Ernesto Che Guevara och Camilo Cienfuegos

Evas dagbok från Kuba (47) – Den 28 – 31 oktober, 1968

Söndag 27.10

Fortfarande regn så det blev inget jordbruksarbete. Läste Lenin, Kommunismens barnsjukdomar, och jobbade lite med att rita möbler. På kvällen gick vi och såg Ballet du 20: e Siècle från Frankrike som är här på gästspel.

Måndag 28.10

Ytterligare en period med accelererat övertidsarbete är över. Denna gång för att hedra Ches dödsdag den 8 oktober och Ca- milo Cienfuegos död den 28 oktober 1959. Camilo omkom i en flygolycka under upprensningsaktioner mot kontrarevolutionärer i bergen. Hans kropp återfanns aldrig och det antogs att han hade störtat i havet. När folket fick nyheten strömmade de spontant ner till havet och kastade blommor på hans “grav” för han var en av de mest älskade revolutionshjältarna. Den ceremonin har sedan dess upprepats varje år.

På kontoret inledde vi dagen med att samlas och läsa Ches minnestal över Camilo och efter arbetet gick vi i samlad trupp ner till havet med ett blomsterfång. Det var alldeles tätt med människor längs hela Malecon och havet var helt täckt med blommor.

Torsdag 31.10

Vi hade bjudit hela kontoret på fest för att fira vår lägenhet och dela med oss av våra matprivilegier. Yvonne hade bakat och lagat mat i flera dar. Hon gillar tydligen sånt och gör de mest besynnerliga saker, som sedan kallas fransk kokkonst. Gott är det för det mesta och den här kvällen gick allt åt i ett nafs.

You May Also Like