensamkommande äntligen få börja sina liv – med uppehållstillståndskort, arbetstillstånd, fyra sista siffror, säker skolgång, kanske till och med bostad.

Samtidigt ska många tusen syrier hämta ut sina nya uppehållstillståndskort. Deras situation förändras inte så mycket, de är redan igång med studier, arbete, bostadskö etc.

Alla dessa ska beställa tid för att bli fotograferade och få sina fingeravtryck tagna. Hur tänker Migrationsverket?

Om syrierna och de ensamkommande ungdomarna fått sina permanenta uppehållstillstånd från början så hade kostnaderna för Migrationsverkets verksamhet varit mycket lägre. Den tillfälliga lagen drevs igenom i juni 2016, när flyktingströmmen redan reducerats kraftigt på grund av att gränsen stängdes. Vad tog det åt socialdemokraterna?

Media äger rätt att återge texten med angivande av källa. 

Författare: Ingrid Eckerman, nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

You May Also Like